Author's

Lukácsy György

Szerzői oldal

Lukácsy György

Filmkritikus, a Heti Válasz újságírója, a Heti Válasz Filmklub vezetője.

L. Gy.

L. Gy.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2018.04.18., szerda 19:59

L. Gy.

„A nagyi főztjét tanítanám a wagyu marha helyett”

Ahogy az első szerelemnek, úgy a nagymama rizskochjának illatát is őrzi Magyarország egyetlen hivatásos „orra”. Mivel Zólyomi Zsolt nem tud főzni, Le Parfum nevű budapesti parfümériájában mesél nekünk a piacra járás szenvedélyéről, egy Robert Merle-i léptékű fogadásról, és arról, mivel érdemes zárni egy szürke téli napot.

Lukácsy György | 2018.03.29., csütörtök 10:42

L. Gy.

Színes bőrű Péter apostol az új hollywoodi filmben?

Húsvétra menetrendszerűen megérkezett az újabb kreatív evangéliumértelmezés a filmipartól. A Mária Magdolna beleszédül ugyan egy hatalmas logikai bukfencbe, ezzel együtt szépségével megragad. Alternatív történelem, de nem úgy. Részletek a friss Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2018.03.29., csütörtök 08:00

L. Gy.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Lukácsy György | 2018.03.22., csütörtök 12:55

L. Gy.

A tékozló fiú 30 éves útja

Nagyböjti filmajánlat haladóknak. Legyünk őszinték, még egy protestánsnak sem kellemes, ha elítéli a katolikus egyház.

Lukácsy György | 2018.02.22., csütörtök 16:59

L. Gy.

Testvérek között

Szekszárdon születtem, székelyeket szerettem – így is bemutathatnák a Sebestyén szülők gyermekeiket: Csilla és Csaba a borvidék jeles másodgenerációs képviselői, akiktől megtudjuk, miért kóstolja meg a hazatérés ízét, aki Iván-völgyi bikavérüket issza. Nem csoda, XIX. századi verssel bizonyítják, hogy a bikavér otthona Szekszárd.

Lukácsy György | 2018.02.16., péntek 14:14

L. Gy.

How to pronounce it?

Van néhány magyar borfajta, ami már a nevével is feldobhatja a házibulit, főleg, ha külföldi barátainkat hívjuk meg.

Lukácsy György | 2018.02.15., csütörtök 12:14

L. Gy.

Három a magyar vígjáték

Sok sznob talán legyint, pedig a szórakoztatóipari termékek előállításához is kell tehetség.

Lukácsy György | 2018.02.14., szerda 17:51

L. Gy.

A film, ami összehoz

Egy klasszikus persze magányban is klasszikus, de van film, ami társaságban nézve az igazi.

Lukácsy György | 2018.02.08., csütörtök 13:52

L. Gy.

Taschner korai piros veltelini

Az amúgy is kiváló ár-érték arányú Taschner borok között akad egy különlegesség.

Lukácsy György | 2018.02.05., hétfő 12:19

L. Gy.

Újabb magyar Oscar-díj? „A Filmalap már most eufóriában úszik”

Azzal, hogy Enyedi Ildikó alkotása bekerült a márciusi Oscar-gálára, három egymást követő évben van magyar jelölt. Ráadásul tavaly több mint egymillióan váltottak jegyet hazai filmre, és ennyi pénzt még nem költöttek nálunk hollywoodi stábok. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója az újjáéledő magyar moziról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2018.02.01., csütörtök 19:00

L. Gy.

Testről, lélekről, Oscar-esélyekről

Enyedi Ildikó alkotása bekerült a márciusi Oscar-gálára, így három egymást követő évben van magyar jelölt. Ráadásul tavaly több mint egymillióan váltottak jegyet hazai filmre, és ennyit még nem költöttek nálunk hollywoodi stábok. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója az újjáéledő magyar moziról.

Lukácsy György | 2018.01.31., szerda 16:17

L. Gy.

Casablanca 76

Miért nézzünk meg egy fekete-fehér hollywoodi szerelmes filmet, amit egy angolul pocsékul beszélő magyar rendezett?

Lukácsy György | 2018.01.25., csütörtök 12:22

L. Gy.

Menekülés a valóságba

Mielőtt mindent elöntenek a közelgő Oscar-gálával kapcsolatos hírek és filmek, no és a menetrendszerűen érkező szuperhős- és fantasymozik, valódi filmélményekhez is juthatunk. A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (BIDF) válogatása idén is reprezentatív, hiszen jól mutatja, mire lehet képes a kortárs dokumentumfilm. És mire nem. Két ellentétes példa a versenyprogramból.

Lukácsy György | 2018.01.17., szerda 18:53

L. Gy.

Az év producere: „A nézők nem eleve utálják a magyar filmeket”

Hosszú évtizedek után újra több mint egymillióan váltottak jegyet a mozikban hazai filmekre. E nézőszám háromnegyede két alkotásnak köszönhető. A Kincsem és A Viszkis producerét, Hutlassa Tamást kérdeztük a siker okairól. Nagyinterjúnk a Heti Válasz karácsonyi dupla számában.

Lukácsy György | 2017.12.22., péntek 11:30

L. Gy.

Minek egy lóról filmet csinálni?

Évtizedek után újra több mint egymillióan váltottak jegyet a mozikban magyar filmekre. E nézőszám háromnegyede két alkotásnak köszönhető. A Kincsem és A Viszkis producerét, Hutlassa Tamást kérdeztük a sikerről.

Lukácsy György | 2017.12.20., szerda 17:46

L. Gy.

Körbe-körbe karikába

Az Annie Hall című 1977-es Woody Allen-klasszikus egyik epizódjából megismerjük a hullámvasút árnyékában felcseperedő hősünket.

Lukácsy György | 2017.12.06., szerda 18:03

L. Gy.

„Van ok a szorongásra”

A hagyományos értékeket bomlasztó nyugati gondolatáramlatokat Blaskó Péter veszélyesnek tartja. A friss Prima-díjas színművész azt is elmondja, miért nem várható nagy küzdelem a Nemzeti Színház főigazgatói székéért.

Lukácsy György | 2017.12.06., szerda 17:53

L. Gy.

Tanári művész

Aki szenvedélyesen szereti a magyar filmművészetet, azt alighanem megkísértette már a gondolat, hogy Fábri Zoltán volt a legnagyobb rendezőnk.

Lukácsy György | 2017.12.06., szerda 17:34

L. Gy.

Filmes életképek

Talán az egyetlen hibája az Emlékek tükre című egytermes Műcsarnok-kiállításnak, hogy nem hívja fel kellően a látogató figyelmét arra, milyen jelentőségű életmű áll a tárlat hátterében.

Lukácsy György | 2017.11.22., szerda 17:11

L. Gy.

Újra a régi

A Kontroll című sikerfilmje után a tehetségét amerikai produkciókban (Szállítmány, Ragadozók) hollywoodi karrierre váltó Antal Nimród közel 15 év után tért haza rendezőként. Nem kopogatott, inkább ránk törte az ajtót.

Lukácsy György | 2017.11.22., szerda 17:08

L. Gy.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.11.19., vasárnap 16:00

Szerzők /