Vidéki csemegék

/ 2017.08.30., szerda 17:19 /

A budapesti színházi évad hatodik alkalommal indul a legjobb vidéki előadásokkal, s ez remek lehetőség a fővárosiaknak arra, hogy megnézzék a vidéki sikereket.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Csehov Ivanovját (rendező: Lukáts Andor) mutatja be Bányai Kelemen Barna és Bánfalvi Eszter főszereplésével. Másnap kerül színpadra a Pécsi Nemzeti Színház előadásában a kultikus film színpadi adaptációja, az Ádám almái (Paczolay Béla). A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház a Sánta Ferenc regényéből készült Az ötödik pecsét című produkciót (Csiszár Imre), a székesfehérvári Vörösmarty Színház Brian Friel Apák és fiúk című Turgenyev-adaptációját (Bagó Bertalan), a Békéscsabai Jókai Színház Örkény Macskajátékát (Juhász Róza) mutatja be (képünkön). Látható lesz a La Mancha lovagja című világhírű musical is, a Miskolci Nemzeti Színháztól. A tatabányai Jászai Mari Színház – Népház Spiró György Az imposztor című darabját (Szikszai Rémusz), a Szegedi Nemzeti Színház Háy János Utánképzés (ittas vezetőknek) című előadását (Szőcs Artur), a kecskeméti Katona József Színház pedig Csehov Apátlanul (Platonov) című művét (Szász János) hozza: utóbbi az idei POSZT-on három díjat is nyert, ebből kettőt a címszereplő, Kocsis Pál kapott.

Vidéki Színházak Fesztiválja – Thália Színház Szeptember 4–10.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.