A marxizmus nem cool

/ 2018.05.09., szerda 18:03 /

Trier, a takaros, Mosel menti német város, 2018. május 5.: Karl Marx filozófus öt és fél méter magas bronzszobrát avatják születésének 200. évfordulóján. A Kínai Népköztársaság ajándéka, a népszerű és közismert (ha-ha!) Vu Vej-san alkotása. Körülötte néhány száz fős, lelkes közönség; egyenmozdulattal emelik magasba okostelefonjukat. A Kommunista kiáltvány szerzőjét bokamagasságig telefonerdő veszi körül.

Hogy mi van?! – kérdezi a bennem lakó Bolgár Gyuri bácsi. Marx hódolói a globális kapitalizmus eme, maroknyi szimbólumaival áldoznak a tonnányi bronz előtt? Karl bizony felrúgna titeket, proletár barátaim!

A helyzet az, hogy a marxizmus nem cool, bármennyire próbálja annak beállítani az amerikai demokraták sztárja, Bernie Sanders – aki régóta barátja egykori vagy ma is létező szocialista rezsimeknek, mint amilyen Nicaragua, Kuba vagy Venezuela –, vagy a brit munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn. Vagy az amerikai egyetemeken és osztálytermekben tanított apológia, mely úgy tesz, mintha a marxizmus csupán nemes indíttatású ideológia volna, mindenfajta gyakorlati tapasztalat nélkül. Mintha egy évszázadon keresztül negyven országban nem lett volna kommunizmus, amely a XX. században legalább százmillió ember haláláért felelős. „Sokan meglepve hallják Amerikában, hogy a Föld lakosságának ötöde, Kubától Kínáig ma is kommunista diktatúrákban él” – mondta a Heti Válasznak pár éve Marion Smith, a Kommunizmus Áldozatai Alapítvány ügyvezetője.

Helyes, hogy mindenki tud a nácizmus bűneiről, de ugyanez a tudatosság hiányzik a kommunizmussal kapcsolatban. Három évtizeddel a berlini fal leomlása után a kommunizmust sokan – főleg a negyven év alatti nemzedék körében – a múlt érdektelenné vált epizódjának tekintik, amiről nem tudnak sokat. Pedig Kínában tömegével távolítanak el embereket vezető pozíciókból, csak mert nem elég marxisták. Ezt hívják arrafelé „korrupció elleni harcnak”. Mindeközben továbbra is léteznek munkatáborok, ahova politikai nézeteik vagy vallási meggyőződésük, például kereszténységük miatt zárhatnak embereket.

„Amit Marx és Engels írt, azt egy olyan osztály okítására írta, amelynél politikailag képzetlenebb osztály még soha nem áltatta magát a politikai hatalom gyakorlásának illúziójával” – írta Michael Joseph Oakeshott XX. századi brit konzervatív gondolkodó. Tűpontos meglátás. A marxizmus legalább akkora önellentmondás, mint az ájult tisztelet jeleként Karl Marx szobrát a globális kapitalizmus csúcstermékével, iPhone-nal fotózgatni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.