Author's

Lukácsy György

Szerzői oldal

Lukácsy György

Filmkritikus, a Heti Válasz újságírója, a Heti Válasz Filmklub vezetője.

L. Gy.

L. Gy.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.10.23., hétfő 07:00

L. Gy.

Meglepetés várható a Magyar Művészeti Akadémia elnökválasztásán?

Egy énekes, egy rajzfilmes és egy lehetséges nevető harmadik – aki szintén zenész. Fekete György távozásával megüresedik az elnöki tisztség a kvázi kultusztárcává lett köztestület élén. Akadémiai zuhanyhíradó a közelgő szavazás előtt.

Lukácsy György | 2017.09.29., péntek 12:20

L. Gy.

Megszólal a „Tovarisi konyec” alkotója!

Külföldön is elismert kortárs képzőművész, ám idehaza sokan máig egy rendszerváltó plakátjával azonosítják. Orosz István grafikus, író, animációs filmek rendezője a politikai plakáttengerről, művészeti akadémiákról és katarzisról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.08.25., péntek 08:30

L. Gy.

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.08.23., szerda 17:00

L. Gy.

„Ez tettlegességgé fog fajulni” – közéleti ébresztőt fúj a népszerű pap

A Pázmány bölcsészkarának egyetemi lelkészeként augusztustól Pál Feri utóda. Hodász Andrást kérdeztük sztárpapságról, lelki fitneszről és arról, hogy hazánk a menekültválság során a keresztény Európát védi, vagy éppen megtagadja az irgalmasság parancsát. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Lukácsy György | 2017.08.20., vasárnap 07:00

L. Gy.

Egynyári slágerek

Az elmúlt évtized két hollywoodi mozisikerének mesteri kevercse az igazán suta magyar címet kapó Nyomd, bébi, nyomd, amely ezzel együtt sem több fülbemászó, egynyári slágernél: a La La Land derűs musicalhangzásának és a Drive – Gázt! szintipopjának találkozása a keverőpulton. Persze, aki a két elődtől idegenkedett, a (re)mixtől sem lesz elragadtatva.

Lukácsy György | 2017.07.05., szerda 17:24

L. Gy.

Csak nem? Magára talál a magyar rajzfilmgyártás!

A múlt heti Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon az idősek aranynemzedéke találkozott a fiatalokkal, utóbbiak előretörését akár újabb Oscar-díj is bizonyíthatja. A siker szagát az állam is megérezte: évtizedek óta először támogatja újra a műfajt. Részletek a friss Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.06.30., péntek 14:00

L. Gy.

Ébredező Csipkerózsika

A múlt heti Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon az idősek aranynemzedéke találkozott a fiatalokkal, utóbbiak előretörését akár Oscar-díj is bizonyíthatja. A siker szagát az állam is megérezte: újra támogatja a műfajt.

Lukácsy György | 2017.06.28., szerda 15:30

L. Gy.

Kémek műbőr kabátban

Nyár elejére levonul a nagy hollywoodi ár, ilyenkor leginkább hűsölni járnak az emberek a mozikba. Az animációs filmek mellett ez a bőrkabátos krimik időszaka. Dörzsölt, kiégett, cinikus akcióhősök próbálják hűteni a kedélyeket a júniusi melegben. Általában nem fajsúlyos filmek ezek, de az mégiscsak ritka, hogy ennyire könnyűnek találtassanak.

Lukácsy György | 2017.06.21., szerda 17:37

L. Gy.

„Többet tudok magamról, mióta futok”

Már látható a mozikban a Spárta-futásról szóló, Ultra című dokumentumfilm. Nem csupán sportfilm, több annál: lebilincselő alkotás öngyógyításról, megszállottságról. Öncélú őrültség egyben lefutni hat maratont?

Lukácsy György | 2017.06.19., hétfő 09:20

L. Gy.

Mi értelme van lefutni 246 kilométert?

Már látható a mozikban a Spárta-futásról szóló, Ultra című dokumentumfilm. Egy lebilincselő alkotás öngyógyításról, megszállottságról, kitartásról. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.06.11., vasárnap 16:00

L. Gy.

Utóhatás – hatás nélkül

Egyetlen erénye Arnold Schwarzenegger elégikus hangvételű filmjének, hogy a 70 felé tartó akcióhős nem ezzel az alakítással búcsúzik a mozivászontól.

Lukácsy György | 2017.06.08., csütörtök 12:00

L. Gy.

Szkoro damoj!

„A hadifogoly itt Tusinóban mindig főz. Főz délelőtt, mert már alig várja az ebédet, főz közvetlenül ebéd után, mikor jön: »Tudod, mit ennék még meg most?« Főz délután és a valóságban, főz néha este egy kis krumplit vízben, só nélkül és fogyasztja, mint a legjobb csemegét, mint a napközben elmondott receptek legjobbikát. Talán még jobb étvággyal, mint a legfinomabb ételeket valamikor.”

Lukácsy György | 2017.06.07., szerda 18:55

L. Gy.

Világvégi furcsa pár

Kivi, mármint a madár. Haka, a maori tánc a rögbimeccsek elején. A Gyűrűk Ura – ez nem szorul magyarázatra. És pinot noir, ami még a burgundiainál is burgundiaibb. Ezt adta a világnak Új-Zéland. Eddig, merthogy a tavalyi miskolci Cinefest filmmustra egyik közönségkedvence megérkezett a mozikba.

Lukácsy György | 2017.05.24., szerda 15:45

L. Gy.

Így neveljünk sakkzsenit

Nemrég mutatták be A Polgár lányok című dokumentumfilmet a gyermekeikből kiemelkedő sakkozókat nevelő szülőkről. Polgár Lászlót többek között arról faggattuk, nem vette-e el a lányai gyermekkorát.

Lukácsy György | 2017.05.17., szerda 16:20

L. Gy.

Háború a szomszédban

Két éve bejárta a magyar sajtót a megindító videó, amelyen a kárpátaljai Fancsikában az emberek térden állva fogadják a szülőfalujába holtan visszatérő Lőrinc Sándort. Azon magyar katonák egyikét, akik az ország keleti részén dúló ukrán polgárháborúban estek el. A róluk készült dokumentumfilmet áthatja a részvét és az értetlenség. Meg az érzés, hogy megdöbbentően keveset beszélünk a szomszédunkban zajló háborúról.

Lukácsy György | 2017.05.10., szerda 18:52

L. Gy.

„Nem beszarni!”

A cigány–magyar együttélésről szóló Brazilok író-rendezője a politikai korrektségre fittyet hányva forgatta korszakos filmjét. Ráadásul vígjátékot. M. Kiss Csaba azt is elmondja, a TV2 után miért szegődött el a Hír TV-hez.

Lukácsy György | 2017.05.03., szerda 15:40

L. Gy.

Lőrincz Györgynél az egerszalóki St. Andrea borászatban

Alig fogyaszt alkoholt, mégis az egyik legelismertebb egri borász, aki szerint az a bor, amelyért imádkoznak, megszentelődik. Lőrincz György 2009-ben az Év Bortermelője volt, de teológiát is végzett. Most pedig egy legenda újjászületésénél bábáskodik. Igaz, szerinte egy mai bikavérnek már nem kell annyira bikásnak lennie.

Lukácsy György | 2017.05.02., kedd 11:17

L. Gy.

Ígéret maradt

A bibliai történetekről és a szentek életéről ritkán készülnek közönségbarát filmek. Nem mintha a téma barátságtalan lenne, inkább a rendezők bíznak túlzottan az alapanyagban. Ebből az elbizakodottságból aztán rendre esztétikailag igénytelen – kegyeskedő – filmek vagy kosztümös drámák születnek. Az Ignác ugyan mindkét kategóriánál jobb, de nem sokkal – ami ebben az esetben több mint bűn: hiba.

Lukácsy György | 2017.04.26., szerda 16:23

L. Gy.

„Zavar, hogy ennyire szétzuhant, megosztott országban kell élnem!”

Hamarosan a mozikba kerül az 1945 című történelmi film, amelyben házaspárt alakít a valóságban is férj és feleség, a friss Kossuth-díjas Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, akiket arról kérdeztünk, történelmi időket élünk-e, és hogy a jelen frusztrált hangzavarában kire érdemes odafigyelni. Nagyinterjúnk a csütörtökön standokra került Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.04.17., hétfő 13:00

L. Gy.

Fekete-fehér, igen, nem

„Új világ van, nem számít, ki úr, ki paraszt, csak magyar legyen” – mondja fenyegető hangsúllyal a jegyzőt alakító Rudolf Péter, miközben a faluba érkező két zsidó férfira bámul az ablakból. A világháború után játszódó történet kulcsa éppen ez a fenyegető hangsúly – lehetne. Merthogy az 1945 című lelkiismereti dráma olyan fegyver, ami nincs kibiztosítva.

Lukácsy György | 2017.04.12., szerda 18:15

L. Gy.

Óriásplakátokkal beszélgetni?

Hamarosan a mozikba kerül az 1945 című történelmi film, amelyben házaspárt alakít a valóságban is férj és feleség, a friss Kossuth-díjas Nagy-Kálózy Eszter és férje, Rudolf Péter. Történelmi időket élünk-e, s a jelen hangzavarában kire érdemes odafigyelni?

Lukácsy György | 2017.04.12., szerda 18:00

L. Gy.

Újjáéledhet egy történelmi magyar borvidék

És ez még csak nem is túlzás, igaz, egyelőre nem is több mint ígéret. A már régóta életjeleket mutató ászár–neszmélyi borvidéken nem kell kitalálni a siker receptjét. Elég lenne korszerűen nyúlni az évszázados hagyományokhoz. A lábatlani borverseny tanulságai.

Lukácsy György | 2017.04.03., hétfő 19:00

Szerzők /