Népzenészek YouTube-ritmusban

/ 2018.04.12., csütörtök 14:49 /

Eddig két évadot készítettünk el a Heti Válasz YouTube-csatornájára a FOLK című sorozatból, melynek célja, hogy olyan fiatal zenészformációkat mutasson be, amik népzenéből kiindulva izgalmas fúziós muzsikával kísérleteznek.

Nagyjából tíz csapattal ismerkedtünk meg, és számomra is csak az interjúk szervezése és készítése közben lett világos, hogy milyen komoly és erős a – saját elnevezés következik – nufolk zenei színtér Magyarországon. Minden zenekedvelőnek ajánlom, hogy vesszen el néhány órára a legjobb zenekarok YouTube-csatornáin, ahol tényleg őrült jó koncertfelvételeket, hangulatos klipeket találhat. Az „ortodox” hagyományőrző vonalat képviselő „folkrendőrség” gyakran kiakad az újszerű megközelítéssel dolgozó fúziós bandák hozzáállásán. A Bohemian Betyars turnévideói közelebb állnak a Sex Pistols hangulatához, mint mondjuk a Muzsikáséhoz. Az Aurevoir. zenekart hangulatában talán több köti a Quimbyhez, mint egy táncházas kvartetthez. De éppen ezért nagyon szórakoztató ez az egész.

* * *

TOP 3 videó

1. A Bohemian Betyars csatornája (7572 feliratkozó)
A BB zenéje nagy dózisban csak élőben jó a sok balkáni hatás miatt, de a koncerten (és előtt és után) forgatott kis videóik utánozhatatlanok.

2. Az Aurevoir. zenekar csatornája (793 feliratkozó)
Klipre vágott koncertfelvételekben erősek. Méltatlanul kevés ennyi feliratkozó, az Aurevoir. a mai magyar nufolk színtér legjobb bandája.

3. Ethnofil (305 feliratkozó)
A feliratkozók száma itt is nagyon kevés, pedig az elektronikus hatásokkal bőven tűzdelt Ethnofilről készült dokusorozat (Ethnofilm) zseniális alkotás.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.