Sport

Kell egy kosárlabdacsapat

/ 2017.09.13., szerda 16:41 /

Negyvennyolc év után nyert újra Eb-mérkőzést a magyar férfikosárlabda-válogatott, bejutva a nyolcaddöntőbe. Itthon közel kétmillióan követték tévén Ivkovics Sztojan csapatának meccseit, akit Kolozsváron értünk el.

Pár nap alatt jócskán megnőtt a csapat iránti érdeklődés, hogy eljutott a nyolcaddöntőig. Hogyan állták a sarat?

Ha otthon játszunk, biztosan még több megkeresés lett volna. De innen is éreztük, hogy boldoggá tettünk egy országot, még olyanokat is, akik nem szoktak kosárlabdát nézni. Mi nem vagyunk „sztárcsapat”. Kitartó és szerény emberek ötévnyi alázatos munkája áll mögöttünk. Öt nyarat áldoztunk arra a családjaink nélkül, hogy egyszer elérjük ezt a mennyországszintű eredményt. Ezért fájó, hogy amikor kijutottunk az Eb-re, bírálni kezdett minket a kosárlabda hangos kisebbsége A társadalom minden szférájában van a csendes többség, akinek csak a munkára és a családra van ideje, a kisebbség nem dolgozik, de osztja az észt, hogy mi miért nem jó.

Miért ragasztották önre a „brooklyni kosaras” jelzőt?

Montenegróban olyan helyen nőttem fel, amely hasonlít az amerikai Brooklynra. Ott nem elég, ha jó vagy, harcolnod is kell a csapatba kerülésért. Sok pofon árán tanultam meg, hogy az élet küzdelem. Ez az oka annak, hogy ha a csapatban valamelyik srácnak valami problémája van, akkor igyekszem segíteni, hogy minél egyszerűbben túljusson rajta.

A háború elől jött át Magyarországra, 1992-ben. Mi maradt meg a mediterrán életformájából?

Szeretem, ha a nap egy nyugodt félórájában megihatok egy kávét. Ezt a szokásomat egyszer szakítottam meg, amikor megkértem a feleségem, Béres Tímea kezét. A család és a barátok – ez az én életem. A háborúban a másik megsemmisítése a cél. Egy okos ember azt mondta: ha elengedjük az ellenséget, akkor attól erősebbek leszünk. Ezért kerülöm az életben a konfliktusokat.

Igaz, hogy ön szerint nem az a siker, ha egy százmilliókból összerakott csapat mindenkit megver, hanem ha látja, hogy egy játékos mennyit fejlődött?

Cégeknek tartott motivációs tréningeken mindig elmondom: egy csoport felépítésekor a képességnél fontosabb a készség, és az, hogy egy tag mennyire tud hierarchiában élni. Ezt sok játékos elfogadja, kivéve az önimádó sztárokat. Az Eb előtt azért bíráltak, hogy nem hoztam fiatal játékosokat, pedig ketten is vannak. Mi lesz azzal a gyerekkel, aki Ferrarit kap a 18. születésnapjára, de még nem dolgozott meg érte?

Kicsit olyanok a kosarasaink, mint a hokisaink: szerényen és szerényebb támogatásból értek el sikereket.

Ha focira van sok pénz, más sportágakra is jut. A világon mindenütt a foci húzza magával a többi sportág támogatását. Hála a taónak, sokkal jobban állunk, mint öt éve. Az egyik horvát újságíró mondta: irigyli Magyarországot, ahol pörög a sportélet, nagy nemzetközi eseményekkel.

Bár a nyolcaddöntőben a szerbektől kikaptunk, az Eb-n felkerültünk a kosárlabdavilág térképére. Hogyan tovább?

Nyáron elkezdtük a felkészülést a novemberben induló vébéselejtezőkre. Játszottunk 12 felkészítő meccset, és nyolcban kiemelt szerepet kaptak a fiatalok. Elvileg lejár a szerződésem, de nem hiszem, hogy akadálya lenne a folytatásnak. Eddig is érzelmi, nem pedig anyagi alapja volt a megállapodásnak.

Ivkovics Sztojan
Dubrovnikban született 1966-ban. Játékosként a Kaposvári KK-val kétszeres magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes. Szakvezetőként a Szolnoki Olaj KK-val bajnok, a Kecskeméti KTE-vel bajnoki és kupaezüstérmes, a PVSK-val Magyar Kupa-győztes és bajnoki ezüstérmes. 2007–2008 között egy évig, majd 2013 óta a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.