heti-valasz.hu/sport/a-verzo-seb-pirosra-festette-a-vizet-56125

http://heti-valasz.hu/sport/a-verzo-seb-pirosra-festette-a-vizet-56125

Sport

Cél a húsz méter

/ 2018.03.07., szerda 15:01 /

A magyarok ki vannak éhezve a sikerre – mondta lapunknak Márton Anita. A súlylökő március 2-án a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét szerezte meg Birminghamben.

Már a repülőtéren is érezni lehetett, hogy ez most valami más?

Éremszerzés után mindig sokan kijönnek elém, de most tapintható volt a felfokozott érdeklődés. Rengetegen fogadtak, a békéscsabai atlétikai klub vezetői, tévések, újságírók és magánemberek is.

Országos csúcs a Birminghamben dobott 19,62 méter, és egyúttal idei legjobb eredménye. Nem ijesztő, hogy ezentúl mindenki többet vár?

Évről évre sikerült egyre feljebb lépkednem, és ezzel párhuzamosan nőttek az elvárások is. Megpróbálok megfelelni nekik, remélem, menni fog. A magyarok szeretik a sportot, és ki vannak éhezve a sikerre. A vb után számtalan szurkolótól kaptam üzenetet, többen írták, hogy semmi közük a sporthoz, de gratulálnak, és örülnek az eredményemnek.

Ha visszatekint 18 éves pályafutására, abban az ütemben jöttek az eredmények, ahogy tervezte?

Régebben nem hoztam azt a formát egy-egy versenyen, amit szerettem volna vagy amire képes lettem volna. Utánpótláskoromban nem voltam sikeres, nem nyertem nemzetközi érmeket junior világbajnokságon. Bár mindig a döntőben voltam, általában túlizgultam magam, így nem tudtam jól teljesíteni. A 2014-es Eb aztán meghozta az áttörést. Igaz, a mi sportágunkban kiemelkedő eredményt 27-30 éves kor körül lehet elérni.

Hogyan sikerült legyőzni a stresszt?

Sportpszichológus segítségével. Ma már mentális technikával meg tudom nyugtatni magam, és arra koncentrálni, amit – és ahogy – szeretnék elérni.

A 20 méter miért álomhatár?

Volt már számomra több álomhatár, először a 18, majd a 19, most a 20 méter. A jelenlegi versenyzők közül 20 méter fölött nem sokan löktek, mindössze két nőnek sikerült. Mivel már stabilan lököm a 19 méter fölötti eredményeket, az lenne a következő lépés, hogy a 20 méteres vonalat bevegyem. Az ilyen határok átlépése azért is fontos, mert meglódítja az eredményeket is, és még inkább gyorsul a fejlődés.

Mi a végcél?

Ma még nem tudom, hol lesznek a határaim. Tíz éve azt mondták rólam, nem fogok tudni 18 métert sem lökni. Ezt arra is alapozták, hogy a magam 172 centiméterével nem vagyok kifejezetten súlylökő alkat. A mi sportágunkban az átlagmagasság 180-185 centi körül van, ezért is gondolták, hogy nem fogok a nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket elérni.

Hol bizonyítja legközelebb a kritikusok egykori tévedését?

A legközelebbi nagy verseny az augusztusi berlini Európa-bajnokság lesz, ahol az éremszerzés lesz a cél, és megcélzom a 20 métert. De addig számtalan egyéb dolgom akad a napi két edzésen kívül. Hétvégén Portugáliában versenyzek, március végén két hét edzőtábor Tatán, áprilisban Montenegróban edzőtáborozunk, április végén, májusban pedig kezdődik a szabadtéri versenyszezon.

Meddig lehet ezt csinálni?

A dobóatlétanők akár 35 éves korig is az élsportban maradnak. A távlati fő cél a 2020-as tokiói olimpia, utána meglátjuk, hogyan tovább.

Márton Anita
Szegeden született 1989-ben. 2001-től atletizál, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club versenyzője, edzője Eperjesi László. 2006 óta 34 aranyérmet nyert magyar bajnokságon súlylökésben, diszkoszvetésben és súlyemelésben. 2014-ben Eb-bronzérmes és 2016-ban Eb-ezüstérmes. 2015-ben és 2017-ben fedett pályás Európa-bajnok. 2016-ban olimpiai bronzérmes Rio de Janeiróban. 2016-ban ezüstérmes fedett pályás vb-n. 2017-ben ezüstérmes a londoni szabadtéri vb-n.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.