valasz.hu/sport/szivos-marton-es-nagy-viktor-is-kimaradt-a-keretbol-102557

http://valasz.hu/sport/szivos-marton-es-nagy-viktor-is-kimaradt-a-keretbol-102557

Sport

A büszke ezüstérmes

/ 2018.04.25., szerda 16:47 /

A Sopron Basket olyat tett, amilyet magyar kosárlabda-klubcsapat még sosem: döntőt játszhatott az Európa legjobbja címért.

Az idei Final Fourt rendező Sopron a múlt hétvégére az európai kosárlabdázás fővárosává lépett elő. A négy közé két orosz – Jekatyerinburg, Kurszk –, egy török – Yakin Dogu – és a házigazda együttes verekedte be magát. A Sopron Basket már azzal túlteljesítette eredeti célját, hogy idáig eljutott, mert a női kosárlabdát az orosz és a török oligarchák tulajdonolta klubok uralják. Óriási pénzeket fektetnek a sportágba, hatalmas versenyelőnyt felhalmozva.

A végső győztes, a 22. leggazdagabb orosz milliárdos, Iszkander Mahmudov tulajdonolta Jekatyerinburg kezdő ötösében például egyetlen orosz nevet nem lehet olvasni, annál inkább amerikait, akik nemritkán tízszeresét kereshetik meg annak a százezer dollárban maximált összegnek, amelyhez otthon hozzájuthatnak. (A legjobban fizetett Maya Moore keresményét például egymillió dollárra taksálják.) A törökök sem az utánpótlásképzés felpörgetésével tartják a lépést legnagyobb ellenfelükkel. Náluk is a pénz és az idegenlégió határozza meg a színvonal magasságát.

A kétmillió euróból, azaz Moore keresményének bő kétszereséből gazdálkodó Sopron Basket ilyen mezőnyben állt helyt, és jegyezzük meg, a klubot több mint húsz éve módszeresen építő Török Zoltán ügyvezető sem a hazai termésre alapozta a sikert. A hűség városának csapata jobbára amerikai, spanyol és szerb játékosokból áll, és Roberto Íniguez személyében spanyol a mestere is, de büszke lehet egyetlen magyar kulcsjátékosára, Fegyverneky Zsófiára is. És sorakoznak fiatal tehetségek is a keretben – úgy is, mint Dubei, Határ vagy Weninger –, akik a bitang erős környezetben klasszisokká nőhetik ki magukat, így erősítve a válogatott jövőbeni reményeit.

A Final Four első körében a Sopron Basket a törökökkel mérkőzött, és bár sokáig magabiztosan tartotta kezében a mérkőzés irányítását, az utolsó negyedben kis híján elbotlott. A Yakin játékosai megérezték a hullámvölgyet, és kiegyenlítették 14 (!) pontos hátrányukat. A végső dudaszó előtt azonban óriási szerencsére elsült Milovanović keze, és hárompontos dobása továbbjuttatta a soproniakat. A vasárnapi döntőben aztán más sem jutott szóhoz, csak a papírforma. A két nappal korábbi mérkőzés sokat kivett a csapatból, s a fáradtság a nüanszok pozitív előjelét negatívra változtatta. A gyűrűről nem be-, hanem kifelé fordult a labda, ahogy a palánk sem volt már annyira segítőkész. A tudásbeli különbséget nem lehetett energiával pótolni, mert a szükségesnél kevesebb maradt belőle. A vége vereség lett, de cseppet sem fájó. Győzött a legjobb, a milliárdos Jekatyerinburg. A Sopron Basket pedig büszke ezüstérmes lehetett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.