Szörényi újratöltve

L. Z. / 2013.08.21., szerda 17:22 /

Mielőtt az István, a királlyal nemzeti ikonná vált, az Illés és a Fonográf révén az ifjúsági lázadás egyik jelképe volt Szörényi Levente. A mögötte álló ügynökség pedig azt mutatja meg a magyar zenei életnek, miként lehet folyamatosan a felszínen tartani és újra meg újra tartalommal megtölteni e kettős életművet.

Három népszerű magyar zenés színpadi mű is jubilál az idén. A Vígszínház negyedszázada tartja folyamatosan műsoron A padlást, melyet az évforduló alkalmából Miskolcon és Pécsett is előadtak, míg a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról negyvenedik születésnapjáról egyetlen szeptemberi koncertelőadás tanúskodik. A harmincéves István, a király szegedi, majd budapesti ünnepi előadásai eközben az év legjobban várt kulturális eseményei közé tartoznak. Ennek oka nemcsak a mű jelentősége (sokan a Bánk bán és Az ember tragédiája mellett a legjelentősebb nemzeti színpadi művek közé sorolják), hanem az is, hogy Szörényi Levente életművének gondozása a hazai kulturális menedzsment tanulságos sikertörténete.

Menedzserek úttörője

Rosta Máriát sokan sokféleképp nevezték az elmúlt harminc évben: volt a Szörényi-életmű "gondozója", "szürke eminenciása", sőt "szeretőanyja" - ő maga a zeneszerző "untermannjaként" határozza meg magát. Ellentmondásos személyiség: rámenős stílusa miatt legalább annyi ellenséget szerzett magának, mint csodálót, mások gyanúsan méregetik, mert mindkét politikai oldallal kijön. 1990 és 1995 között például azért szüneteltették a közös munkát, mert a rendszerváltást más platformon képzelte el, mint a jobboldali elkötelezettségű Szörényi, az első Orbán-kormány kulturális tárcája viszont már támogatta produkcióit, így a Veled, Uram! című rockopera bemutatását. Most pedig ő is szerepet játszott abban, hogy Szörényi Levente együtt dolgozik Alföldi Róberttel.

"A klasszikus értelemben vett producer nem politizál. Nehéz adottsága az országnak, hogy a jelenléthez kevés a tehetség, a szorgalom, az ambíciók... Mi próbáljuk azt a boldogan hirdetett szlogenünket követni, hogy Szörényi Levente és Bródy János életműve a nemzeti minimum része" - mondja a producer, aki 1983-ban szegődött a Fonográf együttes mellé. Első sikeres projektje a Fonográf Klub felépítése volt, majd a nyugati értelemben vett menedzserek úttörőjeként az elsők között kötött koprodukciós megállapodásokat monopolhelyzetben levő állami kulturális szervekkel, így a Budapest Sportcsarnokkal a Fonográf 1984-es búcsúkoncertjére, a Nemzeti Színházzal az István, a király színre vitelére és a Hungarotonnal lemezkiadásra.

1995-ben aztán a Zikkurat Színpadi Ügynökség lett az első magáncég, amely egyetlen zeneszerző, Szörényi Levente életművének gondozására jött létre. Szerzői jogi szempontból más elbírálás alá esik egy dal, mint egy színpadi mű. Míg előbbi, úgynevezett "kisjogos" művek után a közös jogkezelő, az Artisjus szedi a jogdíjat, a "nagyjogos" művek után közvetlenül a szerző. Ma már általános, hogy a szerzők ügynökséget bíznak meg ezzel - ilyen a Hartai Zenei Ügynökség, a Proscenium Szerzői Ügynökség vagy a Theatrum Mundi Ügynökség. A Zikkurathoz csak az István, a király bemutatására évi ötven engedélykérelem érkezik, és szinte mindig igent mondanak - persze más összeget kérnek egy iskolai színjátszó körtől, mint egy profi társulattól.

Az Illés szekerén

A töretlen sikerhez a mű kvalitásai mellett az is hozzájárul, hogy a Zikkurat folyamatosan innovatív ötletekkel termeli újra az érdeklődést az életmű iránt. Ez főleg az István, a király esetében szembetűnő. A 2001-es Szegedi Szabadtéri Játékokon Szörényi Levente történelmi rockopera-trilógiája címmel hozták össze a szerző két másik művével (Attila - Isten kardja, Veled, Uram!), a 2003-as huszadik évfordulón Csíksomlyón több százezer néző előtt játszották el, a negyedszázados jubileumon pedig A Társulat című tévés tehetségkutatón kerestek új szereplőgárdát, amely 2008 nyarán több városban, összesen 250 ezer néző előtt adta elő a rockoperát Szikora János rendezésében.

De a többi mű újratöltése sem maradhatott el. Tavaly márciusban a Thália Színház a Veled, Uram! felújított változatát tűzte műsorra, idén júniusban pedig a Kőműves Kelement állította színpadra a RaM Colosseum. Nem véletlen az időzítés: a ballada alapján a Sarkadi Imre és Ivánka Csaba által írt szövegkönyvből 1982-ben mutatott be rockoperát a Szörényi-Bródy páros, és zeneileg sokan az István, a király előfutárának tartják. Az előadást ötször játszották a nyáron, ősztől repertoáron lesz a RaM Colosseumban. A rendező itt is Alföldi volt, aki a várépítőket a cél érdekében bármin átgázoló menedzserként jelenítette meg.

Szörényi színpadi művei mellett Rosta az Illés-együttes szellemét is életben tartotta. 1996 májusában három telt házas koncerttel tért vissza az együttes a Budapest Sportcsarnokban - ezeket a sajtó búcsúkoncertként kezelte, tévesen. 2001-ben Rosta tető alá hozta az Illés-Metro-Omega Szuperkoncertet a Népstadionban, 2005-re pedig két Illés-koncertet is szervezett az együttes negyvenéves születésnapjára: egyet Csíkszeredában, egyet a Sziget Fesztiválon. (Pásztory Zoltán halála miatt ezeken a koncerteken Szörényi Örs, Levente fia dobolt.)

Illés Lajos 2007-es halála után megromlott a kapcsolat a zenész özvegye, Makkai Lilla és az együttes tagjai között, ami Szörényi 2010-es, Hattyúdal című búcsúkoncertjére éppúgy rányomta a bélyegét, mint a tavalyi Illés Lajos-emlékkoncertre. Előbbin kivetítőn idézték volna meg Illés és Pásztory alakját, ám az özvegy személyiségi jogokra hivatkozva nem engedte. Két évvel később a zenekar tagjai utasították vissza Makkai felkérését az emlékkoncerten való részvételre, miután a feltételeit elfogadhatatlannak tartották.

Új film a láthatáron

Hiába a Broadway és a West End rámenős színházi producereit idéző lendület, Rosta Mária állítja: számára nem üzlet a Szörényi-életmű. "Kizárólag érzelmi indíttatásból dolgozom, sohasem iparszerűen. Ha bejönne az utcáról valaki, hogy állítsam színpadra a művét, nem vállalnám. Harminc év után persze fogy ez az érzelmi töltet, de mindig jön valaki, aki újratölti. A felhajtóerő az elmúlt hat évben két fiatalember volt: Feke Pál és Alföldi Róbert. Alföldivel már 2002-ben próbálkoztam, amikor felkértem a húszéves jubileumi István rendezésére. Nemet mondott rá. Most már tudom, hogy szerencsére. Mert akkor most kire bíztuk volna?" - idézi fel Rosta, aki "civilben" Szörényi Szabolcs felesége, tehát Levente sógornője.

"Érdekes és munkás három év áll előttünk, csupa évforduló - vázolja terveit a producer. - Jövőre 50 éves az Illés, 40 éves a Fonográf, 2015-ben pedig 70 éves Szörényi Levente. Bár a zenésztársak egy részét elveszítettük, nem mondunk le a méltó megemlékezésről. Jövőre a Budapest Sportarénában igyekszünk létrehozni egy István, a király film remake-et a mai 15-30 éves generációnak. Fiatal, romlatlan rendezőt keresünk ehhez a filmhez."

A film akár külföldi sikertörténetnek is megágyazhat. Szörényi egy korábbi interjúban felidézte: a '80-as években többször látta az előadást Tim Rice, a Jézus Krisztus szupersztár szövegírója, de bármilyen sikeres volt itthon Koltay Gábor filmje, Rice nem tartotta alkalmasnak arra, hogy a külföldi döntéshozókat meggyőzze: az István, a király egyetemes történet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.