Author's

Borókai Gábor

Szerzői oldal

Borókai Gábor

A Heti Válasz lapigazgató-főszerkesztője.

B. G.

B. G.

Borókai Gábor közleménye a Heti Válaszról

Nyitott, érdeklődő és az aktualitásokra összpontosító médium kívánunk lenni. Ha segíteni szeretné törekvésünket, kérjük, csatlakozzon hozzánk, és legyen az előfizetőnk!

Borókai Gábor | 2018.04.10., kedd 14:17

B. G.

A végső megoldás illúziója

A választás ünnep, mondta Orbán Viktor a kampány kezdetén. Majd hozzáfűzte: a Fidesz a rendszerváltoztatás hajnalán sokat tett azért, hogy ez az esemény a szabadságot teljesítse ki Magyarországon. És a múltat illetően nem lehet vitatkozni a kormányfővel. A kérdés csupán az, hogy mi maradt ebből az ünnepből mára.

Borókai Gábor | 2018.03.28., szerda 16:06

B. G.

A fenyegetésekről

Sokan vagyunk és erősek, nyugtázhatták a békemenet felvonulói. A hódmezővásárhelyi választási kudarc okozta pánik szertefoszlott. Különösképp, ha hazatérve megnézték a tudósításokban, hogy az ellenzéki rendezvényeken tizedannyian voltak, mint a Kossuth téren. A fideszesekben megint megerősödhetett a hit, hogy ha van is ellenfél, komolyan azért nem vehető.

Borókai Gábor | 2018.03.21., szerda 18:20

B. G.

A propaganda fogságában

Százhetven évvel ezelőtt a pesti forradalmi tömeg budai börtönéből szabadította ki a sajtóvétség miatt elzárt Táncsics Mihályt, és nemet mondott a cenzúrára.

Borókai Gábor | 2018.03.13., kedd 17:41

B. G.

Ördögök a részletekben

A hódmezővásárhelyi választás, ha teljesen új helyzetet nem is, de jókora zavart teremtett. Mindkét oldalon.

Borókai Gábor | 2018.03.07., szerda 15:04

B. G.

A jó tanuló elégtelenje

A hódmezővásárhelyi vereség után ébresztőt fújnak a kormányzati véleményvezérek, a miniszterelnök pedig kétszer-háromszor több munkát kér híveitől. Nem tudni, melyik a rosszabb reakció, de hogy mindkettő téves diagnózisra épül, az bizton állítható.

Borókai Gábor | 2018.02.28., szerda 15:55

B. G.

Ha azt mondták, hogy nincs kihívó

Nem tudni, ki a kihívó, reagált Orbán Viktor sajtófőnöke a miniszterelnök-jelölti vita kezdeményezésére. A tanácstalanságot mímelő válasszal eldőlni látszik, hogy 2010 és 2014 után idén is nélkülözzük a kormányfői posztra pályázó politikusok nyilvános összecsapását.

Borókai Gábor | 2018.02.21., szerda 15:43

B. G.

OLAF-meló

Egy éve annak, hogy OLAF-jelentéssel kelt és azzal is tért nyugovóra az ország. Hírműsor, újság, portál nem maradt hivatkozás nélkül, holott korábban kevesen tudták, mi fán terem az Európai Csalás Elleni Hivatal, ezért aztán különösebb jelentőséget sem tulajdonítottak neki.

Borókai Gábor | 2018.02.14., szerda 15:47

B. G.

Szabadság és felelősség

A filmügyi kormánybiztos szakmai teljesítménye jószerével vitán felül áll. Andy Vajnát védik a sikerei. Ennyi elismerést – Cannes-tól Berlinen és Karlovy Varyn át Hollywoodig – ilyen rövid idő alatt régen kapott a magyar film. Ráadásként a hazai produkciók nemcsak a külföldieket kényszerítik térdre, de a magyar nézőket is behúzzák a mozikba, amire korábban elvétve akadt példa. Tavaly a magyar film rekordszámú, több mint egymilliós közönséget szolgált ki. És kipróbált profi rendezők legalább annyi jó visszajelzést zsebelhettek be, mint a szárnyaikat még csak próbálgató kezdők.

Borókai Gábor | 2018.02.07., szerda 17:05

B. G.

Túl minden határon

Hiába plakátozzák, hirdetik Magyarország-szerte, hogy Stop Soros, Svájcban ez nem látszik, nem hallatszik. Más kérdés, hogy a Davosban roadshow-zó, magyar származású amerikai milliárdos ettől még tudhatná, hogy hol a határ. De miért épp most lenne tekintettel rá, amikor egész élete a határok folyamatos átlépéséről, eltüntetéséről szólt?

Borókai Gábor | 2018.01.31., szerda 15:34

B. G.

Kormányzati öngól

Zavar van az erőben. A kormányzati kommunikáció sebét önfia vágta, aminél fájdalmasabb sérülést senki sem tud okozni. Különös tekintettel olyan bunkertípusú rendszerekre, amelyek a belső tájékoztatás kizárólagos hitelességére, a tábor tagjainak érzelmi elfogultságára, hitére építkeznek, hogy a kívülről érkező hírekkel és véleményekkel szemben immunisak legyenek.

Borókai Gábor | 2018.01.24., szerda 16:36

B. G.

Az értelmiség dilemmája

„A futballista egy egység tagja, de közben kreatívnak is kell lennie. Ez a modern társadalmak nagy dilemmája is: hogy egyszerre legyünk szervezettek és szabadok. A futballpályán megy is ez, de a politikában már bonyolultabb” – lamentált Orbán Viktor az angol The Guardian újságíróinak, miközben bemutatta a felcsúti futballakadémiát.

Borókai Gábor | 2018.01.17., szerda 17:01

B. G.

A népakarat helyreállításáról

2018-at a népakarat helyreállításának éveként említette Orbán Viktor múlt heti, müncheni látogatása során. Magyarország miniszterelnöke Horst Seehofer kormányfő meghívására érkezett a bajor fővárosba, hogy díszvendég legyen a Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti képviselőinek tanácskozásán. Orbán ott fejtette ki, hogy „az emberek nem kívánnak terrorveszélyben élni, azt akarják, hogy legyen közbiztonság”, és „az európai népek lépésről lépésre ki fogják kényszeríteni, hogy olyan döntések szülessenek, amelyek a migránskérdésben is az ő érdeküket szolgálják”.

Borókai Gábor | 2018.01.10., szerda 17:13

B. G.

Jónak lenni jó?

„Adott egy bankrabló. Pisztolyt szegezett nőkre, huszonkilenc fegyveres rablást vitt véghez Budapesten, egyértelműen nem jó fiú. A kérdés: van-e olyan egyáltalán, hogy jó fiú?” Antal Nimródnak, A Viszkis című nagy sikerű film rendezőjének a Népszavában megjelent gondolatmenete mellbevágó.

Borókai Gábor | 2017.12.20., szerda 16:05

B. G.

Tesztel az ÁSZ?

Hol Sztálinhoz, hol meg Leninhez kötik azt a tanmesét, amelyben az udvaron futballozó gyerekek véletlenül átrúgják a labdát a nagy elvtárs kertjébe. A „durva birtokháborítást” a feszült várakozás percei követik. A szomszéd azonban váratlan húzásra szánja el magát: visszadobja a labdát a gyerekeknek. Pedig – mint szokás mondani – közéjük is lövethetett volna.

Borókai Gábor | 2017.12.13., szerda 16:33

B. G.

Ezt hívják függetlenségnek?

Most azt zakatolja a hazai nyilvánosság, hogy kínaiak, kínai pénzből, kínai munkásokkal vasutat építenek a kínai áruk európai térfoglalásához Magyarországon. Ami nem hangozna rosszul, ha a kínai pénz nem hitelből lenne, és nem nekünk kellene visszafizetnünk. Csakhogy de. Ráadásul a projekt olyan drága, hogy a megtérülési idejét több száz évre teszik. Akadnak, akik több ezerre.

Borókai Gábor | 2017.12.06., szerda 16:37

B. G.

Nagytakarítás előtt

Hogy lehet-e kételkedni a Jobbik színeváltozásában? Már miért ne lehetne? Minden átalakulás kérdéseket vet fel.

Borókai Gábor | 2017.11.29., szerda 18:45

B. G.

Köz- és önbíráskodók

Telt ház volt múlt vasárnap Zsidai Royék Pest-Buda éttermében, ami akár remek hír is lehetne a tulajdonosnak, ha a teret vendégek, és nem tüntetők töltik ki. Gulyás Mártonék szabadcsapata azonban tiltakozni érkezett, amiért az I. kerületi önkormányzat a rendelkezésére álló ingatlant hotelként hasznosítja, pedig fedél nélkül maradt családoknak is nyújthatna otthont. Amely vád persze elnagyolt és igaztalan. Merthogy a budai Vár legfeljebb a Duna medrét elhagyó extrém nagyságú árvíz esetén lehetne célpontja az otthontalanul maradt családok elhelyezésének. Békeidőben kifejezetten észszerűtlen és visszatetsző lenne a turisztikai látványosságot menhelyfunkcióval felruházni.

Borókai Gábor | 2017.11.22., szerda 15:43

B. G.

Sima és fordított

Egy friss gazdaságpolitikai siker és egy ugyancsak minapi sportpolitikai kudarc egyaránt foglalkoztatja a közvéleményt. Mindkét hír olyan területről származik, amely identitásképző eleme a kormányzati munkának. Ezért aztán többről szólnak önmaguknál.

Borókai Gábor | 2017.11.15., szerda 15:55

B. G.

Gyurcsány félhazugságai

Bármit mond is Gyurcsány Ferenc, letett arról, hogy még egyszer Magyarország miniszterelnöke legyen.

Borókai Gábor | 2017.11.08., szerda 15:09

B. G.

Mindennapi abúzusaink

Törölgetjük a szemünket, prüszkölünk és köpködünk. Arcunkat egy őszi szélvihar fújta teli Marton László abuzálási ügyeivel. Amelyek most mindent beborítanak, mindenre rátelepszenek. Van, aki csak szörnyülködik a történteken, más átkot szór, s olyan is akad, aki méltánytalannak tartja a martoni életmű szétfújását. Mert mégiscsak egy színházi ikon öt évtized alatt gondosan felépített szobra látszik most szétporladni.

Borókai Gábor | 2017.10.31., kedd 16:01

B. G.

„A pénzt rosszul költjük el”

Szókimondását kevesen szívelik, pedig mondatainak van fedezete. Az év játékosa és az év sportvezetője is volt már idehaza, Izraelben pedig a mai napig sztárként tekintenek rá. Sallói István a magyar fociról.

Borókai Gábor | 2017.10.25., szerda 16:17

B. G.

Féllábú Tarzanok a nemzeti ünnepen

1956. október 23-a forradalma előtt nagyon csekély számú közönség tisztelgett idén. Amiben persze az időjárás ludas volt, hiszen borús arcát fordította felénk. De a pártok nem kevésbé hibáztathatják magukat. Mert nem ígérték az együttlét örömét, és nem biztattak az összetartás erejével, amelyből lehetett volna meríteni.

Borókai Gábor | 2017.10.25., szerda 15:39

B. G.

Storck megy, a gond marad

Nagy vadat kell lőnie az MLSZ-nek, amikor Bernd Storck utódjáról gondoskodik, mert a tét óriási. A labdarúgó-válogatottnak kvalifikálnia kellene magát a 2020-as Európa-bajnokságra, amelynek Budapest is házigazdája.

Borókai Gábor | 2017.10.18., szerda 18:33

Szerzők /