Gazdaság

Jobbnál jobb vállalkozási ötletekkel álltak elő a magyar fiatalok

Három magyar cég indulhatott el a világhír felé

/ 2017.10.05., csütörtök 08:00 /
Jobbnál jobb vállalkozási ötletekkel álltak elő a magyar fiatalok

Ismét bebizonyosodott, hogy ígéretes ötletekből és vállalkozó szellemből nincs hiány a magyar fiatalok között. A Telenor 110 jelentkező közül választott ki három startupot most induló gyorsítóprogramjába. Kik ők?

Pitch. Olyan beszéd vagy tevékenység, melynek célja meggyőzni valakit, hogy megvásároljon vagy megtegyen valamit. A startupvilágban néhány perces előadás, amelynek célja egy "üzleti angyal" vagy kockázati tőkealap meggyőzése, hogy érdemes a cégbe fektetni. A gyakorlatban néha megalapozatlan porhintés ködös lázálmokról olyan szavakkal, hogy "forradalmasítjuk" és "jobb hellyé tesszük a világot". De szerencsére nem mindig. Szeptember utolsó keddjén például olyan pitch dayen jártunk a törökbálinti Telenor-házban, ahol a kilenc előadó közül szívünk szerint mind a kilencbe befektettünk volna.

Összesen 110 vállalkozás jelentkezett a Telenor Magyarország másodjára meghirdetett gyorsítóprogramjára, és a legjobbak kaptak lehetőséget, hogy öt-öt percben meggyőzzék a program mentorait és a távközlési cég innovációért felelős vezetőit, illetve ugyanennyi időt arra, hogy válaszoljanak olykor fájóan lényegre törő kérdéseikre. Arra voltak kíváncsiak, hogy a megnyerően bemutatott ötlet, a tetszetős felhasználói felület és az ambiciózus marketingcélok mögött mennyire rátermett csapat rejlik, mennyire biztos lábakon áll az üzleti terv, miből terveznek bevételt szerezni, és mennyire ismerik a konkurenciát.

Egy mobilalkalmazás, amelynek használatával azokon a vendéglátóhelyeken is fizethetünk készpénz nélkül, ahol nincs bankkártyaterminál. Egy honlap, ahol egymásra találhatnak profi fotósok és a céges megrendelők. Egy portál, ahol civil szervezetek vagy sportesemények szervezői önkénteseket toborozhatnak. Egy platform, ahol fodrászok, kozmetikusok, manikűrösök százai között kereshetünk, és be is jelentkezhetünk. Egy applikáció, amellyel útitársat találhatunk közös taxizáshoz, hogy szétdobhassuk a viteldíjat. És egy mesterséges intelligenciára építő program, ami a helyesírás ellenőrzésén túl stilisztikai tanácsokat is ad angol nyelvű dokumentumainkhoz. Ezek a vállalkozások nem kerültek a három győztes közé, de bizonyították, hogy jó helyen kapiskálnak. A legtöbb jelentkező magyar volt, de érkezett előadó Nagy-Britanniából és Spanyolországból is, és a Telenor innovációért felelős vezetője szerint a pitchek minősége semmivel sem maradt el a Szingapúrban előadó ázsiai csapatokétól. Sőt.

Digitális zsebpénz

Melyik az a három vállalkozás, amely a fentieknél is ígéretesebb volt? Az első az informatika egyik legforróbb területén, a pénzügyi technológiában (fintech) jeleskedik. A Family Finances családi pénzügyi mobilalkalmazás és virtuális pénztárca gyerekeknek. Kapnak egy virtuális bankszámlát és a banki partnereken keresztül bankkártyát. A szülő erre utalhat tetszőleges összeget, beállíthatja, felvehet-e csemetéje készpénzt, ha igen, mennyit, kijelölheti az engedélyezett webshopok körét, jóváhagyhatja az internetes vásárlásokat.

Az app lehetőséget ad személyes vagy családi takarékossági célok - nyaralás vagy új bicikli - kitűzésére, és rendszeres takarékosságra ösztönöz. A gyakorlati előnyökön túl a Family Finances hozzájárulhat a pénzügyi kultúra javításához is. Az appot három egyetemista hallgató alapította, a 23 éves Muck Iván, Fodor Papp Gábor, valamint Iván testvére, a korábban a Prezinél dolgozó Muck Ferenc, aki a dizájnt is készítette. Az Accelerate programban Oszkó Péter (Oxo Group) és Vinnai Balázs (Misys Digital Channels) lesz a csapat két mentora.

Gamifikált oktatás

A második győztes, Székely Dániel történelemtanár a BeeTheBest pedagógiai motivációs rendszerről beszélt, mely a videojátékokban bevált mechanizmusokat hívja segítségül a diákok ösztönzésére. A módszert Prievara Tibor angoltanár, a Tanárblog és A XXI. századi tanár című könyv szerzője dolgozta ki. Lényege, hogy a tanár részfeladatokat jelöl ki: házi és röpdolgozat, kiselőadás, egy-egy könyv elolvasása, filmklub, múzeumlátogatás vagy vita megszervezése, karikatúra vagy más műalkotás elkészítése, elsődleges források - fotó, újság, poszter - kigyűjtése.

A diákok érdeklődésük és tehetségük szerint választhatnak részfeladatot, mindegyikért meghatározott számú pont jár. A pontokkal a tanulók szinteket léphetnek, jelvényeket szerezhetnek, és az osztály tagjai egy toplistán egymással is versengenek - az egész olyan, mint egy online videojáték. Már 1800 tanár és 16 ezer diák használja, és olyan gyerekek, akik korábban ketteseket, hármasokat szereztek, az osztályok élére ugrottak. A BeeTheBest két mentora Simó György (Day One Capital) és Varga Zoltán (Central Invest) lett.

Fotó, ami mozog

Látott már olyan digitális köztéri hirdetést, amelyről nem tudta eldönteni, fotó vagy videó? Például egy szép környezetben elhelyezett gőzölgő kávéscsészét? Valószínűleg cinemagráfot látott. Olyan állóképet, amelynek egy kisebb részlete mozog. A műfajt 2011-ben találták ki, néhány cég és divatfotós használja is, de, mivel nehéz elkészíteni, nagy tömegek még nem. Szükség van hozzá egy kamerára, állványra, laptopra, videovágó szoftverre és grafikai tudásra. Czigler Zsolt 27 éves webtervező és immár hétfős csapata, a Vimage azonban most készített egy appot, amellyel néhány perc alatt bárki cinemagráfokat gyárthat a mobilján saját fotói és a beépített mintegy 20 effekt - például gőz, füst, csillogás, hullámzás - segítségével és némi szerkesztéssel.

Amint az alkalmazás elindul, várhatóan virálisan kezd majd elterjedni, hiszen a cinemagráfokat készítő felhasználók meg is osztják majd képeiket a közösségi médiában. A Vimage-nek máris ötezer követője van az Instagramon. A csapatot Pistyur Veronika (Bridge Budapest) és Várkonyi Balázs (Extreme Digital) fogja mentorálni.

"Nehezebb dolgunk volt, mint tavaly, mert még erősebb csapatok voltak még erősebb pitchekkel - mondja Takács Zoltán, a Telenor Magyarország innovációért felelős alelnöke, az Accelerate programvezetője. - Elsősorban azt vettük figyelembe, mennyire lehetnek sikeresek a csapatok üzletileg, milyen az összetételük, az üzleti tervük, hogy kiknek tud a Telenor a legtöbbet segíteni, és mennyi esély van az esetleges későbbi együttműködésre." A norvég hátterű vállalat egyenként 5-10 millió forintot fektet a három cégbe, és összesen 150 millió forint értékű támogatást ad nekik. A három startup tagjai egyéni mentorálás mellett workshopokat, közösségi irodát, korlátlan adatforgalmat kínáló tarifacsomagot kapnak a Telenortól, a programot ugyancsak támogató Samsung egy-egy Galaxy S8 készüléket, a Microsoft pedig Bizspark felhőszolgáltatást bocsát rendelkezésükre.

www.telenor.hu/accelerate

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.