Sport

A szerethető csapat

/ 2017.09.06., szerda 17:16 /

Tizennyolc éve nem jártunk Eb-n, és 48 éve nem nyertünk ott meccset. Ezt a rossz sorozatot törték meg férfi kosarasaink, akik óriási szívvel játszottak a kolozsvári Eb-csoportmérkőzéseken a 16 közé jutásért.

„Sokat dolgoztunk az elmúlt öt évben. Olyan csapat vagyunk, amelyik körül nincsenek cirkuszok. A mi fiaink szerény emberek, és azok is maradnak. Mi egy család vagyunk, és én büszke apja vagyok a családomnak. Sokan sosem fogják megérteni, hogy mit jelent ez.” Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott horvát származású szövetségi kapitánya méltatta ezekkel a szavakkal a csapatot, miután a mieink 48 év után újra mérkőzést nyertek Európa-bajnokságon. Az a szakember, aki 1992-ben jött át Magyarországra, 12 éven át játszott magyar klubcsapatokban, és 2013 óta másodszor a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Aki csapatával a kvalifikációs csoportban hat győzelemmel, vereség nélkül lett csoportelső és jutott ki az Európa-bajnokság kolozsvári csoportmérkőzéseire. Utoljára 1999-ben sikerült a magyar válogatottnak Eb-n szerepelnie.

Az várható volt, hogy az első két – Horvátország és Montenegró elleni – meccs kevésbé kecsegtet sikerrel. Kicsit úgy jártunk a kosárban, mint a vízilabdában: a hajdani Jugoszlávia mindig is erős volt e két sportágban, és miután több régi-új országra osztódott, több lett az erős ellenfélből is. A horvátok ellen közel volt a bravúr, a harmadik negyed végén mi vezettünk, aztán – ahogy valaki találóan megfogalmazta – „az utolsó tíz percben minden kifelé jött a gyűrűről, ami addig befelé; talán tudat alatt megjelent az a gát, amelyet általában egy kis csapat számára a sztárok elleni győzelem lehetősége emel”. A bírók sem fukarkodtak a számunkra furcsa ítéletekkel, így lett a meccs vége 58–67 oda.

„Kemény ellenfél, jó csapat, vannak egészen remek játékosai. Végig harcoltak, nem érdekelte őket, mennyivel vezetünk, és őszinte elismerésem nekik” – mondta a montenegróiak NBA-ban játszó sztárjátékosa, Nikola Vučević azok után, hogy vasárnap 72–48-ra legyőzték a mieinket. Aztán jött a hétfői, csehek elleni derbi, és a magyar fiúk úgy játszottak, ahogy ritkán látjuk bármely válogatottunktól: az elejétől szervezetten, összeszedetten, az ellenfélnek alig adva esélyt, és végig előnyben.

Egyszer valaki úgy fogalmazott: szerethető csapat lett a kosárválogatott. Hallgatva a fiúk mérkőzés utáni nyilatkozatait, érezhető, hogy miért. Legyen szó az NBA közelében álló Hanga Ádámról, aki Vojvoda Dáviddal sorra potyogtatta a hárompontos kosarakat, vagy az egész pályát pazarul végigvédekező Kovács Péterről – egyikük sem a saját érdemeiről nyilatkozott, csakis a csapattársakat dicsérte. No meg a magyar szurkolósereget, amelynek hangja az egész termet betöltötte a kolozsvári helyszínen.

Lapzártakor még nem tudtuk, hogyan végződött a kedd esti, románok elleni mérkőzés: a győzelem – függetlenül a csütörtöki, spanyolok elleni meccs eredményétől – a legjobb 16-ba kerülést jelentheti. Azt viszont biztos, hogy főként Erdélyből és Magyarországról legalább négyezer magyar szurkoló utazott a helyszínre a mieink buzdítására. Hálából azért, hogy újra felkerültünk a kosárlabdavilág térképére.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.