heti-valasz.hu/uzlet/a-piketty-fele-tokeszivattyu-nekunk-mohacs-kell-127929

http://heti-valasz.hu/uzlet/a-piketty-fele-tokeszivattyu-nekunk-mohacs-kell-127929

Gazdaság

A Piketty-féle tőkeszivattyú: nekünk Mohács kell?

/ 2018.03.29., csütörtök 19:45 /
A Piketty-féle tőkeszivattyú: nekünk Mohács kell?

Hazánkkal együtt az egész térséget alkalmatlan/korrupt politikusok irányítják, akik képtelenek felismerni a nemzeti érdekeket – végső soron ez következne a Thomas Piketty sztárközgazdász blogján közzétett, sokat idézett adatsorból. Háttér a friss Heti Válaszban.

Thomas Piketty egy blogbejegyzésének elején egy grafikon szerepel, amely azt mutatja, hogy a négy visegrádi országból 2010 és 2016 között sokkal több tulajdonosi (befektetési) tőke áramlott ki, mint amennyi uniós támogatás érkezett. Magyarország esetében az első szám a GDP arányában megadva 7,2 százalék, a második pedig 4.

A Portfolio.hu-n több közgazdász rámutatott: számtani problémák mellett a grafikon össze nem tartozó dolgokat vet össze. Ha olyan hátrányokkal jár a tőke szabad áramlását megkövetelő uniós tagság, mint azt az ábra mutatja, akkor rejtély, hogy például Szerbia miért akar belépni az EU-ba. Ahogy az is, miért nem akar távozni a közösségből senki Európa ezen fertályán.

Vagy inkompetens (esetleg a nyugati cégek által megvett) politikusok irányítják az egész térséget, vagy arról van szó, hogy a profit kivonása nem egyenlő egy ország kirablásával. (Amiért cserébe „jár” az uniós támogatás.) Ha a mostani helyzet olyan kedvezőtlen Magyarország számára, az is érthetetlen, miért beszélt év elején a miniszterelnök Berlinben arról: a visegrádi országok 2030-ra utolérik a nyugati ipari országokat, és nettó befizetői lesznek az EU költségvetésének.

 

 

 

 

Részletes háttér a március 29-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.