Publi

Sztankóczy András

Orbán Viktornak megint igaza van - félig

/ 2017.10.14., szombat 08:26 /

Vajon mennyire hiteles, ha a magyar kormány vezetője a keresztény világ fő védelmezőjeként lép fel mindössze két héttel azután, hogy agyondicsért és különleges kapcsolatokkal kínált meg egy olyan országot, amely saját térségében a legfőbb keresztényüldözőnek számít?

Orbán Viktornak megint igaza van. És megint csak félig. A keresztényüldözés tényleg fontos téma, bizony megér egy külön konferenciát is, szóval nagyon is rendben van, hogy a magyar kormány rendezett neki egyet. Bár valószínűleg eredménye nem lesz, de minden kísérlet üdvözlendő, amely véget akar vetni annak az időszaknak, amikor a keresztények voltak az egyetlen vallási csoport, amelyért senki sem emelte fel a szavát. Akkor is igaza van a konferencián felszólaló miniszterelnöknek, amikor elítéli azt a kultúrharcot, amely Nyugaton folyt-folyik a vallásos keresztények ellen.

Csak éppen az egész mögött minden dicséretes iraki iskolaépítés ellenére nagyon nehéz a jószándékot, és nem pedig a választási kampányt látni.

Van egy kifejezetten a keresztényüldözésekkel foglalkozó nemzetközi szervezet, az Open Doors; a kommunista Lengyelországba csempészett Bibliákkal indult, és minden évben elkészíti azon országok listáját, ahol bántják a keresztényeket. Nos, Európában egyetlen ország van, ahol tényleges fizikai veszély is fenyegeti vallásuk miatt a keresztényeket, márpedig azt a kormányfő is elismerte, hogy azért ez a fajta veszély egy fokkal rosszabb, mint a nyugat-európai „rafinált” keresztényellenes módszerek.

Ez pedig Törökország. Amelynek keresztényeket cseppet sem szívlelő kormányzatáról Orbán mindig is, kizárólag a legnagyobb elismerés hangján beszélt. Nem emlékszem arra, hogy Orbán valaha bármely török vezetőnek, netán magának Erdogan elnöknek felvetette volna a törökországi keresztények rossz helyzetét.

De menjünk egy felszólalóval (és egy országgal) arrébb. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nagyon helyesen elmondta, hogy a világon öt vallási okokból üldözöttből négy keresztény, és hogy a jelenség száz országban figyelhető meg. Nos, ezek egyike történetesen Irán, amely mindig ott van azon országok legszűkebb élmezőnyében, ahol a legrosszabb kereszténynek lenni. Jelenleg az Open Doors listájának nyolcadik helyezettje, vagyis csak hét szörnyűbb ország van nála ebből a szempontból a világon!

Ezt Semjén is tudja, hiszen nem volt még olyan rég, hogy felajánlotta egy Svédországba menekült keresztény iráni lánynak, hogy Magyarország befogadja őt, ha a svédek kiutasítják. Ami persze arra nagyon jó volt, hogy lehetett egyet rúgni a svéd kormányba, hogy bezzeg miközben százezerszámra fogadják be a muszlim migránsokat és folyamatosan kioktatják Magyarországot, aközben milyen csúnyán bánnak egy kerersztény menekülttel! De olyan hír megint csak nem érkezett Semjén számos iráni tárgyalásáról, hogy legalább megkérte volna partnereit, bánjanak kicsit emberiebben a keresztényekkel.

Vagy menjünk még egy kicsit keletebbre – és vissza Orbánhoz, aki, ugye, elmondta, hogy a magyar keresztények is tudják, milyen volt üldözöttnek lenni a kommunizmus alatt. Ehhez képest Délkelet-Ázsiában például Vietnám a legvacakabb hely a keresztényeknek; a kommunista állampárt által irányított ország a világranglista 17. helyéig jutott, és a jellemzés szerint ez még nem a lejtő alja, mert a helyzet folymaatosan romlik. Orbán a mostani konferencia előtt bő két héttel járt Vietnámban, ahol agyondicsérte az országot. Szokás szerint elmondta, hogy ők a jövő, Európa a múlt, és elmondta, milyen különleges kapcsolatot szeretne az országaink között. A vietnámi keresztények sorsáról nem esett egy árva szó sem.

Mert hiszen mit is hozott volna ez a kampányban?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.