valasz.hu/sport/feherek-kozt-sok-europai-a-foci-lenne-az-integracios-csodafegyver-128892

http://valasz.hu/sport/feherek-kozt-sok-europai-a-foci-lenne-az-integracios-csodafegyver-128892

Sport

„Ötéves korom óta erről álmodtam” – Fucsovics Márton a Heti Válasznak

/ 2018.01.25., csütörtök 14:45 /

Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy magyar teniszező a nyolcaddöntőig jusson az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon. De nincs megállás, a jövő hét végén Fucsovics Márton vezetésével 22 év után játszhatunk újra a Davis Kupa világcsoportjában.

Fotó: MTI/AP/Dita Alangkara

Fucsovics Mártonnal interjúztunk, mert hétfői teljesítménye alapján úgy gondoltuk, ő lehet a hét embere. Erre mi történik? Babos Tímea döntőt játszhat női párosban ugyanazon a tornán! Ráadásul úgy, hogy a holnap magyar idő szerint nem korábban, mint reggel hat órára kiírt női páros mérkőzés után két órával már jelenése lenne vegyes párosban, elődöntőzni. (A teniszben csak az első mérkőzések időpontját adják meg pontosan, a többi akkor kezdődik, amikor az előző meccs véget ér és a játékosok bemelegítettek.) Babos Tímea partnere a világranglista 11. helyezett francia Kristina Mladenovic, akivel négy éve wimbledoni páros döntőt játszott. Vegyes párosban pedig a 38 éves indiai Rohan Bopanaval küzd a döntőbe kerülésért. Bopana igazi párosspecialista, tavaly Roland Garost nyert egy kanadai partnernővel.

Babos Tímea sikere nem kisebbíti Fucsovics Márton érdemeit, külön köszönet első számú férfi teniszezőnknek, hogy hazafelé az ausztrál reptéren válaszolt a kérdéseinkre. 

– Hallotta, hogy az Eurosport magyar kommentátoraitól kértek hangfájlt arról, hogyan kell kimondani az ön nevét? Milyen érzés volt Fukszovikszból Fucsoviccsá válni?

– Nem tudtam, csak meglepődtem, mennyire jól ejtik a nevem. Pedig nem tartozik a könnyűek közé, még itthon is gondjuk van vele.

– Korábban is képes volt egy-egy meccsen győzni, de most sorozatban nyert. Minek köszönhető a fordulat?

– Az edzőmnek, Sávolt Attilának köszönhetem. Már a nyáron éreztem, hogy csak kicsi választ el a TOP100-tól. Két olyan meccs hozta meg az önbizalmam, amelyeken végül kikaptam, először a francia Nicolas Mahut ellen a US Openen, majd a világranglistán jelenleg hatodik horvát Marin Čilić ellen.

– A budapesti Davis Kupa-fordulóban viszont legyőzte a világranglistán 32. Rubljovot, Ausztráliában pedig legnagyobb skalpja a 13. helyezett Sam Querrey-é volt. Mi változott közben?

– A körülmények, és az, hogy képes vagyok jobban alkalmazkodni hozzájuk. Szerepe volt ebben a canberrai előversenynek, a mérkőzéseken hozzászoktam az ausztrál hőséghez. De ha hidegben kellett volna játszani, azt is megoldottam volna, mert végre teljesen a meccsre tudok koncentrálni.

– Az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében a világ talán valaha volt legnagyobb teniszezőjével játszott. Jól láttuk, hogy élvezte?

– Ötéves korom óta erről álmodtam. Hatalmas boldogság, mert nem véletlenül sorsoltak össze, hanem megküzdöttem azért, hogy játszhassunk. Élveztem a reflektorfényt, és azt, hogy az egész ország szurkolt értem. Hálás vagyok ezért.

– Mit tudott meg önmagáról a Federerrel vívott mérkőzésen? Hogy 200 kilométeres sebesség fölé kell vinni az adogatásokat? Vagy nem szabad elfogyni a harmadik szettre sem?

– Megtudtam, milyen 15 ezer ember előtt játszani, és mennyire nehéz Federer szerváit és ritmusváltásait „olvasni”. Nincs elveszett labda számára, bárhonnan üthet győztes pontot. Végig nyomás alatt tart, amit eddig más játékostól nem éreztem.

– Nem bosszantotta, hogy noha a második szettben rövidítésre kényszerítette, a svájci még csak meg sem izzadt? Láttuk, hogy meglapogatta a hálónál – azért emberből van ő is?

– Federer mindig tökéletesen elegáns, és lehet, hogy a tévében úgy tűnt, nem izzadt meg, neki is melege volt. Csodálatos élmény, hogy elismerően nyilatkozott rólam, az öltözőben is váltottunk pár szót, és megkérdezte, mi lesz a következő versenyem.

– A korábbi TOP20-as Taróczy Balázs azt mondta, az év végéig akár a világ legjobb 30 teniszezője közé is bekerülhet. Merésznek érzi a jóslatát?

– Inkább megtisztelőnek. Lépésről lépésre haladunk, a cél először a legjobb 50.

– Következő fellépése jövő hét végén Belgium ellen lesz a Davis Kupa világcsoportjában. A belgáknak David Goffin személyében világranglista 7. teniszezőjük van. Partnere, Balázs Attila nincs bent a legjobb 200-ban. Lehetetlen küldetés?

– Az elmúlt három évben szinte csak lehetetlen küldetéseket hajtottunk végre a fiúkkal Izrael, Szlovákia vagy Oroszország ellen. A Davis Kupában bármi megtörténhet. A szurkolókra mindenesetre nagy szükségünk lenne Liége-ben, a mérkőzés helyszínén.

Fucsovics Márton
Nyíregyházán született 1992-ben. 2009-ben párosban nyert junior US Opent. 2010-ben Wimbledonban győzött a juniorok között. 2017-ben a 158. helyről a 85. helyre küzdötte fel magát a világranglistán.

Az interjú a Heti Válasz január 25-i lapszámában is megjelent.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.