Gazdaság

A huszadik század eleje óta nem voltak ilyen jók az esélyeink?

/ 2017.11.07., kedd 14:35 /

Egy friss gazdasági elemzés szerint nagyon régen volt ilyen olcsó finanszírozni a magyar államot, amely ráadásul dúskál az adóbevételekben. Ma már az a fő kérdés, hogyan költsük el értelmesen a forrásokat. 

Erős jelzőkben nem fukarkodó, érdekes elemzést tett közzé nemrég a Hétfa Kutatóintézet. Pálinkás Ervin bemutatja, hogy a magyar államháztartás egyenlege évek óta javuló folyamatokat mutat, egyre kisebb kamatot kell az országnak fizetnie az államadósságot finanszírozó kötvényekért. 

Míg az elmúlt másfél évtizedben az állam kiadásainak 12 százalékát, évente átlagosan 1100 milliárd forintot költött a hitelek kamatainak törlesztésére (ez nagyságrendileg az oktatásra fordított összeggel egyenlő), most ez hét százalék körül áll. Pálinkás Ervin szerint még kedvezőbb is a helyzet, mint az ezredforduló táján. „A világháborús összeomlások, majd jóvátételek után a hetvenes évektől felépülő (jólétben keveset eredményező, teherben azonban fojtogató) adósságállomány folyamatosan megtörhetetlennek látszó spirálban tartotta az országot” – szögezi le.

Az állam nemcsak nagyságrendekkel kevesebbet költ saját maga finanszírozására, de jóval nagyobbak az adóbevételei is. A kutató idézi az Európai Bizottság tanulmányát, amely megállapítja: 2011 és 2015 között hét százalékkal csökkent a befizetetlen forgalmi adó aránya, a régióban volt a 2004 után csatlakozott EU-országok közül Észtország után nálunk volt a második leghatékonyabb az ÁFA beszedése.

Ez azért is fontos, mert évtizedek óta evidenciaként kezeltük, hogy az adócsalás nemzeti sport, az ellen nincs mit tenni. Szerencsére lehetett, például az online kasszák bevezetésével.   

Nem minden papsajt, persze. Tele van a padlás a saját történelmi lehetőségeit elszórakozó országok történeteivel. „A fenntartható költségvetési mozgástér ugyanis ismeretlen fogalom a magyar gazdaságpolitikában, így korábban bevált hazai gyakorlatokhoz e téren nemigen lehet nyúlni, rossz példa azonban akad. Reméljük, gyorsan és sikeresen megtanuljuk, hogyan működik egy olyan állam, ahol a költségvetési kényszer nem köti gúzsba az országot” – állapítja meg végül Pálinkás Ervin.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.