Vidéki csemegék

/ 2017.08.30., szerda 17:19 /

A budapesti színházi évad hatodik alkalommal indul a legjobb vidéki előadásokkal, s ez remek lehetőség a fővárosiaknak arra, hogy megnézzék a vidéki sikereket.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Csehov Ivanovját (rendező: Lukáts Andor) mutatja be Bányai Kelemen Barna és Bánfalvi Eszter főszereplésével. Másnap kerül színpadra a Pécsi Nemzeti Színház előadásában a kultikus film színpadi adaptációja, az Ádám almái (Paczolay Béla). A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház a Sánta Ferenc regényéből készült Az ötödik pecsét című produkciót (Csiszár Imre), a székesfehérvári Vörösmarty Színház Brian Friel Apák és fiúk című Turgenyev-adaptációját (Bagó Bertalan), a Békéscsabai Jókai Színház Örkény Macskajátékát (Juhász Róza) mutatja be (képünkön). Látható lesz a La Mancha lovagja című világhírű musical is, a Miskolci Nemzeti Színháztól. A tatabányai Jászai Mari Színház – Népház Spiró György Az imposztor című darabját (Szikszai Rémusz), a Szegedi Nemzeti Színház Háy János Utánképzés (ittas vezetőknek) című előadását (Szőcs Artur), a kecskeméti Katona József Színház pedig Csehov Apátlanul (Platonov) című művét (Szász János) hozza: utóbbi az idei POSZT-on három díjat is nyert, ebből kettőt a címszereplő, Kocsis Pál kapott.

Vidéki Színházak Fesztiválja – Thália Színház Szeptember 4–10.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.