Gazdaság

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

/ 2018.02.16., péntek 13:10 /
Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Elrontotta egy kissé az ünnepi hangulatot Dombóvári István a Mol Limo névre keresztelt autómegosztó szolgáltatásának január végi bemutatásán, amikor arról beszélt, szerinte utópia, hogy ennek hatására kevesebb autó lesz az utakon. Pedig a kocsik tesztelésére felkért humorista előtt megszólalók közül többen is azt ecsetelték, hogy ennek hatására majd könnyebb lesz parkolni, és a jövőben felszabadul az eddig autók által elfoglalt városi terek egy része.

Vajon eljutunk valaha ebbe a szép új világba? A nemzetközi példák biztatók. Egy öt észak-amerikai nagyvárosra kiterjedő tanulmány szerint egy közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesít. A különböző metropoliszokban a felmérésben résztvevők 2–5 százaléka eladta a saját járgányát azt követően, hogy elkezdte használni a Car2Go szolgáltatását, további 7–10 százalék pedig letett vásárlási tervéről.

 

 

 

 Mi történik majd Magyarországon? Részletes háttér a február 15-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.