Author's

Osztovits Ágnes

Szerzői oldal

Osztovits Ágnes

Ott ütötték, ahol érték – mérlegen Vidnyánszky Attila 5 éve

Vidnyánszky Attila 2013-as kinevezése a Nemzeti Színház élére nagy indulatokat váltott ki. A szakma hangadói tudták, hogy az utóbbi évtizedek legizgalmasabb rendezőjéről van szó, mégis a távozó Alföldi Róbertet siratták. Az igazgató mérlege tisztújítás előtt a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2018.02.09., péntek 08:29

Szocialista szürrealizmus

Alekszandr Blok orosz költő 1918-ban úgy véli, az értelmiség legfőbb feladata meghallani a forradalom zenéjét. Nem ő az egyetlen, aki felhevült lélekkel bizalmat szavazott a bolsevikoknak, majd hamarosan megbánta.

Osztovits Ágnes | 2017.10.31., kedd 16:23

Polcz Alaine szeretete fojtogatta Mészöly Miklóst

Megint illetéktelenül olvasunk. A kötet egyik szerzője, a XX. század második felének meghatározó prózaírója ugyanis azt kérte feleségétől, hogy leveleit semmisítse meg, mert tartalmuk csak kettőjükre tartozik. Részletek a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.10.29., vasárnap 15:00

„Kincsem, vettem kenyeret”

Megint illetéktelenül olvasunk. A kötet egyik szerzője, a XX. század második felének jeles prózaírója ugyanis azt kérte feleségétől, hogy leveleit semmisítse meg, mert tartalmuk csak kettőjükre tartozik. Az 1948 és 1997 közötti levelezésnek csak néhány, az asszonynak címzett darabja lett az enyészeté.

Osztovits Ágnes | 2017.10.25., szerda 16:03

Az esélytelen diadala

Bob Dylan kitüntetése után sejteni lehetett, hogy a Nobel-bizottság idén megkísérli kiengesztelni az írókat és az olvasóközönséget: köztiszteletben álló, népszerű szerzőt nevez meg, aki megköszöni és időben átveszi a díjat.

Osztovits Ágnes | 2017.10.11., szerda 17:29

Áll Buda még?

Percenként cseng az üzletben a telefon, jönnek a régen látott ismerősök is. Ugye, nem igaz? Ugye, lesz Litea? Bakó Annamária rossz hírrel szolgál: október végén megszűnik a budai Várnegyed egyetlen könyvesboltja.

Osztovits Ágnes | 2017.09.20., szerda 18:07

Ezer sebből vérzik az irodalomtanítás

A negyvenes évei első felében járó Szilágyi Zsófiát, a modern magyar irodalom legfiatalabb professzorát nagy sikert aratott Móricz-monográfiájáról, frissen megjelent Az éretlen Kosztolányi című könyvéről kérdeztük. És persze a kortársakról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.09.15., péntek 08:00

Ezer sebből vérzik az irodalomtanítás

A negyvenes évei első felében járó Szilágyi Zsófiát, a modern magyar irodalom legfiatalabb professzorát nagy sikert aratott Móricz-monográfiájáról és frissen megjelent, Az éretlen Kosztolányi című könyvéről kérdeztük. És persze a kortársakról.

Osztovits Ágnes | 2017.09.13., szerda 18:09

Kinek áll útjában Aba-Novák Vilmos?

Elátkozott tárlat ez, halljuk a székesfehérvári Csók István Képtárban. Kétszer nyitották meg, de katalógus most sincs, pedig jön a nép, morog a pénztáros. Mindez kínos, de némelyeknek a XX. századi magyar festészet nagymestere, Aba-Novák Vilmos is az. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.08.25., péntek 16:00

Kinek áll útjában Aba-Novák?

Elátkozott tárlat ez, halljuk a székesfehérvári Csók István Képtárban. Kétszer nyitották meg, de katalógus most sincs. Mindez kínos, de némelyeknek a XX. századi magyar festészet nagymestere, Aba-Novák Vilmos is az.

Osztovits Ágnes | 2017.08.23., szerda 17:17

Lukács Sándor: „A Tragédiában sem Ádám voltam, hanem Lucifer”

Nem sírni kell, hanem elfogadni az évek múlását – mondja 70. születésnapja előestéjén Lukács Sándor Kossuth-díjas színművész, aki hetedik verseskötetét dedikálta a könyvhéten, és akit a friss Heti Válaszban színházról és költészetről is kérdeztünk.

Osztovits Ágnes | 2017.07.20., csütörtök 18:30

„Sosem voltam ügyeletes szépfiú”

Nem nyöszörögni kell, hanem elfogadni az évek múlását – mondja 70. születésnapja előestéjén Lukács Sándor Kossuth-díjas színművész, aki hetedik verseskötetét dedikálta a könyvhéten.

Osztovits Ágnes | 2017.07.19., szerda 17:34

Stefánia vesszőfutása

1889. január 30-án golyó végez a 17 éves Vetsera Mária bárókisasszonnyal és a 31 éves Rudolf trónörökössel. A máig megfejtetlen történetben a világ Rudolf hitvesére osztotta a megcsalt, érzéketlen feleség szerepét.

Osztovits Ágnes | 2017.07.12., szerda 17:36

Tévednek a kritikusok, akik lektűrsorozatnak látják Szabó Magda életművét

Annyi titkom maradt… címmel nyílt kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban a száz éve született Szabó Magdáról. Vajon tíz évvel az író halála után egymásra talál-e a széles olvasóközönség és az irodalomtörténet-írás? Cikkünk a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.06.29., csütörtök 19:45

A Szabó Magda-talány

Annyi titkom maradt… címmel nyílt kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban a száz éve született Szabó Magdáról. Vajon tíz évvel az író halála után egymásra talál-e a széles olvasóközönség és az irodalomtörténet-írás?

Osztovits Ágnes | 2017.06.28., szerda 15:22

„Néha az én fejemben is megfordul, hogy végleg haza kellene költözni”

Véletlenül épp a nagyapa, Molnár Ferenc fényképe alatt ülünk le a Centrál kávéházban, hogy az édesapáról, Sárközi Györgyről szóló új könyvéről és írói terveiről beszélgessünk a Londonban élő Sárközi Mátyással. Nagyinterjú a csütörtöki Heti Válaszban a nyolcvanéves íróval, lapunk állandó szerzőjével.

Osztovits Ágnes | 2017.06.23., péntek 14:30

Apa és a a Centrálban

Véletlenül épp a nagyapa, Molnár Ferenc fényképe alatt ülünk le a Centrál kávéházban, hogy az édesapáról, Sárközi Györgyről szóló új könyvéről és terveiről beszélgessünk a Londonban élő Sárközi Mátyás íróval, lapunk publicistájával.

Osztovits Ágnes | 2017.06.21., szerda 16:59

Szánalmas! A könyvhéten nem esett szó Jókai Anna haláláról

A 88. Ünnepi Könyvhét megnyitóján Esterházy Péter tavalyi elvesztése volt a fő téma. És tényleg hiányzott a látványosan politikai zászlóra tűzött mester, hiszen az ő nagyvonalúsága nem tűrte volna, hogy ne essen szó a három nappal korábban meghalt Jókai Annáról, akinek utolsó művét, az Átvilágítást a könyvünnepre időzítette kiadója. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.06.18., vasárnap 11:00

Jókai Anna búcsúja

A könyvhét megnyitóján Esterházy Péter tavalyi elvesztése volt a fő téma. Hiányzott is a látványosan politikai zászlóra tűzött mester: nagyvonalúsága nem tűrte volna, hogy ne essen szó a három napja meghalt Jókai Annáról.

Osztovits Ágnes | 2017.06.14., szerda 17:29

Esterházy Péter után

A tavalyi könyvhét fájdalmas Esterházy-búcsúztató volt. A súlyos beteg író utolsó nagy fellépése. A július 14-én bekövetkezett halálról szinte mindenki megemlékezett, szinte mindenkinek volt személyes története róla. Hamarosan jött a nekrológkönyv, az emlékfilm – s most itt az újabb, az emlékezés folytonosságát fenntartani igyekvő javaslat: Esterházy Péter április 14-i születésnapja legyen ezentúl a magyar próza napja.

Osztovits Ágnes | 2017.06.07., szerda 18:39

Szenzáció: eddig nem ismert Lechner-épületeket azonosítottak

A magyar építészettörténet legizgalmasabb alakjáról számos mű látott már napvilágot. A frissen megjelent Lechner összes című pompás kötet szerzői nem érték be a korábbi eredmények számbavételével, van olyan épület, amit először ők azonosítottak. Részletek a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.05.26., péntek 12:00

Péterfy Gergely a MKKE új igazgatója

Közös megegyezéssel távozott a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgató székéből a posztot alig két éve pályázat útján elnyerő Keresztury Tibor.

Osztovits Ágnes | 2017.05.26., péntek 06:04

Szerzők /