Titkok és tévedések

/ 2018.03.28., szerda 18:13 /

„Ha a múltat nem tisztázzuk, hanem elhallgatjuk vagy elhazudjuk, az megrohasztja a jelent és a jövőt” – állítja Alföldi Róbert rendező, és ez a vezérgondolata a Kísértetek című drámának is, amelyben a nagy tiszteletnek örvendő Alving kapitány gazdag özvegye, férje halálának tizedik évfordulójára árvaházat építtet.

A gesztussal azonban mögöttes szándéka van, és idővel az is kiderül, hogy Alving korántsem volt tisztességes ember, sőt. Ibsen 1881-es klasszikusában a vallás, a vérfertőzés, az eutanázia kérdései mellett sötét titkokat, nyomorúságos sorsokat mutat be. Az emberi aljasság vagy épp gyávaság ledöbbent, de érdekes látni a túlélni vágyás vagy a méltóság ritka pillanatait is Kálmán Eszter lenyűgöző, minimalista, fakeretes díszletében. Básti Juli uralja az előadást, kiválóan formálja meg Helene Alvingot, aki egész életében a külvilágnak, mások elvárásainak próbált megfelelni, hazudni, de belül forrongott az igazságérzete. Mellette Ágoston Katalin a másik tudatos női karakter, aki az elhallgatott titkok egyik áldozata. Gáspár Tibor a szolgálata mögé bújó gyáva lelkészt, Gáspár Sándor az egyszerű, alkoholista asztalost, Ódor Kristóf pedig apja legnagyobb áldozatát, Osvaldot alakítja meggyőzően. XIX. századi családi dráma – ma is aktuális kérdésekkel.

A Centrál Színház idei második – szintén egyrészes – premierje teljesen más világot idéző klasszikus. Molnár Ferenc nyolcvan éve bemutatott vígjátékát Puskás Tamás korhű jelmezekben és díszletben állította színpadra. A fényűző élet ígéretétől megbódult pincérlány, az érte bolonduló középkorú csárdatulaj, és a férjét rafináltan megtartó feleség története felhőtlen szórakozást nyújt. Trokán Nóra remekül ragadja meg a csapodár, pénzsóvár lány karakterét annak minden bájával és szemtelenségével, mellette Balsai Móni tündököl a gyönyörű, józan és okos feleség szerepében, Stohl András pedig jó érzékkel hozza az eszét vesztett Virágot. A közönség kedvence még csupa fül csaposként Magyar Attila. Molnár Ferenc mesterien megrajzolt karaktereiben a női praktikákon, a férfiúi és női gyengeségeken keresztül magunkat látjuk viszont, és a Delilában igazán jólesik magunkon és a másikon nevetni.

Henrik Ibsen: Kísértetek – Centrál Színház
Rendező: Alföldi Róbert
*****

Molnár Ferenc: Delila – Centrál Színház
Rendező: Puskás Tamás
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.