heti-valasz.hu/sport/a-verzo-seb-pirosra-festette-a-vizet-56125

http://heti-valasz.hu/sport/a-verzo-seb-pirosra-festette-a-vizet-56125

Sport

Búcsú az elitkörtől

/ 2018.04.04., szerda 18:38 /

Nemhogy a kölni Final Fourban, de a legjobb nyolc között sem lesz magyar férfi-kézilabdacsapat az idén. Pedig a papírforma szerint a Veszprém továbbjutása kötelező lett volna.

Nagy remények fűtötték a férfi-kézilabdázás hazai szurkolóit a nemzetközi kupák indulásakor. A Telekom Veszprém a tavaly előtti ezüst- és a tavalyi bronzérem után idén a bajnokok bajnoka címre pályázott. Hogy az álom valósággá váljon, megkezdődött a játékoskeret felfrissítése, kicserélése, a kispadra érkező svéd sztáredző, Ljubomir Vranjes pedig meglehetős határozottsággal formálta saját képére a csapatot, amely átalakítás inkább forradalminak, mintsem organikusnak volt mondható.

Nagy Lászlóék mégis jól rajtoltak az őszi csoportmeccseken. A csapat magabiztos játékkal küzdötte le gyengébbnek tartott ellenfeleit, s igazi vetélytársaival szoros csatákat vívott. Így végezhetett a Paris SG mögötti második helyen, és várhatta a gyengébb ágról érkező, nevenincs dán ellenfelét. A szakma nem sok figyelmet fordított a Skjernre, helyette inkább azzal törődött, hogy kivel találkozhatnak a veszprémiek a nyolc között.

Hogy aztán a túlzott magabiztosság bosszulta meg magát, vagy a finesz helyett a dinamikára, az erőre és a gyorsaságra építő, erőltetett iramú átalakítás, amelyen a Veszprém átesett, nem tudható biztosan. Alighanem mindkettőnek szerepe volt abban, hogy Dániában méretes vereséggel ért véget az első találkozó. A Skjern hét góllal múlta felül nála sokkal magasabban jegyzett ellenfelét, szinte lehetetlen feladatot adva a visszavágóra. Ljubomir Vranjes együttese aztán megkísérelte végrehajtani a lehetetlent, de a sérült Nagy László távollétében csak öt gólt tudott lefaragni a különbségből, és búcsúra kényszerült.

A másik magyar sztárcsapat, a Szeged kisebb terhet cipelt. Részben azért, mert még egyszer sem lehetett tagja a Final Fournak. Ráadásul a csoportjában ötödik helyen végzett gárdának az esélyesebb Kielt kellett volna túlélnie. A németországi összecsapás szegedi szempontból remekül indult, a szünetben még döntetlen volt az eredmény, második játékrészben azonban nem lehetett ráismerni a küzdő felekre. A hazaiak annyival jobbak, a vendégek pedig annyival gyengébbek lettek. A diagnózis szétszórtságot mutatott ki, az eredményjelző pedig hétgólos vereséget regisztrált. A fogadkozás persze itt sem maradt el, de mindenki tudta, hogy a Kiel nem az a csapat, amely ellen egy hétgólos bukfenc kiküszöbölhető.

A férfi-kézilabdázás hazai szerelmesei csalódottan vehették tudomásul, hogy 2018 nem az ő évük volt. A vranjesi módszerekhez csiszolódó válogatott Európa-bajnoki megégése már előjátéka volt a mostani fekete hétvégének, de bíztunk abban, hogy a külföldi klasszisok sokasága legalább klubjaink életét megszínesíti. Másként történt. Jövőre lehet javítani, mondhatnánk magabiztosan, ha nem tudnánk, hogy hazai sztárjaink többsége harmincon túli már, fiataljaink közül pedig kevés a kiemelkedő egyéniség. Ha 2019-ben élcsapataink visszacsatlakoznak az elitkörhöz, az nem az utánpótlás-nevelő munkának, csupán a kézilabdába fektetett pénznek lesz betudható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.