Üzenet minden kivándorláson rágódó magyarnak

/ 2018.04.12., csütörtök 14:43 /

Hagyjuk a körítést: nincs ennél rosszabb, öncsalóbb irány a gondolkodásban! Tartósan puruttya idegállapot, megoldásérték zéró. Őszintén mondom. Megmagyarázom.

Ez a rövid írás a politikai hangulatokról szól. Nem arról a szerintem borzalmasan félresikerült egzisztenciális exodusvitáról, ami az utóbbi évtizedben felhabosodott Magyarországon, ami amúgy nem független a politikától, és amiben a sajtónak is hatalmas felelőssége van. Hanem a választás utáni helyzetről, amikor lehangoló beszélgetéseket látok és hallok arról, hogy valaki elkeseredésében a kiköltözést mérlegeli. Azt mondják, megundorodtak mindentől, mert a hatalom végtelenül alja kampány után kapta vissza az atomkódot, ezért a helyzet reménytelen.

Pedig nagyon nagy bajban lennénk, ha lakóhelyünket a közélet minősége alapján jelölnénk ki. Miből választhatunk? Ott van például a nyugati világ vezető demokráciája, az Egyesült Államok, élén egy egoista, botrányhős milliárdossal. Nézelődhetünk közelebb is: Szlovákia is alkalmasnak tűnik, ahol a kormány éppen belebukott egy újságíró meggyilkolásába. Olaszországban a választáson az Öt Csillag Mozgalom tarolt; vezetője Luigi Di Maio, akinek képviselősége előtt nem is volt rendes állása, ha nem számítjuk, amikor beengedőemberként dolgozott a nápolyi stadionban.

Mindez egyetlen magyar abszurditásra sem felmentés, csupán figyelmeztetés, hogy helyesen tudjuk értékelni, ami nálunk történik. A 2016-os Trump-győzelem után rekordot döntött a Kanadába költözésről szóló Google-keresések száma, tömeges demokrata-kivándorlás mégsem lett.

Ennél is lényegesebb kimondani, hogy a politika fontos ugyan, de semmi sem lehet annyira fontos a politikában, hogy feladjuk érte a hazánkat, a barátainkat, itt hagyjuk a családunkat. Lényeges továbbá, hogy még véletlenül se kenjük politikán kívüli frusztrációinkat a politikára. Magyarország az éppen aktuális kormányától függetlenül is az egyik legjobb hely a világon. És nem, leginkább nem a hortobágyi kilenclyukú híd, a 6:3 vagy a brassói aprópecsenye, hanem az itt élő emberek, a múltunk, a sehol máshol meg nem érthető nyelv, humor, közös érzések miatt.

Nem kell a külföldi munkavállalásból élet-halál kérdést csinálni, mert valóban van egy sor élethelyzet, tényező, ami miatt az ember hosszabb-rövidebb ideig máshol él, és a szédületes távolságrövidítő eszközök (a fapados járatoktól a Skype-ig) igénybevételével nem szakítja meg a kapcsolatot hazájával. Egyetlen dolgot tudok, ami a XXI. században nem szabad, hogy ezek közé a tényezők közé tartozzon: a politika.

A fentiekkel együtt kötelesség az erőt adó gondolatok végére tűzni egy nagy DE-t. Ami már nem a kivándorlásos Facebook-posztokkal, hanem a hatalommal kíván párbeszédben lenni. Van ugyanis egy nem letagadható különbség a Trump-győzelem és a harmadik magyar kétharmad között. Amerikában bárki győz a választáson, az irdatlan méretű magángazdaságok, a politikailag ide is, oda is húzó kecsöpmilliárdosok biztosítanak egy olyan rendszert, ahol mindig van szeglet, ahová a nagypolitika nem ér el. Ez nálunk kevésbé adott. Kisebb gazdaság, hatalmas, jutalmazni és fojtogatni képes állam. A sajtón látjuk, mit jelent ez.

Magyarország szabad ország és demokrácia. A példátlanul nagy felhatalmazás felelőssége, hogy tényleg az is maradjon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.