heti-valasz.hu/sport/a-verzo-seb-pirosra-festette-a-vizet-56125

http://heti-valasz.hu/sport/a-verzo-seb-pirosra-festette-a-vizet-56125

Sport

Kinek szurkoljunk?

/ 2018.03.28., szerda 18:15 /

Érdemes csínján bánni a jelzőkkel, amikor a tények önmagukban sem csak horzsolnak, de húst tépő sebeket is ejtenek. Például akkor, amikor nemzetek közötti futballmérkőzésen Kazahsztán 3–2-es vereséget mér a hazai pályán játszó Magyarországra.

Az európai futballszövetség (UEFA) Kazahsztánt a futottak még kategóriában tartja nyilván, az úgynevezett D mezőnyben. Olyanokkal együtt, mint Liechtenstein, Andorra vagy Luxemburg. Amely válogatottak közül az utóbbi kettő épp a múlt évben fektette két vállra legjobbjainkat. A kazakok elleni hazai bukás a magyar igazság hármasát teljesítette be. Pedig szívesen lemondtunk volna erről az igazolásról. Mert nem a vereség ténye volt csupán mellbevágó, de az is, hogy a semmire sem tartott ellenfél túljátszotta a magyar csapatot. Ami azért is letaglózó élmény, mert 2014 júniusában, a Puskás-stadiont búcsúztató meccsről Kazahsztán még 3–0-s vereséggel távozott.

Négy év a honi futball sokmilliárdos fejlesztése jegyében telt el. A 3–0-ból így lett 2–3. Ezek után mégis ki merné kiírni valamelyik stadion főbejáratára, hogy „a magyar labdarúgás az átépítés alatt is üzemel”? Ugye, senki? Bár verbális bátorságunk immár messze földön híres.

De mi is a baj itthon? Az, hogy a labdarúgásra elköltött minden egyes forint tékozlás, rablás vagy gazemberség? Dehogy. A futball jó játék, közösségformáló erő (gondoljon csak mindenki a 2016-os Európa-bajnokság eufóriájára!), és sokkal jobbat érdemelnénk belőle.

Akkor talán az a probléma, hogy a piac helyett az állam finanszírozza a labdarúgás kiadásait? Ez csak részigazság. Tény, egészségesebb lenne, ha a szórakoztatás és a biznisz közös halmaza a szórakoztatásban és a bizniszben honos szabályok szerint rendezné mindennapjait. De ahhoz, hogy felzárkózzunk a világhoz, s labdába rúgjunk a labdarúgás nevű iparágban, pótolni kell a több évtizedes infrastrukturális lemaradást, modernizálni az utánpótlásképzést, és ebből a munkából az államnak ki kell vennie a részét. Már csak azért is, mert nagyszámú fiatal bevonzása a sport világába olyan területek feszültségeit csökkenti, mint a bűnözés vagy az egészségügy.

A kormány tehát jó célt tűzött maga elé, hogy aztán politikai és magánüzleti érdekek hozzáadásával átláthatatlan katyvaszt hozzon létre, amelyből hiányzik az észszerűség, a mértékletesség és a teljesítményarányos díjazás. Immár európai szintű stadionok egész sorában ásítoznak a lelátók a messze értékükön felül árazott produkciók láttán. A pénzbőség hatására a futballisták igényei csillapíthatatlanul nőnek, miközben az eredmények klub-és válogatottszinten nemhogy javulnának, de még romlanak is. Klubcsapataink albán, bosnyák, szerb ellenfeleken is szétkenődnek, nemzeti tizenegyünket pedig Andorra, Luxemburg és Kazahsztán is leckézteti.

A felelősség hiányától szenvedő rendszer egyre nagyobb feszültséget szül. És az sem segít, hogy a hivatalos média nemhogy szembesítene a hiányosságokkal, de még az NB II-es mérkőzéseket is csemegeként adja el. Hogy aztán a nemzetközi porondon a fal adja a másikat. A kormány politikai ellenfelei nem is az anomáliák kijavítását, a teljesítményelv érvényre juttatását ígérik hatalomra jutásuk esetére, de a futball beszántását és sóval behintését. Ami az abszurd kontrája.

Ha a közelgő választáson a kormány megőrzi pozícióját, semmi sem ígéri a változást. Ha pedig távozni kénytelen, a labdarúgás elátkozott hellyé válik, miközben óriási lehetőségek tárháza. Most akkor kinek szóljon a „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!”?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.