Fizikai egypercesek

/ 2018.03.07., szerda 17:56 /

„Ha nem tudod egyszerűen elmagyarázni, te sem érted elég jól” – jelentette ki egyszer állítólag Einstein a fizikáról, bár a legtöbb neki tulajdonított idézethez hasonlóan erről sem lehet biztosan tudni, hogy ő mondta.

Mindenesetre ezt választotta mottónak YouTube-csatornájához 2011-ben egy fiatal amerikai fizikus. Henry Reich nem véletlenül lett 4,2 millió feliratkozóval a platform egyik legnépszerűbb ismeretterjesztője. Maximálisan kihasználja a videós médium előnyeit, jól követhető magyarázatait ugyanis time-lapse ceruzarajzokkal festi alá, így olyan bonyolult dolgokat is szemléletessé tud tenni, mint a kvantumösszefonódás, a Higgs-bozon és a téridő. Általában hetente tölt fel egy videót a legváltozatosabb témákban. Miért lapos a Nap-rendszer? Miről híres Schrödinger macskája? Jobban elázunk-e az esőben, ha futunk? Reich rajzai nemcsak szemléletesek, hanem szórakoztatók is. Ma már híres fizikusokkal is készített közös tartalmakat, több videónak Neil deGrasse Tyson a narrátora. Az elkötelezett rajongók pedig feliratokat is készítenek az epizódokhoz, jó néhány magyar nyelvű is elérhető.

* * *

Top 3 videó

1. Elmozdíthatatlan tárgy vs. megállíthatatlan erő (11 330 502 megtekintés)

Mivel az „immovable object” és az „unstoppable force” népszerű állandósult szókapcsolatok az angol nyelvben, Reich levezeti, hogy léteznek-e, és mi történne, ha találkoznának.

2. Időutazás-paradoxon (2 948 191 megtekintés)

Egy időutazós sorozat által szponzorált tartalom, amelyben Reich végigveszi, hogyan működik és milyen paradoxonokat okoz az időutazás a Vissza a jövőbentől a Harry Potterig.

3. Hol történt az ősrobbanás? (1 340 248 megtekintés)

Ha az univerzum egy pontból „robbant ki”, kell, hogy legyen közepe – gondolhatnánk. Ebből a videóból kiderül, miért téves a legtöbb dolog, amit az ősrobbanásról tudni vélünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.