felsooktatasirangsor.hu/sport/ezuttal-sikeres-volt-a-kiserlet-60149

http://felsooktatasirangsor.hu/sport/ezuttal-sikeres-volt-a-kiserlet-60149

Sport

Kell egy kosárlabdacsapat

/ 2017.09.13., szerda 16:41 /

Negyvennyolc év után nyert újra Eb-mérkőzést a magyar férfikosárlabda-válogatott, bejutva a nyolcaddöntőbe. Itthon közel kétmillióan követték tévén Ivkovics Sztojan csapatának meccseit, akit Kolozsváron értünk el.

Pár nap alatt jócskán megnőtt a csapat iránti érdeklődés, hogy eljutott a nyolcaddöntőig. Hogyan állták a sarat?

Ha otthon játszunk, biztosan még több megkeresés lett volna. De innen is éreztük, hogy boldoggá tettünk egy országot, még olyanokat is, akik nem szoktak kosárlabdát nézni. Mi nem vagyunk „sztárcsapat”. Kitartó és szerény emberek ötévnyi alázatos munkája áll mögöttünk. Öt nyarat áldoztunk arra a családjaink nélkül, hogy egyszer elérjük ezt a mennyországszintű eredményt. Ezért fájó, hogy amikor kijutottunk az Eb-re, bírálni kezdett minket a kosárlabda hangos kisebbsége A társadalom minden szférájában van a csendes többség, akinek csak a munkára és a családra van ideje, a kisebbség nem dolgozik, de osztja az észt, hogy mi miért nem jó.

Miért ragasztották önre a „brooklyni kosaras” jelzőt?

Montenegróban olyan helyen nőttem fel, amely hasonlít az amerikai Brooklynra. Ott nem elég, ha jó vagy, harcolnod is kell a csapatba kerülésért. Sok pofon árán tanultam meg, hogy az élet küzdelem. Ez az oka annak, hogy ha a csapatban valamelyik srácnak valami problémája van, akkor igyekszem segíteni, hogy minél egyszerűbben túljusson rajta.

A háború elől jött át Magyarországra, 1992-ben. Mi maradt meg a mediterrán életformájából?

Szeretem, ha a nap egy nyugodt félórájában megihatok egy kávét. Ezt a szokásomat egyszer szakítottam meg, amikor megkértem a feleségem, Béres Tímea kezét. A család és a barátok – ez az én életem. A háborúban a másik megsemmisítése a cél. Egy okos ember azt mondta: ha elengedjük az ellenséget, akkor attól erősebbek leszünk. Ezért kerülöm az életben a konfliktusokat.

Igaz, hogy ön szerint nem az a siker, ha egy százmilliókból összerakott csapat mindenkit megver, hanem ha látja, hogy egy játékos mennyit fejlődött?

Cégeknek tartott motivációs tréningeken mindig elmondom: egy csoport felépítésekor a képességnél fontosabb a készség, és az, hogy egy tag mennyire tud hierarchiában élni. Ezt sok játékos elfogadja, kivéve az önimádó sztárokat. Az Eb előtt azért bíráltak, hogy nem hoztam fiatal játékosokat, pedig ketten is vannak. Mi lesz azzal a gyerekkel, aki Ferrarit kap a 18. születésnapjára, de még nem dolgozott meg érte?

Kicsit olyanok a kosarasaink, mint a hokisaink: szerényen és szerényebb támogatásból értek el sikereket.

Ha focira van sok pénz, más sportágakra is jut. A világon mindenütt a foci húzza magával a többi sportág támogatását. Hála a taónak, sokkal jobban állunk, mint öt éve. Az egyik horvát újságíró mondta: irigyli Magyarországot, ahol pörög a sportélet, nagy nemzetközi eseményekkel.

Bár a nyolcaddöntőben a szerbektől kikaptunk, az Eb-n felkerültünk a kosárlabdavilág térképére. Hogyan tovább?

Nyáron elkezdtük a felkészülést a novemberben induló vébéselejtezőkre. Játszottunk 12 felkészítő meccset, és nyolcban kiemelt szerepet kaptak a fiatalok. Elvileg lejár a szerződésem, de nem hiszem, hogy akadálya lenne a folytatásnak. Eddig is érzelmi, nem pedig anyagi alapja volt a megállapodásnak.

Ivkovics Sztojan
Dubrovnikban született 1966-ban. Játékosként a Kaposvári KK-val kétszeres magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes. Szakvezetőként a Szolnoki Olaj KK-val bajnok, a Kecskeméti KTE-vel bajnoki és kupaezüstérmes, a PVSK-val Magyar Kupa-győztes és bajnoki ezüstérmes. 2007–2008 között egy évig, majd 2013 óta a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.