Hogy működik a világ?

/ 2018.05.09., szerda 18:04 /

Aki akar, sok kiváló ismeretterjesztő csatornát találhat a YouTube-on (sajnos a legtöbbet csak angolul), de a legtöbb történelemmel, esetleg természettudományos témákkal foglalkozik.

Sam Denby csatornája kitűnik a sorból. A Wendover Productions videói olyan kérdésekre adnak választ, mint hogy miért tűntek el az égről a szuperszonikus utasszállító repülőgépek. Hogy miért szánalmasan alulfejlett az amerikai vasúti infrastruktúra. Hogy miért vált a Big Mac ára nemzetközi gazdasági mérőszámmá. A csatorna közérthetően és szemléletes grafikákkal magyarázza el a közlekedés vagy a marketing pszichológiájának működését, de alapvető közgazdasági fogalmakat is, mint a méretgazdaságosság. Különösen ajánlott a repülés szerelmeseinek – vagy azoknak, akik nem is gondolnák, milyen érdekes kérdés a repülőterek területének szuverenitása vagy a légifolyosók logisztikája.

Érdemes ránézni a lejátszási listára, amely a Wikipédia szerkesztői által különösnek minősített szócikkek témáit járja körül, például hogy miért négyszer nagyobb a balkezesek aránya az amerikai elnökök körében, mint a teljes népességben.

* * *

Top 3 videó

1. A fedélzeti osztályok gazdasága (4 683 351 megtekintés)
Tudta, hogy egy légitársaságnak ötször annyi pénzt hoz az első és business osztályon utazó kiváltságos, mint a teljes economy class?

2. Az élelmiszerüzletek trükkös berendezése (720 174 megtekintés)
Eldöntheti egy bolt sikerességét, hogy kihasználja-e azokat a pszichológiai trükköket, amelyek révén több pénzt csalhat ki az emberek pénztárcájából.

3. Világűr: a következő billiós üzlet (486 323 megtekintés)
A videóból kiderül, miért érdemes űrtechnológiába fektetni annak, aki sokat akar keresni a következő évtizedekben – vagy miért nem.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.