A rejtélyes zempléni Pusztavár

/ 2018.05.02., szerda 17:32 /

Az egész Zemplén egyik legjobb kilátása nyílik a Komlóska településhez közel eső, 426 méter magas csúcson álló ódon falcsonkok mellől. A turistatérképen Pusztavárként jelölik a kutatók által Solymos vára néven ismert erődítmény maradványait. Ha a szépen helyreállított, egy Gyűrűk Ura- vagy Trónok Harca-jelenet újrajátszásához is kész díszletként alkalmazható Füzér a zempléni várak egyik véglete, akkor Pusztavár a másik: térdmagasságig érő kőrakások, faldarabok jelzik, hogy itt valaha citadella magasodott.

A történelemhez e helyen nagy képzelőerő kell, nem is a megelevenedő középkor szerelmesei lesznek Pusztavár-rajongók, a hely mégis kötelezően beépítendő állomás minden Zemplénben túrázónak. Az egyik ok a már említett kilátás: a hegycsúcs szinte körpanorámás, tényleg utánozhatatlan érzés itt megpihenni, észak felé kis túlzással a végtelenbe tart a hegyoromláncolat. A másik ok Komlóska, a legközelebb eső község, ahonnan a várhoz vezető turistaút indul.

Komlóska kevesebb mint 300 állandó lakosú, ruszin gyökerű település a Sárospataki járásban, csodás tájak és hegyek közé „szorulva”, mégis több életerőt tapasztaltunk itt, mint a háromszor-négyszer ekkora B.-A.-Z. megyei falvakban. Van saját szörpjük és kecskesajtjuk, óvodájuk, minden házból vendégszeretet árad. A kocsmában szívesen megőrzik a hátizsákunkat, ameddig felkaptatunk a romhoz, ami innen bő fél óra (felfelé).

Pusztavár múltját nehezen átlátható homály fedi. Gál-Mlakár Viktor Zemplén ismeretlen várait bemutató kiadványa szerint „Anjou Károly király zempléni hadjárataiban vitézséggel harcoló Tolcsvai nemzetség tagjai kapták meg uralkodójuktól adományként a komlóskai földet, amin valamikor 1312 után emelték szállásul a kővárat”. A régész tanulmánya szerint az egykori várépítők kihasználták a hosszúkás, ellipszis alakú hegycsúcs védelmét, a vaskos kőfalakat ennek meredek szélén húzták fel, bekerítve az egymással szembeni két kiemelkedő magaslatot. Az erődítmény nem volt hosszú életű: egy 1398-as oklevélben már elpusztult várnak írta le Bebek Detre nádorispán. Hogy mi okozhatta a vesztét, arról semmit sem tudunk.

Komlóska és Pusztavár Budapest felől nézve az egyik legmesszebb eső túracélpont: vonattal 3,5-4 óra Bodrogolaszi, ahonnan Komlóska 10 km gyaloglással elérhető. (Nemrég teszteltem ezt az útvonalat, sokkal jobb, mint buszozgatni Sárospatakról vagy Sátoraljaújhelyről.) Vagyis mindenképpen érdemes több napot rászánni erre a környékre, beleépítve a Megyer-hegyi tengerszemet és a „Huták” (Kis-, Nagy- és Vágáshuta) vidékét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.