Amit nem tudtál Han Solóról

/ 2018.05.23., szerda 18:40 /

A Solo: Egy Star Wars-történet már érkezése előtt megosztotta a rajongókat. Hiszen egy Solo-film Harrison Ford nélkül olyan, mint az Orbán-kormány Orbán nélkül. Íme 5 dolog, amit biztosan nem tudtál minden idők űrcsempészéről.

1. HA NINCS FRANCIS FORD COPPOLA, NINCS HAN SOLO

A legenda szerint George Lucas részben az Apokalipszis, most! rendezőjéről mintázta az Ezeréves Sólyom kapitányának karakterét. Lucas meglátogatta Coppolát a sok megpróbáltatást jelentő Apokalipszis-forgatáson, és nagyon bejött neki a mester szögegyenességű fogalmazásmódja, amit felhasznált a Solo-karakter megformálásakor. Amikor a Magyar Narancs pár éve megkérdezte Coppolát, igaz-e a legenda, a válasz ennyi volt: „Én is így hallottam.”

2. AL PACINO IS ESÉLYES VOLT A SZEREPRE

Al Pacino, Nick Nolte, Christopher Walken és Kurt Russell – őket emlegeti a „szakirodalom” mint a szerepre esélyes színészeket, akik elől végül Harrison Ford elvitte a karaktert. Kurt Russell castingjáról videó is van a YouTube-on. (Maradjunk annyiban: tényleg Ford volt a jó választás.)

3. LUCAS ELŐSZÖR NAGY, ZÖLD HALSZÖRNYNEK ÁLMODTA MEG

A legelső forgatókönyvskiccekben Han Solo karaktere nem volt emberszerű: George Lucas eleinte nagy, zöld halszörnyként képzelte el a pilótát. A gq.com-on és más oldalakon még rajzvázlat is van róla, bár eredetiségéről nem tudtunk meggyőződni. Lucas az American Graffiti forgatásán ismerte meg Harrison Fordot, és jó tapasztalata volt vele, ezért megváltoztatta első Solo-koncepcióját.

4. LEGHÍRESEBB SZÖVEGÉT A FELHÁBORODÁS SZÜLTE

„– Szeretlek.
– Tudom.”

Minden bizonnyal ez az egyik leghíresebb „romantikus” párbeszédrészlet az amerikai popkultúrában. Han Solo és Leia Organa (Carrie Fisher) között hangzik el A birodalom visszavágban. Solo válaszát a véletlen, pontosabban a felháborodás szülte. George Lucasnak volt valami hosszabb, bonyolultabb és romantikusabb válasza Leia vallomására, de Harrison Ford kifakadt a forgatáson: „Ezt a szart én biztosan nem mondom el!” Így született az egyszavas válasz.

5. PISZTOLYÁT NÉMET FEGYVER IHLETTE

A Star Wars-fanok DL-44 néven ismerik Han Solo pisztolyát, amit a kellékesek és a fegyvermesterek a német Mauser C96 alapján építettek meg. A Construktion 96 néven is futó modell öntöltős pisztoly volt, melyet eredetileg a német fegyvergyártó cég, a Mauser gyártott 1896-tól 1937-ig. Winston Churchillnak is volt egy Mauser C96 pisztolya, használta is az omdurmani csatában és a második búr háború alatt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.