Gazdaság

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

/ 2018.02.16., péntek 13:10 /
Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Elrontotta egy kissé az ünnepi hangulatot Dombóvári István a Mol Limo névre keresztelt autómegosztó szolgáltatásának január végi bemutatásán, amikor arról beszélt, szerinte utópia, hogy ennek hatására kevesebb autó lesz az utakon. Pedig a kocsik tesztelésére felkért humorista előtt megszólalók közül többen is azt ecsetelték, hogy ennek hatására majd könnyebb lesz parkolni, és a jövőben felszabadul az eddig autók által elfoglalt városi terek egy része.

Vajon eljutunk valaha ebbe a szép új világba? A nemzetközi példák biztatók. Egy öt észak-amerikai nagyvárosra kiterjedő tanulmány szerint egy közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesít. A különböző metropoliszokban a felmérésben résztvevők 2–5 százaléka eladta a saját járgányát azt követően, hogy elkezdte használni a Car2Go szolgáltatását, további 7–10 százalék pedig letett vásárlási tervéről.

 

 

 

 Mi történik majd Magyarországon? Részletes háttér a február 15-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.