Beszippant a sötétség

/ 2018.01.17., szerda 18:58 /

Tolsztoj 1887-es művének világvégi orosz falujában se remény, se boldogság, csak sötétség, leginkább a lelkekben.

A gazdag földesúr beteg és fösvény, fiatal felesége pedig a még fiatalabb béreslegényért van oda – aki mindenki másért is. Az asszonyi szenvedést gyilkosság követi, de a várva várt boldogság sehogy sem érkezik, sőt egy újabb gyilkossággal még mélyebbre süllyedünk a mocsokban. Elfelejtettük Istent – hangzik el a darabban, s csak mikor a fiatal béres mindenki előtt bevallja bűnét, s bocsánatért esedezik ember és Isten előtt, akkor tudunk hosszú idő után levegőért kapkodni. Zöldy Z. Gergely ’80-as évekbeli vidéki magyar házat idéző díszletei között otthon érezhetjük magunkat, körbeüljük a színpadot, így mellettünk fő az étel, közelünkben tervelik ki az emberölést, bőrünkön érezzük a feszültséget. Alföldi Róbert nem akar többet mondani Tolsztojnál, hagyja, hogy a mű beszéljen nyersen és világosan, és ez – a Radnótiban bemutatott Futótűz után – ismét katartikus élményt ad.

A sötétség hatalma – Budaörsi Latinovits Színház
Rendező: Alföldi Róbert
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.