Vidéki csemegék

/ 2017.08.30., szerda 17:19 /

A budapesti színházi évad hatodik alkalommal indul a legjobb vidéki előadásokkal, s ez remek lehetőség a fővárosiaknak arra, hogy megnézzék a vidéki sikereket.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Csehov Ivanovját (rendező: Lukáts Andor) mutatja be Bányai Kelemen Barna és Bánfalvi Eszter főszereplésével. Másnap kerül színpadra a Pécsi Nemzeti Színház előadásában a kultikus film színpadi adaptációja, az Ádám almái (Paczolay Béla). A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház a Sánta Ferenc regényéből készült Az ötödik pecsét című produkciót (Csiszár Imre), a székesfehérvári Vörösmarty Színház Brian Friel Apák és fiúk című Turgenyev-adaptációját (Bagó Bertalan), a Békéscsabai Jókai Színház Örkény Macskajátékát (Juhász Róza) mutatja be (képünkön). Látható lesz a La Mancha lovagja című világhírű musical is, a Miskolci Nemzeti Színháztól. A tatabányai Jászai Mari Színház – Népház Spiró György Az imposztor című darabját (Szikszai Rémusz), a Szegedi Nemzeti Színház Háy János Utánképzés (ittas vezetőknek) című előadását (Szőcs Artur), a kecskeméti Katona József Színház pedig Csehov Apátlanul (Platonov) című művét (Szász János) hozza: utóbbi az idei POSZT-on három díjat is nyert, ebből kettőt a címszereplő, Kocsis Pál kapott.

Vidéki Színházak Fesztiválja – Thália Színház Szeptember 4–10.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.