Kocsma, kultúra

/ 2018.03.01., csütörtök 17:14 /

A sportszerű versengést és az iszogatást kombinálja a kocsmakvíz. Angliában milliók művelik, de nálunk is sok tucat ivóban ütötte fel a fejét a hobbi, melynek űzése során nemhogy nem illik, de tilos mobilozni.

„Egyszer részt vettem egy kvízen, ahol a játékosok összevesztek egy félreérthető kérdésen, és westernfilmeket idéző verekedés tört ki. Ki kellett hívni a rendőrséget, a kvízmestert és több csapat tagjait őrizetbe vették. De magukkal vitték a feladatlapokat is, és a verseny a fogdában folytatódott” – olvasunk egy anekdotát a kocsmakvízek történetét feldolgozó kötetben. Persze nem jellemző esetről van szó: a vetélkedők nem ilyen vérre menők, az eset nem is Magyarországon történt, hanem Bristolban.

Dicsekedni a tudásoddal

Az időtöltés gyökerei észak-angliai pubokba nyúlnak vissza, ahol a biliárd és a darts mellett mérkőztek meg egymással baráti társaságok általános műveltséget és sportismeretek firtató kérdésekben – különösebb szervezettség nélkül. Két élelmes vállalkozó, Sharon Burns és Tom Porter a ’70-es években üzleti lehetőséget látott a passzióban. Szabványos kérdéssorokat állítottak össze, és városról városra járva népszerűsítették a formátumot a kocsmatulajdonosok körében. Azzal kecsegtették őket, hogy vetélkedők szervezésével a kevésbé forgalmas hétköznapi estéken is felpörgethetik az italeladást, és olyan vendégeket vonzhatnak be, akiket jobban izgat egy agytorna, mint a szokványos kocsmasportok.

Ma Nagy-Britannia 60 ezer pubjából legalább 23 ezerben rendeznek esténként vetélkedőket. Mivel a brit kocsmakultúra hanyatlik, a pubok különböző innovációkkal próbálnak felszínen maradni. Vannak, akik kulináris fronton újítanak, így alakultak ki a gasztropubok, de a kvízek szervezése is ilyen túlélési stratégia. A hobbi részévé vált a brit kultúrának, a The Office című népszerű szitkom szereplői is űzték. Marcus Berkmann, a kocsmakvízekről szóló Brain Men című kötet szerzője szerint jót tesz a briteknek, hogy hetente egy este ellazulnak. „Ha felnőtt vagy és nem sportolsz, ez az egyetlen terep, ahol felszabadultan kiélheted a versenyszellemed, és eldicsekedhetsz a tudásoddal” – nyilatkozta a BBC-nek.

A kedvtelést külföldön élő britek kezdték el elterjeszteni a világban. Egy magyar diák, Bartha Álmos egy sanghaji sportpubban ismerkedett meg vele, és hazatérése után, 2009-ben a szentendrei Kedves Kávézóban megtartotta az első magyar kvízt. Vállalkozása, a QuizNight ma már az ország elsőszámú kvízszervező csapata. Csak a fővárosban 23 kocsmában rendeznek vetélkedőket, és 16 vidéki településen vannak jelen Békéscsabától Őriszentpéterig. Sőt, helyi kvízmestereik jóvoltából a határon túl élők is részt vehetnek magyar nyelvű vetélkedőkön négy vajdasági és három erdélyi városban, valamint Bécsben, Grazban és Dublinban. Hatezres Facebook-táborukból ítélve sok ezren űzik a hobbit hazánkban. A másik jelentős szervező a Pub’s Culture csapata: 14 kvízmesterük 18 budapesti kocsmában tart vetélkedőket.

Idézetek séróból

A QuizNightnál a 2-2,5 órás vetélkedő két fordulóból és köztük tíz villámkérdésből áll. Az első fordulóban a játékosok által beküldött anagrammák mellett egy „kapcsolatkör” szerepel, ahol összefüggést kell találni a válaszok között. Ha egy Móricz-idézetet kell felismerni, az iratcsomó latin eredetű nevét (paksaméta) kell kitalálni, és egy ázsiai padlótípust (tatami) kép alapján megnevezni, akkor az összefüggés, hogy mindegyik megfejtés egy magyar várost rejt (Mór, Paks, Tata). A második forduló csúcspontja pedig a +10-es kör, ahol ha öt kérdésből akár egy is rossz, a pontszám nullázódik, viszont bármelyiket lehet passzolni.

A Pub’s Culture formátumában is van kapcsolatkör a második fordulóban (az iménti példa tőlük származik). Az első kör feleletválasztós teszt, a harmadikban random kérdések vannak, a negyedikben zenét kell felismerni (mindig van egy komolyzenei és egy filmzenei betét), az ötödikben pedig az első rossz válaszig dupla pont jár minden helyes válaszért. Extra pontot lehet szerezni az ellenfél „megvádolásával”, vagyis ha azt gyanítjuk, a szomszéd asztalnál ülő csapat nem tudott egy kérdést, viszont mi biztosak vagyunk benne, ám ha mégis tudták a jó választ, esetleg mi tévedtünk, pontlevonás jár.

Mobilt le!

A kvízekre mindkét szervezőnél legfeljebb hatfős csapatok nevezhetnek. Ha egy este egy csapatban többen szerepelnének, megtehetik, de minden extra tagért pontlevonás jár. Egy-egy csapat egy asztalnál ül, és a válaszlapot minden kör végén beadja a kvízmesternek kijavítani. Van olyan kvíz, ahol tíz csapat is részt vesz, és egy ekkora mezőny már szép bevételt hoz a kocsmának is. Nevezési díj nincs, a nyeremény általában jelképes: egy-egy üveg ital. Egy-egy baráti vagy munkatársi közösség egyetlen vetélkedőre is benevezhet, de vannak bajnokságok is, amikor egy csapat minden héten ugyanazon az estén ugyanabban a kocsmában gyűjti a pontokat. A QuizNight az egyetemi szorgalmi időszakhoz igazítva szeptembertől májusig tart bajnokságot, a Pub’s Culture-nél őszi és tavaszi bajnokság van 14-14 fordulóval. A legjobbak a szezon végén döntőben mérkőznek meg.

Ha egy csapat sikeres akar lenni, jó, ha eltérő érdeklődésű tagokból áll, mert a történelemtől a képzőművészetig, a kémiától a földrajzig, a filmektől a sportig minden témában vannak kérdések, és a felismerendő zenén is széles műfaji skálán mozognak. A Pub’s Culture szervez tematikus kvízeket is (például: magyar foci, zászlók vagy Trónok harca).

A legfőbb szabály: a kvíz alatt a csalás lehetősége miatt szigorúan tilos mobilt használni. Ilyenkor még a Messengerről és a WhatsAppról is le kell jönni, hiszen gyanú esetén senki sem fogja elhinni, hogy nem a Google-ben kerestünk rá a válaszra. És még akkor is jó néhány órára kiszakadni a virtuális világból, ha a fordulók közti szünetben gyakran a csapattagok egy emberként kapják elő a telefont és gugliznak rá arra a kérdésre, amin néhány perccel korábban hiába törték a fejüket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.