valasz.hu/szerzo/ujsagiro/sumegi-noemi-33?page=5

http://valasz.hu/szerzo/ujsagiro/sumegi-noemi-33?page=5

Author's

Lukácsy György

Szerzői oldal

Lukácsy György

Filmkritikus, a Heti Válasz újságírója, a Heti Válasz Filmklub vezetője.

L. Gy.

L. Gy.

Az év producere: „A nézők nem eleve utálják a magyar filmeket”

Hosszú évtizedek után újra több mint egymillióan váltottak jegyet a mozikban hazai filmekre. E nézőszám háromnegyede két alkotásnak köszönhető. A Kincsem és A Viszkis producerét, Hutlassa Tamást kérdeztük a siker okairól. Nagyinterjúnk a Heti Válasz karácsonyi dupla számában.

Lukácsy György | 2017.12.22., péntek 11:30

L. Gy.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.11.19., vasárnap 16:00

L. Gy.

„Rektorként nem szolgáltathatok igazságot”

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora a zaklatási ügyekről.

Lukácsy György | 2017.11.15., szerda 17:02

L. Gy.

Elveszett illúziók

George Clooney-nak továbbra is minden esélye megvan rá, hogy ironikus mosolyával hódítsa meg a nézőket, de – bár túl van az ötödik filmrendezésén – mindenki jobban jár, ha e védjeggyé vált mosolyt nem a kamera mögött gyakorolja.

Lukácsy György | 2017.11.08., szerda 16:29

L. Gy.

Vitézek földjén

Klasszikus magyaros párosítással: olaszrizlinggel és kékfrankossal éri el sikereit Karner Gábor, akinek birtokvöröse sűrű mezőnyben került be tavaly a Nemzeti Borkiválóság Program legjobb nyolc tétele közé. De a világ is kinyílt előtte: mesébe illő történet a zsebkendőnyi mátrai ültetvényről a Michelin-csillagos éttermekig.

Lukácsy György | 2017.11.08., szerda 10:36

L. Gy.

Túlélni Harry Pottert

Erős idegek és gyomor – e kettő nélkül nem lehet teljes a szórakozása annak, aki végre nem varázslótanonc-szemüvegben akarja viszontlátni Daniel Radcliffe-et.

Lukácsy György | 2017.10.25., szerda 16:08

L. Gy.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.10.23., hétfő 07:00

L. Gy.

„Egy ellenség növekszik bennem”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és különös keletkezéséről.

Lukácsy György | 2017.10.18., szerda 17:52

L. Gy.

Kína a Horthy úton

Volt már Magyarországon keleti nyitás, ráadásul a mainál kulturálisan gyümölcsözőbb is.

Lukácsy György | 2017.10.11., szerda 17:39

L. Gy.

Vérbeli sportfilm

A Tűzszekerek nem csak a futásról szólt, a Rocky sem csupán a bokszról, és a Két félidő a pokolban sem egyszerűen focifilm. Dehogynem! Csak valamiért nehezünkre esik bevallani, hogy a sportfilmek a számunkra rendkívül fontos játékról mesélnek. Olyan emberekről, akik komolyan veszik a játékot. A Borg/McEnroe nem csak címében utal erre a komolyságra. Emiatt is lett igazi, lebilincselő sportfilm.

Lukácsy György | 2017.10.11., szerda 17:34

L. Gy.

Meglepetés várható a Magyar Művészeti Akadémia elnökválasztásán?

Egy énekes, egy rajzfilmes és egy lehetséges nevető harmadik – aki szintén zenész. Fekete György távozásával megüresedik az elnöki tisztség a kvázi kultusztárcává lett köztestület élén. Akadémiai zuhanyhíradó a közelgő szavazás előtt.

Lukácsy György | 2017.09.29., péntek 12:20

L. Gy.

Nyomokban humort tartalmaz

A folytatás sosem olyan jó, mint az első rész. Persze van, amikor igen. De ezúttal nem. A Kingsman című kémparódia második része ilyen színvonalú érvelést érdemelne.

Lukácsy György | 2017.09.27., szerda 18:05

L. Gy.

Ki nyer MMA?

Egy énekes, egy rajzfilmes és egy lehetséges nevető harmadik – aki szintén zenész. Fekete György távozásával megüresedik az elnöki tisztség a kvázi kultusztárcává lett köztestület élén. Akadémiai zuhanyhíradó.

Lukácsy György | 2017.09.27., szerda 17:53

L. Gy.

Trump-országi vígjáték

Az Oscar-díjas Steven Soderbergh rendező (Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi) korábban elhatározta, hogy nem készít több filmet. Soha rosszabb szószegést. A rendező visszatérése, a Logan Lucky olyan nyár végi komédia lett, ami nemcsak méltó főhajtás A nagy balhé című klasszikus előtt, hanem egy elvesztett piac újrafelfedezése is. A politika után a szórakoztatóipar is felkarolja a Trump-szavazókat. A mozivásznon mindez legalább vicces.

Lukácsy György | 2017.09.13., szerda 18:18

L. Gy.

Megfáradt finn mester

Közel harminc éve robbant be az európai filmkészítők elit társaságába egy finn rendező egy veszettül abszurd darabbal, ez volt a Leningrad Cowboys menni Amerika, amelyben már megjelentek a rendező életművének későbbi témái.

Lukácsy György | 2017.08.30., szerda 17:07

L. Gy.

Megszólal a „Tovarisi konyec” alkotója!

Külföldön is elismert kortárs képzőművész, ám idehaza sokan máig egy rendszerváltó plakátjával azonosítják. Orosz István grafikus, író, animációs filmek rendezője a politikai plakáttengerről, művészeti akadémiákról és katarzisról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.08.25., péntek 08:30

L. Gy.

Fekete öves kapcsolatépítők

A jövő heti budapesti cselgáncs-vb fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc?

Lukácsy György | 2017.08.23., szerda 17:28

L. Gy.

Lerajzolni az elképzelhetetlent

Külföldön is elismert kortárs képzőművész, idehaza mégis sokan máig egy rendszerváltó plakátjával azonosítják. Orosz István grafikus, író, animációs filmek rendezője a politikai plakáttengerről, művészeti akadémiákról és katarzisról.

Lukácsy György | 2017.08.23., szerda 17:20

L. Gy.

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.08.23., szerda 17:00

L. Gy.

„Ez tettlegességgé fog fajulni” – közéleti ébresztőt fúj a népszerű pap

A Pázmány bölcsészkarának egyetemi lelkészeként augusztustól Pál Feri utóda. Hodász Andrást kérdeztük sztárpapságról, lelki fitneszről és arról, hogy hazánk a menekültválság során a keresztény Európát védi, vagy éppen megtagadja az irgalmasság parancsát. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Lukácsy György | 2017.08.20., vasárnap 07:00

L. Gy.

Már a nosztalgia sem a régi

A végeredmény alapján eldönthetetlen, hogy már eleve rossz volt-e a Pappa Pia koncepciója.

Lukácsy György | 2017.08.16., szerda 18:30

L. Gy.

„Jézust kövessék, ne engem!”

A Pázmány Bölcsészkarának egyetemi lelkészeként augusztustól Pál Ferenc utóda. Hodász Andrást kérdeztük sztárpapságról, lelki fitneszről, és arról, hogy hazánk a menekültválság során a keresztény Európát védi, vagy éppen megtagadja az irgalmasság parancsát.

Lukácsy György | 2017.08.16., szerda 17:41

L. Gy.

Egynyári slágerek

Az elmúlt évtized két hollywoodi mozisikerének mesteri kevercse az igazán suta magyar címet kapó Nyomd, bébi, nyomd, amely ezzel együtt sem több fülbemászó, egynyári slágernél: a La La Land derűs musicalhangzásának és a Drive – Gázt! szintipopjának találkozása a keverőpulton. Persze, aki a két elődtől idegenkedett, a (re)mixtől sem lesz elragadtatva.

Lukácsy György | 2017.07.05., szerda 17:24

Szerzők /