Történelem soha nem volt még ilyen menő

/ 2018.04.19., csütörtök 12:02 /

A YouTube egyik legnézettebb tematikus történelmi csatornája az It’s History, 193 873 feliratkozóval és – indulása, 2014 óta – közel 10 millió megtekintéssel.

A müncheni székhelyű Mediakraft Networks tulajdonában van, fő írója és arca Indiana Neidell, Svédországban élő amerikai YouTube-személyiség. (Másik csatornája az I. világháborúról szóló Great War, szintén történelmi ismeretterjesztő tartalommal.) Ami az It’s History előnye, egyben a hátránya is: szó szerint mindennel foglalkozik, ami történelem. A kőkortól a marxizmusig, a fotográfiától a szexualitás történetéig, popkultúrától a magasművészetekig. Mindezt 6-10 perces, professzionális videókban, melyekben Neidell narrációja a meghatározó, sok archív képet, filmrészletet felhasználva. Az It’s History azért is lehet vezető tematikus történelmi csatorna, mert viszonylag trendérzékeny. A Charlie Hebdo elleni támadás után például külön epizódot szentelt a karikatúrák történetének, újra és újra előveszi az iszlám és a közel-keleti háborúk témáját vagy a kapitalizmus egyes jelenségeit.

* * *

Top 3 videó

1. Élőhalottak támadása – a valóságban (279 312 megtekintés)
1915-ben Lengyelországban németek gáztámadást indítottak az oroszok ellen, ám a haldokló katonák képesek voltak ellencsapást mérni.

2. A szex hatalma (374 846 megtekintés)
Kleopátra, Caesar és Marcus Antonius viszonyai, YouTube-ritmusban elmesélve. Semmi rendkívüli, csak épp Indiana Neidell hibátlan mesélő ereje.

3. Drakula a valóságban (98 345 megtekintés)
Vlad Tepes története A–Z-ig. A csatorna nem foglalkozott még magyar témával, de a hozzánk legközelebb eső sztori a Drakula-mítosz eredete.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.