Author's

Ablonczy Bálint

Szerzői oldal

Ablonczy Bálint

A Heti Válasz rovatvezetője, a Válasz.hu szerzője, a Kommentár felelős szerkesztője.

A. B.

A. B.

Itt a választási csodafegyver: Orbán-ellenes népfront jön?

A teljes ellenzéki összefogást előkészítő trükk vagy partizánakció Gulyás Márton választásireform-mozgalma? A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy a kampány nagy vitája lehet a rendszer igazságossága, amely a francia voksolás után váratlanul aktuális lett.

Ablonczy Bálint | 2017.06.25., vasárnap 17:00

A. B.

Norvég minta: ilyen lesz a „puha Brexit” May gyengülése után

A Theresa May vezette brit konzervatívok kénytelenek lesznek finomítani a keményre tervezett Brexiten. A választás meggyengítette a kormányfőt, akinek így politikai jövője is kétségessé vált. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2017.06.14., szerda 19:50

A. B.

Fontos lista a magyar iskolákról

Mindenki egyetért abban, hogy a magyar társadalmat egyedül az oktatás emelheti fel. Beszélő csimpánznál kicsit képzettebb beszédírót foglalkoztató politikusaink ehhez az alapigazsághoz még hozzáteszik az obligát Széchenyi-idézetet – „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik” –, aztán indul a vita, hogy ki mit és miért rontott el.

Ablonczy Bálint | 2017.06.13., kedd 17:00

A. B.

Ezért szereti a magyarokat a CEI amerikai vezetője

Christopher Ball amerikai közgazdász több mint két évtizede járt először Magyarországon és a Székelyföldön – a látogatásból egy életreszóló szerelem lett. Érzelmeit cselekvéssé formálta: immár tizedik éve szervezi a magyar egyetemi hallgatókat amerikai tanulmányokhoz és gyakorlathoz segítő programját.

Ablonczy Bálint | 2017.06.13., kedd 13:06

A. B.

Szulejmán helyett magyar történelmi filmeket!

A Szulejmán című sorozat hazai sikerének ellensúlyozására magyar történelmi filmek elkészítését javasolja a kormánynak Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója. A turkológus szerint lassan török szemüvegen át nézzük a múltunkat. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2017.06.11., vasárnap 20:00

A. B.

Keleti Károly és a magyar statisztika

„Két okból szükséges és nélkülözhetetlen, hogy a jelen pillanatban foglalkozzunk a hivatalos statistika szervezésével [...]. Az első ok: a nemzetközi statistikai értekezletek legutóbbikának határozata összehasonlító európai statistika létrehozása végett; a második ok, hogy jelenleg forog szőnyegen az ország községi és törvényhatósági újjászervezése, melyhez a hivatalos statistika szervezetének is alkalmazkodnia kell” – e szavakkal indokolta Keleti Károly 1869-es emlékiratában, miért lenne szükség a központi statisztikai hivatalra.

Ablonczy Bálint | 2017.06.07., szerda 18:13

A. B.

Meddig számíthat az Orbán-kormány Angela Merkelékre?

Nem a valószínűtlen szankciók miatt érdekes, hogy az Európai Parlament elmarasztalta a magyar kormányt, hanem mert a határozatot a sokáig bajtárs lengyelek is megszavazták. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2017.05.25., csütörtök 08:00

A. B.

Nem kaphatott volna menedékjogot Orbán Viktortól a német neonáci

Felkapta a sajtó, hogy hozzánk menekült és menedékért folyamodott a holokauszttagadásért börtönbüntetésre ítélt Horst Mahler német neonáci. Mielőtt megijednénk a barna esőtől, tisztázzunk egy fontos részletet.

Ablonczy Bálint | 2017.05.16., kedd 16:30

A. B.

Kezeket a magasba – kilőtt a magyar gazdaság!

Váratlanul jó lett a negyedévi GDP-adat, a kormány csendben robotoló háttérembere, Varga Mihály gazdasági miniszter mégsem triumfál. Pedig tehetné.

Ablonczy Bálint | 2017.05.16., kedd 13:46

A. B.

Lázárnak elege lett a falánk üzleti csoportokból?

Nekiesett Seszták Miklós fejlesztési tárcájának Lázár János. A kritika nem pusztán egy beruházásról szól. A kancelláriaminiszter pozíciójának gyengülése miatt támad, vagy a kormányt mentené a falánk üzleti csoportoktól? Válaszok a friss Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2017.05.14., vasárnap 17:00

A. B.

Hogy lakott a háborús Pest?

Száz évvel ezelőtt, 1917. május 7-én kezdődött a tizedik isonzói csata az olasz fronton, amely az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legvéresebb ütközetsorozata volt.

Ablonczy Bálint | 2017.05.10., szerda 17:57

A. B.

Merkel tarthatta bent a Fideszt az Európai Néppártban

Feszült az Európai Néppárt és a Fidesz viszonya: a lex CEU miatt a pártszövetség már a civiltörvény ügyében sem áll Orbán Viktor mellé. Pedig a magyar jogszabályhoz hasonlót nyújtott be egy CDU-s képviselő az Európai Parlamentben. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2017.05.07., vasárnap 18:00

Szerzők /