Gazdaság

Helyzeti energia

/ 2011.03.22., kedd 12:43 /
Helyzeti energia

A Moltól érkező Varró László személyében magyar igazgatót nevezett ki gázipari részlegéhez a hazánk energiapolitikáját idén átvilágító Nemzetközi Energiaügynökség.

Van jelentősége, hogy magyar lett a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) egyik vezetője?

Bár nem a Magyar Köztársaságot képviselem, úgy vélem, igen, mivel az ügynökség így nagyobb empátiával tud közelíteni Magyarország és Kelet-Közép-Európa problémáihoz. Ma például a 2009. januári gázválság kapcsán a legtöbb konferencián egy nagy nyugat-európai cég képviselője szólal föl és állapítja meg, hogy tulajdonképp minden rendben volt. Franciaországban tényleg rendben volt minden. Reményeim szerint ezen tudok változtatni.

Az utóbbi hetekben a líbiai háború kapcsán hallottuk az IEA nevét. Miért?

Mert fő feladata a fejlett államok energiabiztonsága feletti őrködés, és a líbiai konfliktus érinti az ottani olajtermelést. A Nemzetközi Energiaügynökséget Henry Kissinger javaslatára hozták létre az 1973-as olajválság után. Mandátumát azóta kiterjesztették többek között a klímaváltozásra. Én a gáz-, szén- és villamosenergia-divíziót vezetem három évig.

Mennyire veszik komolyan a tagállamok az IEA-t?

Néhány területet, így a stratégiai olajkészletek ellenőrzését leszámítva nincsenek formális jogkörei, de óriási a szakmai elismertsége. Évente felülvizsgálja négy-öt tagállam energiapolitikáját, és Kuala Lumpurtól Vancouverig azzal kezdődnek az elemzések, hogy felkeresik az IEA honlapját. Ha egy ausztrál cég azon gondolkodik, melyik közép-európai országban ruházzon be, akkor megnézi, mint mond az IEA az energiapolitikájukról. Magyarország épp idén kerül sorra.

A Heti Válaszban megjelent jegyzetében azt javasolta a radikális idealistáknak, hogy írogassanak, a gazdaságpolitikát pedig hagyják a befektetőbarát konzervatívokra. A Széll Kálmán-tervben melyik irányzatot fedezte fel?

Kellemes meglepetést okozott, bár óriási kihívások rejlenek a végrehajtásában. Az adócsökkentés kiadáscsökkentés nélkül adóemelés, mivel az államadósságot a jövőbeli adókból kell visszafizetni. Én magas jövedelmű, kétgyermekes apaként nyertese voltam az új adórendszernek, de ha nincs kiadáscsökkentés, akkor mintha a gyerekeimtől vettem volna fel kölcsönt.

Egyetért azzal, hogy az államnak jelen kell lennie az energiaszektorban?


Az IEA döbbenetes számokat közöl arról, hogy mennyi tőke kell az iparág beruházásaihoz. Kizárt, hogy az állam ennyit mozgósítani tud. Az, hogy az államnak öt vagy tíz százalék tulajdonrésze van, nem stratégiai kérdés. Az állam céljai és eszközei nem mindig vannak összhangban. Az energiahatékonyság fontos cél, de az állam sok eszközzel akadályozza az alacsony távhőáfától kezdve a kedvezményes gázárig.

Mit szól majd, ha egy tagállam különadót vet ki az energiaszektorra?

A szervezetnek adózási ügyekben nincs kompetenciája, de mindig hangsúlyozza a befektetői bizalom fontosságát. A Molnál tapasztaltuk, hogy itthon 11-szer gyakrabban változik az áram- és gázpiac törvényi szabályozása, mint Szlovákiában. Más hatása van a befektetői bizalomra egy olyan különadónak, amelynek játékszabályait évekkel előre lefektetik, és más az olyannak, amely egy negyedév alatt módosul háromszor, és abból kétszer egyéni képviselői indítvány eredményeként.

Mikor áll munkába?

Már a nemzeti ünnepet is Párizsban töltöttem. Egyelőre egy garzonlakásban lakom, és előkészítem a terepet a családomnak. A feleségem a Külügyminisztériumban dolgozik a magyar EU-elnökséggel kapcsolatos feladatokon, és csak később jön utánam két kisgyermekünkkel.Varró László - 1972-ben született. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, a Cambridge-i Egyetemen és a Coloradói Állami Egyetemen tanult. 2000 és 2005 között a Magyar Energia Hivatal vezető közgazdásza. 2005-től a Mol vezető közgazdásza, 2008-tól stratégiai-fejlesztési igazgatója. Nős, két gyermek édesapja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.