Publi

Dévényi István

Súlyos hiba: túl szerény az Orbán-kormány

/ 2018.01.22., hétfő 11:00 /

Emlékeznek a 2002-es választásra? Nyilván, ki tudná feledni, amikor a joggal lesajnált Medgyessy Péter vezényletével a baloldal véget vetett egy amúgy korántsem kudarcos kormányzásnak.

És arra emlékeznek még, hogy mi volt akkoriban a kormányzati mondás? Hogy nem kell kampányolni, mert az eredmények önmagukért beszélnek.

Hát nem! Az eredmények nem beszélnek önmagukért! Ezért nem értem a kormányt, miért követi el ismét a 2002-es hibát, amikor elhallgatja, hogy valódi európaiként fogad be és támogat menekülteket.

Már az is fájdalmas volt, amikor nem verték nagy dobra, hogy az Orbán-kormány

2015-ben 508
2016-ban 432
2017-ben 1291
2018-ban 37 menekültet részesített nemzetközi védelemben. Akik között 221 egyiptomi kopt keresztény volt, de a többségük afgán, szír és iraki. Persze ennek elhallgatása még magyarázható volt azzal, hogy az ellenzék ádáz menekültellenes kampánya miatt jobb titokban tartani a tömeges befogadást.

De most, amikor kiderül, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára, tényleg nem értem a bénult csöndet.

Mert mi történt? A Belügyminisztériumhoz tartozó Belügyi Alapok portálról kiderült: az Európai Bizottság által létrehozott Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap forrásaira – a 2014–2020-as időszakban 9,9 milliárd forint – sikeresen pályázott a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), amely a fővárosi önkormányzat hajléktalanellátó szervezete. A 2015. június 30-án közzétett pályázatra a BMSZKI eredményesen nyújtott be támogatási kérelmet, és Nemzetközi védelemben részesülők önálló lakhatásának segítése című pályázatával 82,5 millió forintot nyert el. Az Európai Unió az alapokból megvalósítandó projektekhez 75 százalékos támogatást nyújt, amelynek mértékét évente határozza meg. A fennmaradó 25 százalékos forrást pedig a hazai költségvetés állja.

Kampány van, most mindenkinek oda kell tennie magát. Nem hiszem, hogy túl nagy elvárás a Fidesz támogatóitól, hogy a kormány igenis legyen büszke az eredményeire.

Stop álszerénység!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.