Gazdaság

Hallgassa meg az Apple magyar felfedezettjét!

/ 2018.02.20., kedd 17:27 /

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai karán ad elő holnap a Shapr3D nevű programot fejlesztő magyar cég alapítója. Ez az a vállalkozás, ami tavaly 1,3 millió dolláros befektetést kapott, és amire korábban az Apple is felfigyelt.

A kissé nehézkes nevű Shapr3D-vel otthoni 3D nyomatásra alkalmas vagy akár professzionális tervezéshez szükséges modelleket lehet létrehozni tableten. Az alábbi rövid videó minden leütött betűnél többet mond arról, hogyan működik a szoftver:

A magyar alapítású startup cég első nagy sikere az volt, amikor a Microsoft Office és az Apple saját alkalmazásai mellett őket is feltette az iPad Pro élményét bemutató weboldalra. Hatalmas presztízse volt annak, hogy az óriásvállalatok közt szerepelt a mindössze háromfős magyar csapat.

Aztán tavaly robbant a hír, hogy cég nagy összeget, 1,3 millió dollár tőkét kapott külföldi befektetőktől. „Ezzel beléptünk abba a körbe, akik magyar startupként neves, nemzetközi befektetőktől szereztek befektetést, a Prezi, Ustream, Logmein, AImotive és Bitrise mellé” – írták a Shapr3D-sek akkor.

A vállalkozás trükkjeiről és mítoszairól is beszél majd holnap a Pázmányon Csanády István, az applikációt fejlesztő cég alapítója, „Hogyan (ne) indítsunk startupot?” címmel. Helyszín: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, 1083, Budapest, Práter u. 50/A, 239-es terem. Időpont: 2018. február 21. 15-18 óra.

A Shapr3D sztorija nagyon érdekes, ajánlom ezt az előadást jó szívvel.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.