Leckék a tisztességről

/ 2018.03.13., kedd 18:16 /

Spiró György új, valós történeten alapuló kamaradrámájában rendkívül jól megrajzolt mai karaktereket látunk a jellemtelen gazdag ügyvédnőtől a középosztálybeli értelmiségin és az ő örök elégedetlen, szószátyár nyugdíjas anyján át a pénzéhes, mindenkin átgázoló fiatal szerencsevadászig.

A szereposztás telitalálat. Takács Kati lubickol a gyermekét mindig csak szapuló, de aztán mégis segítő idős anya szerepében. Bányai Kelemen Barna remekül formálja meg az emberek lelkiismeretét és tapasztalatlanságát kijátszó gazfickót, Rezes Judit lenyűgöz a gazdag és lelketlen ügyvédnő szerepében, Fullajtár Andrea pedig a lelkes, ám mindig kihasznált, de végül a józan eszét visszanyerő szakfordítót alakítja meggyőzően. Spiró két egykori osztálytárs-barátnő és egy lakásvásárlás történetén keresztül kiválóan mutatja be – ahogy ő fogalmaz – a „mindenkit legázoló pofátlan pimaszságot” és annak áldozatait. Főhősünk pórul jár, de még így is fellélegezhetünk, hogy ennyivel megúszta.

A Katona másik premierjén 1927 Berlinjében járunk, de ugyanúgy a tisztesség, a boldogulni akarás, a különböző társadalmi rétegek kerülnek a középpontba. Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című művében testközelből ismerhetjük meg a szegények, elesettek és kitaszítottak életét. A darab főhőse Franz Biberkopf szállítómunkás, „aki többet akart az élettől egy vajas kenyérnél”. A férfi négyéves börtönbüntetése (féltékenységében ittasan halálra verte barátnőjét) után elhatározza: tisztességes ember lesz. Háromszor próbál új életet kezdeni, de mindháromszor elbukik, mert bár jót akar, sosem a jót és jól teszi.

Az előadás a Berlin: Egy nagyváros szimfóniája című 1927-es némafilm képkockáival, a Freakin’ Disco nyomasztó, nagyvárosi rohanást idéző zenéjével kezdődik, egyből elrepítve minket a nyüzsgő metropoliszba. A színészek itt is remekelnek. Mészáros Bélának ajándék Biberkopf, de él is a lehetőséggel, mellette kisebb szerepekben Mészáros Blanka, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás és Rujder Vivien emelkedik még ki. A darab a metoo-kampány és csaknem száz évvel a mű megjelenése után is fontos képet ad a női szerepekről, a környezet hatásáról, tisztességről és vágyakról.

Spiró György: Széljegy – Katona Kamra
Rendező: Zsámbéki Gábor
*****

Alfred Döblin: Berlin, Alexanderplatz – Katona József Színház
Rendező: Kovács D. Dániel
**** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.