Gazdaság

A Piketty-féle tőkeszivattyú: nekünk Mohács kell?

/ 2018.03.29., csütörtök 19:45 /
A Piketty-féle tőkeszivattyú: nekünk Mohács kell?

Hazánkkal együtt az egész térséget alkalmatlan/korrupt politikusok irányítják, akik képtelenek felismerni a nemzeti érdekeket – végső soron ez következne a Thomas Piketty sztárközgazdász blogján közzétett, sokat idézett adatsorból. Háttér a friss Heti Válaszban.

Thomas Piketty egy blogbejegyzésének elején egy grafikon szerepel, amely azt mutatja, hogy a négy visegrádi országból 2010 és 2016 között sokkal több tulajdonosi (befektetési) tőke áramlott ki, mint amennyi uniós támogatás érkezett. Magyarország esetében az első szám a GDP arányában megadva 7,2 százalék, a második pedig 4.

A Portfolio.hu-n több közgazdász rámutatott: számtani problémák mellett a grafikon össze nem tartozó dolgokat vet össze. Ha olyan hátrányokkal jár a tőke szabad áramlását megkövetelő uniós tagság, mint azt az ábra mutatja, akkor rejtély, hogy például Szerbia miért akar belépni az EU-ba. Ahogy az is, miért nem akar távozni a közösségből senki Európa ezen fertályán.

Vagy inkompetens (esetleg a nyugati cégek által megvett) politikusok irányítják az egész térséget, vagy arról van szó, hogy a profit kivonása nem egyenlő egy ország kirablásával. (Amiért cserébe „jár” az uniós támogatás.) Ha a mostani helyzet olyan kedvezőtlen Magyarország számára, az is érthetetlen, miért beszélt év elején a miniszterelnök Berlinben arról: a visegrádi országok 2030-ra utolérik a nyugati ipari országokat, és nettó befizetői lesznek az EU költségvetésének.

 

 

 

 

Részletes háttér a március 29-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.