heti-valasz.hu/sport/a-verzo-seb-pirosra-festette-a-vizet-56125

http://heti-valasz.hu/sport/a-verzo-seb-pirosra-festette-a-vizet-56125

Sport

Jégvarázs

/ 2018.02.28., szerda 15:45 /

Az első magyar téli olimpiai aranyat nyerte a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott. De milyen sport az, amelynek idehaza minden 25. igazolt versenyzője olimpiai bajnok? Ifj. Telegdi Attilát, a gyorsasági szakág igazgatóját kérdeztük.

Meg akarnak őrjíteni minket? Micsoda izgalmak árán lett Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang olimpiai bajnok!

Ez ilyen sport. A versenyzőket azzal küldjük fel a pályára, hogy élvezzék. A felelősség terhe a sportvezetőké.

De hogyan tudtak egy ilyen őrült sportba beleszeretni? Száztíz méteres a pálya, ezalatt 50 kilométeres tempóra gyorsulnak fel, és jön egy hajtűkanyar.

Óriási élmény a kanyarban gyorsítani, a pályának ez a része a legveszélyesebb, ott már 60-nal hasítanak, és majdnem egy lábon siklanak. Nem is kötnek rá biztosítást, azt mondják, extrém sport.

A helyzet biztosan extrém: a pécsi egyesületnek 11 igazolt korcsolyázója van, ebből kettő olimpiai bajnok, Knoch Viktor és Burján Csaba. Nem tévedés?

Nem. Az országban 100 igazolt versenyző van, ebbe beleszámítanak a hatévesek is.

Ezzel lettünk mi negyedikek a női és olimpiai bajnokok a férfi váltóval?

Igen, nagyon kicsi a merítés, de a képzés topszínvonalú.

A csapat felét adó Pécsnek még fedett jégpályája sincs.

Csak fedetlen, de rövidesen befedik.

De akkor hogyan ért fel a válogatott a világ tetejére?

A Városliget jegén korcsolyázók és a hokisok adták az első versenyzőket. Azután Märtz Róbert vidéken bemutatókat tartott velük, mi pedig beleszerettünk a sportba. A fiatalok jöttek utánunk.

Folyton korcsolyacsaládot emlegetnek, nem alaptalanul. A fogadóünnepségen beszélgetünk, velünk szemben éppen a Liu testvérek húgát fotózzák, nyakában két olimpiai aranyéremmel…

Valóban több testvérpárunk van, de a csapatunk egyben nemzetközi is: az egyik edzőnk kínai, az egyik korcsolyamester koreai, a másik pedig az olimpiai bajnok Knoch Viktor bátyja.

Ováció fogadta a csapatot, de ez nem volt mindig így. A családoknak áldozatot kellett hozniuk. Hogyan tudta ezt a három Liu testvért egyedül felnevelő édesanya megtenni?

Igen, nekik kellett megvenni a korcsolyát, ami gyerekenként 100-150 ezer forint. Remélem, az olimpiai arany a korcsolyasport bázisainak is hoz majd annyit, hogy ne kelljen hó végén azon gondolkodni: ha befizetik a gyerekek tagdíját, hogyan jönnek ki a fizetésből.

Ez a siker azt üzeni, hogy hittel minden elérhető? Jég nélküli országban legyőzni Kanadát vagy Kínát?

A magyar ember a jég hátán is megél, és ez a siker bebizonyította, hogy bármit el tudunk érni. De nem volt hátrány, hogy magyarok vagyunk, sőt. A sikernek nemcsak a fiatalok korcsolyatudása a része, hanem a magyarságtudatuk is.

Emlékszem, amikor a kínai apától és magyar anyától született két Liu fivér először állt együtt a dobogón...

A világbajnokságon 2016-ban, és a kezüket a szívükre tették a magyar himnusz alatt? Valóban megható volt. Remélem, a mostani képek is sok olyan emberhez eljutnak, akiktől megkapták, hogy kínaiak...

De legközelebb is kicsorbulhat a penge, törhet a jég – és a magyar közönség most már folyton győzelmet vár. Hogyan óvja meg ettől a fiúkat?

A váltó alig jutott ki az olimpiára, ott mégis aranyérmet nyert. Megmutatták, hogy minden helyzetből fel tudnak állni. Remélem, a közönség is ráérez: ettől lebilincselően izgalmas ez a sport.

Ifj. Telegdi Attila
1973-ban született Pécsett. 1998-ban szerzett testnevelő tanári diplomát. Gyorskorcsolyában válogatott kerettag, súlyemelésben főiskolai magyar bajnok volt. 2014–2018 között szövetségi kapitány. A korcsolyasport gyorsasági szakágának igazgatója.

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.