heti-valasz.hu/szinhaz/beszippant-a-sotetseg-127061

http://heti-valasz.hu/szinhaz/beszippant-a-sotetseg-127061

Beszippant a sötétség

/ 2018.01.17., szerda 18:58 /

Tolsztoj 1887-es művének világvégi orosz falujában se remény, se boldogság, csak sötétség, leginkább a lelkekben.

A gazdag földesúr beteg és fösvény, fiatal felesége pedig a még fiatalabb béreslegényért van oda – aki mindenki másért is. Az asszonyi szenvedést gyilkosság követi, de a várva várt boldogság sehogy sem érkezik, sőt egy újabb gyilkossággal még mélyebbre süllyedünk a mocsokban. Elfelejtettük Istent – hangzik el a darabban, s csak mikor a fiatal béres mindenki előtt bevallja bűnét, s bocsánatért esedezik ember és Isten előtt, akkor tudunk hosszú idő után levegőért kapkodni. Zöldy Z. Gergely ’80-as évekbeli vidéki magyar házat idéző díszletei között otthon érezhetjük magunkat, körbeüljük a színpadot, így mellettünk fő az étel, közelünkben tervelik ki az emberölést, bőrünkön érezzük a feszültséget. Alföldi Róbert nem akar többet mondani Tolsztojnál, hagyja, hogy a mű beszéljen nyersen és világosan, és ez – a Radnótiban bemutatott Futótűz után – ismét katartikus élményt ad.

A sötétség hatalma – Budaörsi Latinovits Színház
Rendező: Alföldi Róbert
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.