valasz.hu/szinhaz/odusszeia-esztrad-128662

http://valasz.hu/szinhaz/odusszeia-esztrad-128662

Kanapéforradalmárok

/ 2018.04.25., szerda 16:43 /

Különös áthallásokra ad okot a még a választások előtt bemutatott Ibsen-mű – a magyar országgyűlési választások után talán még inkább.

Mert mire véljük ezeket a mondatokat, amelyeket a főhős, az egyházi szolgálatát elhagyó lelkész, Johannes Rosmer (Fesztbaum Béla) intéz ellenlábasához, a rendpárti Krollnak (Gyabronka József): „Én azokkal tartok, akik szabadságot akarnak. Én nem csatlakozom egyik harcoló félhez sem. Meg fogom próbálni minden oldalról magam köré gyűjteni az embereket. Ennek a célnak akarom szentelni az egész életemet, hogy megteremtsem ebben az országban az igazi demokráciát.”

Egy végletesen megosztott országban szeretne gátat vetni a gyűlölködésnek, ám kiderül, hogy nemcsak naiv, de érzelmileg is labilis, saját magánéletét sem képes kézben tartani. Ráadásul sötét fellegek árnyékolják be a múltját, ezért zsarolható. Láng Annamária Rebekkája megértőnek, törékenynek tűnő, de iszonyatosan kemény nő, Lukáts Andor pedig a leégett filozófus kiszolgáltatottságában is szellemes figurájával az egész kávézót bejátssza. A Rózsavölgyi Szalon a kétfelvonásos előadással bizonyítja, hogy kellemes „kávéházi” tere nem csupán kamaradarabokra alkalmas, hanem sokszereplős, egész estés drámák bemutatására is.

Henrik Ibsen: Rosmersholm – Rózsavölgyi Szalon
Rendező: Fesztbaum Béla
****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.