Author's

Szerzői oldal

László Dóra

A Heti Válasz újságírója

L. D.

L. D.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

László Dóra | 2018.05.24., csütörtök 07:22

L. D.

Szalóki Ági: „Beálltam pékinasnak”

Néha elvonul pékinasnak, közéleti akciókat szervez, és mindenkit boldogember-nézőbe küld Magyarszovátra. Szalóki Ági abban hisz, hogy a társadalmi szintű változást az apró, hétköznapi helyzetek megoldása hozhatja el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

László Dóra | 2018.05.16., szerda 18:45

L. D.

„Nem mondhatjuk, hogy nem virágzik a kultúra Magyarországon!”

Mennek dolgok jól is, rosszul is, de azt nem mondhatjuk, hogy nem virágzik a kultúra Magyarországon! – mondja Keller András hegedűművész, a Concerto Budapest művészeti vezetője. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

László Dóra | 2018.05.04., péntek 15:00

L. D.

Varázsfészek Gödöllő szívében

Van egy műhely Gödöllő szívében, amelynek bejárati ajtaja kívülről lilásnak tűnik, míg belülről koptatott türkiz árnyalatokban játszik. A titokzatos ajtó mögött olyan mesevilág tárul fel, melyben régi bútorok lényegülnek át, kelnek új életre. Az AsztaLom műhelyét süteményillat lengi be, ami a ház első felében kialakított kávézóba csalogat: hajózz velem, köss ki nálam, érezd magad otthon – hívogatja vendégeit a Caravella. Élettől teli, folyton nyüzsgő varázsfészek ez a hely, melynek alkotói révbe értek, s pillanatnyi megállásra, kikötésre hívják meg a vendégeiket is.

László Dóra | 2018.04.26., csütörtök 10:09

L. D.

Piacképes-e a komolyzene?

„Beszélhetünk migrációról, de közben földrészünk szellemi életét már rég egyre több idegen szolgálja ki. Elképesztő számban ülnek távol-keletiek európai szimfonikus együttesekben” – mondja a negyedszázados fennállását ünneplő Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgatója, Hollerung Gábor.

László Dóra | 2018.04.11., szerda 18:26

L. D.

Engedjétek hozzám

Az utolsó vacsora, Krisztus Pilátus előtt, a feltámadás – a nagyhét legmegrendítőbb és legszentebb mozzanatai, három kortárs festő párhuzamba állított megfogalmazásában.

László Dóra | 2018.03.28., szerda 18:12

L. D.

Svájci sajtok Sümegprágáról

Magyarországról sokszor úgy tűnik, mintha Svájc maga lenne a Kánaán. Ehhez képest Kalla Roland, habár Svájcban született és ott is nőtt fel, Magyarországon építette fel a sajtbirodalmát. Pálpusztaiban biztosan ő a király, hiszen ez a sajtja három éve sorozatban nyer aranyérmet a sajtmustrán. Nehéz megérteni, mi indít valakit arra, hogy a nehezebb utat válassza.

László Dóra | 2018.03.12., hétfő 15:23

L. D.

Szarvasokkal filmező

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el.

László Dóra | 2018.03.04., vasárnap 14:50

L. D.

Szobrász és aktmodell

„Azt hallottam, Budapesten / Megnyílott már a pokol / Vigyázzon kend, komámasszony, / nemsokára meglakol...”

László Dóra | 2018.02.28., szerda 18:28

L. D.

A ketchupkirály legendája

A Rex Ketchup története olyan, mintha Rejtő Jenő találta volna ki. Van benne kártyázó, aranyéletet élő ifjú, halálos bátorságpróba, magyar találékonyság, háborúból való menekülés, emlékiratokban megőrzött recept, és ikonikus, hatszögletű üveg is, az alján kiöntött márkanévvel. És van finom paradicsommártás, ami ma újra kapható.

László Dóra | 2018.02.20., kedd 11:16

L. D.

Álomról és valóságról

– A Testről és lélekről forgatásán lóval „kergették” és pórázon vezetett farkasokkal terelték a szarvasokat. Ez volna a természetes motiváció?

László Dóra | 2018.02.14., szerda 17:37

L. D.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

László Dóra | 2018.02.14., szerda 14:00

L. D.

Liu Shaolin Sándor az arany kapujában

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók megszerezték a maximális tíz kvótát a phjongcshangi téli olimpiára, ami mindössze hét országnak sikerült. A friss Heti Válasznak Liu Shaolin Sándor nyilatkozott, akinek minden esélye megvan a dobogóra.

László Dóra | 2018.02.08., csütörtök 12:40

L. D.

A jég hátán is

A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók megszerezték a maximális tíz kvótát a phjongcshangi téli olimpiára, ami mindössze hét országnak sikerült. Végigvesszük, hogyan lett a short track magyar sikerágazat.

László Dóra | 2018.02.07., szerda 18:09

L. D.

Két dudás egy családban

„Egy témát sokféleképpen fel lehet dolgozni jól – hát még rosszul!” – inti fiát Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató, a Fonó Zenekar tagja. Agócs Márton szintén zenész, az Aurevoir. formációban játszik. Két dudás egy csárdában?

László Dóra | 2017.12.20., szerda 17:53

L. D.

Az imádság nem varázslat

„Foglald össze jól, tömören beszélj” – inti Ferenc pápa a prédikátorokat az Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdításban.

László Dóra | 2017.12.20., szerda 17:15

L. D.

A népzene él és virul? – két Agócs egy csárdában

„Egy témát sokféleképpen fel lehet dolgozni jól – hát még rosszul!” – inti fiát Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató, a Fonó Zenekar tagja. Agócs Márton szintén zenész, az Aurevoir. formációban játszik. Apjafia-nagyinterjú a Heti Válasz karácsonyi dupla számában.

László Dóra | 2017.12.20., szerda 17:00

L. D.

Világszerte nosztalgia él a 60-as évek iránt – nálunk is felpörög a téma

Világszerte nosztalgia él a hatvanas évek iránt – elég arra gondolnunk, hogy a formatervezés erősen magán viseli a retrojegyeket. Mintha erre a hullámra ülne rá a Magyar Nemzeti Galéria Keretek című tárlata is, ám létrehozásának mélyebb okai vannak. Részletek a friss Heti Válaszban.

László Dóra | 2017.12.01., péntek 13:30

L. D.

A tilalomfák kora

Világszerte nosztalgia él a hatvanas évek iránt – például a formatervezés is magán viseli a retrojegyeket. Mintha erre a hullámra ülne rá a Magyar Nemzeti Galéria Keretek című tárlata is, ám létrehozásának mélyebb okai vannak.

László Dóra | 2017.11.29., szerda 20:15

L. D.

Angyallal viaskodók

Isteni fénytől elvakuló alakok, küzdő, szenvedő, elesett és fölemelt emberek sorjáznak a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös kiállításán, mely a reformáció 500. évfordulója előtt tiszteleg.

László Dóra | 2017.10.25., szerda 16:13

L. D.

Sajtkészítésről és romantikáról

Százliteres üstökben, kézi erővel kavarja a sajttésztát a Csurgódombi Sajtkonyhán Pózer István és Márkus Erika, emellett vagy százféle magból nevelnek tarkabarka mikroerdőt a Sziklevélfarmjukon. Kétszemélyes vállalkozásnak ennyi épp elég, hiszen a kettő együtt napi tizenhat óra munkát ad – így néz ki a vidéki idill testközelből. Nem ajánlott azoknak, akik kötöttségektől akarnak szabadulni.

László Dóra | 2017.10.12., csütörtök 12:14

L. D.

Záborszky Kálmán a közoktatás problémáiról: „A gyerekek holtfáradtak”

Az egyetlen reménység Csépe Valéria reformja, csak tudják végigvinni! – mondja Záborszky Kálmán a mai közoktatás problémáiról. A gordonkaművész, karmester a 70. születésnapján is 140 tagú diákzenekart vezényelt. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

László Dóra | 2017.10.11., szerda 18:30

L. D.

„A gyerekek holtfáradtak”

Az egyetlen reménység Csépe Valéria reformja, csak tudják végigvinni! – mondja Záborszky Kálmán a mai közoktatás problémáiról. A gordonkaművész, karmester a 70. születésnapján is 140 tagú diákzenekart vezényelt.

László Dóra | 2017.10.11., szerda 17:25

L. D.

A gasztroforradalom felfalja gyermekeit

Még egyre-másra nyílnak az éttermek, kávézók, pékségek és más gasztrovállalkozások, de a szakácsok és pincérek hiánya véget vethet a lendületnek. Hogy lehet felvenni a versenyt a külföldi bérekkel, és munkára fogni a millenniumi nemzedéket?

László Dóra | 2017.10.04., szerda 16:43

Szerzők /