Popkultúra püspökszemmel

/ 2018.03.22., csütörtök 16:42 /

Hogyan derül ki a Lady Birdből, hogy milyenek lehettek a szentek tinédzserként? Miért hibásak alapjaikban az Anyám! bibliai metaforái?

Miért kezelte jobban a hetvenes években az eredeti Csillagok háborúja trilógia a nő– férfi kapcsolatot az izzadságszagúan feminista Az utolsó Jedinél? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Robert Barron, Los Angeles segédpüspöke 132 ezer feliratkozóval bíró YouTube-csatornája. Az új médiában való evangelizáció amerikai úttörője nemcsak a legújabb filmekhez és tévésorozatokhoz ad kiváló meglátásoktól hemzsegő kommentárokat tízperces videókban, hanem olyan kérdésekre is meggyőző válaszokat ad, mint hogy miért nem támogatja az egyház az azonos nemű párok házasságát, és miért az az álláspontja a fogamzásgátlásról, ami. Felkészült és elszánt apologétaként válaszol Richard Dawkins, Stephen Fry, Bill Maher és más ateisták érveire, érdekes ismeretterjesztő videókat közöl a szentháromságról vagy az eucharisztiáról. Sőt, olykor a videók alatti, általában lehangoló színvonalú kommentfolyamban is aktív, maró iróniával szerelve le a támadó hozzászólókat. A csatorna ajánlása mellett csak remélni tudjuk, hogy idővel magyar papok is lehetőséget látnak a YouTube-ban.

* * *

TOP 3 videó

1. Barron püspök a Star Wars: Az utolsó Jedikről (560 360 megtekintés)
Míg az eredeti trilógia a Joseph Campbell-féle „monomítoszt” és a jungi filozófiát vitte vászonra, az új film férfi-nő szembenállást felfestő ideológiai vagdalkozás.

2. Barron püspök a Teremtés könyvének félreértelmezéséről (171 311 megtekintés)
Megsemmisítő kritika a Földet 6000 évesnek vélő, törzsfejlődés-tagadó kreacionisták Mekkájáról, a Kentucky állambeli Teremtés Múzeumáról és vezetőjéről, Ken Hamről.

3. Barron püspök Stephen Hawkingról és az ateizmusról (232 410 megtekintés)
Stephen Hawking halála miatt aktuális videó, amelyben a püspök levezeti, miben tévedett a tudós, amikor ateistává vált.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.