A legjobb térkép a mozgó térkép

/ 2018.04.25., szerda 17:06 /

Azok a legjobb YouTube-csatornák, amelyek nem egy más médiumokban már látott műfajt valósítanak meg egy új platformon, hanem az oldal adottságait használják ki, máshol el sem képzelhetők.

Ilyenek az animált térképek. Persze, történelmi dokumentumfilmekben korábban is láttunk ilyeneket, de a YouTube kellett ahhoz, hogy percekig, órákon át bambulhassuk egy földrész államainak alakulását évezredeken át. A műfaj atyja, EmperorTigerstar 2009-ben kezdte a videózást, és 2013-as, a II. világháború európai színterének napi (!) alakulását ábrázoló térképe törte át a falat (máig nyolcmillióan látták).

Követői, az ún. videomapperek a legváltozatosabb tartalmakban készítenek térképeket. Sokan ki is lépnek a történelem keretei közül, és alternatív históriákat (mi lett volna, ha?), netán kitalált világok eseményeit animálják Középfölde határainak változásától Az Öt Király Háborújáig. A legjobbak persze a valóságon alapuló videók: kevés vizuális eszközt tudunk elképzelni, ami szemléletesebben köti össze a teret és az időt, teszi átláthatóvá és megérthetővé a történelem alakulását. Addiktív tartalmak, és nemcsak azoknak, akiknek a történelmi atlasz volt a kedvenc tankönyvük az iskolában.

* * *

Top 3 videó

1. A II. világháború Európában (8 416 864 megtekintés)
EmperorTigerstar videójával indult meg a videomapping térhódítása. Izgalmas egyszerre követni a keleti és a nyugati front napi alakulását!

2. A világ története: minden év (5 531 866 megtekintés)
Hallottunk a Ming dinasztiáról, az Aranyhordáról és a majákról – Ollie Bye videójából kiderül, hogyan viszonyultak egymáshoz időben és térben.

3. A kontinensek vándorlása (1 584 155 megtekintés)
A történelmi léptéket geológiaira váltjuk: laza hárommilliárd évet tekintünk át Algol videóján. De merre mennek várhatóan a földrészek a jövőben?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.