valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

http://valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

Sport

A szerethető csapat

/ 2017.09.06., szerda 17:16 /

Tizennyolc éve nem jártunk Eb-n, és 48 éve nem nyertünk ott meccset. Ezt a rossz sorozatot törték meg férfi kosarasaink, akik óriási szívvel játszottak a kolozsvári Eb-csoportmérkőzéseken a 16 közé jutásért.

„Sokat dolgoztunk az elmúlt öt évben. Olyan csapat vagyunk, amelyik körül nincsenek cirkuszok. A mi fiaink szerény emberek, és azok is maradnak. Mi egy család vagyunk, és én büszke apja vagyok a családomnak. Sokan sosem fogják megérteni, hogy mit jelent ez.” Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott horvát származású szövetségi kapitánya méltatta ezekkel a szavakkal a csapatot, miután a mieink 48 év után újra mérkőzést nyertek Európa-bajnokságon. Az a szakember, aki 1992-ben jött át Magyarországra, 12 éven át játszott magyar klubcsapatokban, és 2013 óta másodszor a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Aki csapatával a kvalifikációs csoportban hat győzelemmel, vereség nélkül lett csoportelső és jutott ki az Európa-bajnokság kolozsvári csoportmérkőzéseire. Utoljára 1999-ben sikerült a magyar válogatottnak Eb-n szerepelnie.

Az várható volt, hogy az első két – Horvátország és Montenegró elleni – meccs kevésbé kecsegtet sikerrel. Kicsit úgy jártunk a kosárban, mint a vízilabdában: a hajdani Jugoszlávia mindig is erős volt e két sportágban, és miután több régi-új országra osztódott, több lett az erős ellenfélből is. A horvátok ellen közel volt a bravúr, a harmadik negyed végén mi vezettünk, aztán – ahogy valaki találóan megfogalmazta – „az utolsó tíz percben minden kifelé jött a gyűrűről, ami addig befelé; talán tudat alatt megjelent az a gát, amelyet általában egy kis csapat számára a sztárok elleni győzelem lehetősége emel”. A bírók sem fukarkodtak a számunkra furcsa ítéletekkel, így lett a meccs vége 58–67 oda.

„Kemény ellenfél, jó csapat, vannak egészen remek játékosai. Végig harcoltak, nem érdekelte őket, mennyivel vezetünk, és őszinte elismerésem nekik” – mondta a montenegróiak NBA-ban játszó sztárjátékosa, Nikola Vučević azok után, hogy vasárnap 72–48-ra legyőzték a mieinket. Aztán jött a hétfői, csehek elleni derbi, és a magyar fiúk úgy játszottak, ahogy ritkán látjuk bármely válogatottunktól: az elejétől szervezetten, összeszedetten, az ellenfélnek alig adva esélyt, és végig előnyben.

Egyszer valaki úgy fogalmazott: szerethető csapat lett a kosárválogatott. Hallgatva a fiúk mérkőzés utáni nyilatkozatait, érezhető, hogy miért. Legyen szó az NBA közelében álló Hanga Ádámról, aki Vojvoda Dáviddal sorra potyogtatta a hárompontos kosarakat, vagy az egész pályát pazarul végigvédekező Kovács Péterről – egyikük sem a saját érdemeiről nyilatkozott, csakis a csapattársakat dicsérte. No meg a magyar szurkolósereget, amelynek hangja az egész termet betöltötte a kolozsvári helyszínen.

Lapzártakor még nem tudtuk, hogyan végződött a kedd esti, románok elleni mérkőzés: a győzelem – függetlenül a csütörtöki, spanyolok elleni meccs eredményétől – a legjobb 16-ba kerülést jelentheti. Azt viszont biztos, hogy főként Erdélyből és Magyarországról legalább négyezer magyar szurkoló utazott a helyszínre a mieink buzdítására. Hálából azért, hogy újra felkerültünk a kosárlabdavilág térképére.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.