heti-valasz.hu/publi/fogd-be-a-lepcses-pofad-nehany-szo-a-meghurcolt-etikatanar-vedelmeben-128764

http://heti-valasz.hu/publi/fogd-be-a-lepcses-pofad-nehany-szo-a-meghurcolt-etikatanar-vedelmeben-128764

Publi

Sztankóczy András

Orbán Viktornak megint igaza van - félig

/ 2017.10.14., szombat 08:26 /

Vajon mennyire hiteles, ha a magyar kormány vezetője a keresztény világ fő védelmezőjeként lép fel mindössze két héttel azután, hogy agyondicsért és különleges kapcsolatokkal kínált meg egy olyan országot, amely saját térségében a legfőbb keresztényüldözőnek számít?

Orbán Viktornak megint igaza van. És megint csak félig. A keresztényüldözés tényleg fontos téma, bizony megér egy külön konferenciát is, szóval nagyon is rendben van, hogy a magyar kormány rendezett neki egyet. Bár valószínűleg eredménye nem lesz, de minden kísérlet üdvözlendő, amely véget akar vetni annak az időszaknak, amikor a keresztények voltak az egyetlen vallási csoport, amelyért senki sem emelte fel a szavát. Akkor is igaza van a konferencián felszólaló miniszterelnöknek, amikor elítéli azt a kultúrharcot, amely Nyugaton folyt-folyik a vallásos keresztények ellen.

Csak éppen az egész mögött minden dicséretes iraki iskolaépítés ellenére nagyon nehéz a jószándékot, és nem pedig a választási kampányt látni.

Van egy kifejezetten a keresztényüldözésekkel foglalkozó nemzetközi szervezet, az Open Doors; a kommunista Lengyelországba csempészett Bibliákkal indult, és minden évben elkészíti azon országok listáját, ahol bántják a keresztényeket. Nos, Európában egyetlen ország van, ahol tényleges fizikai veszély is fenyegeti vallásuk miatt a keresztényeket, márpedig azt a kormányfő is elismerte, hogy azért ez a fajta veszély egy fokkal rosszabb, mint a nyugat-európai „rafinált” keresztényellenes módszerek.

Ez pedig Törökország. Amelynek keresztényeket cseppet sem szívlelő kormányzatáról Orbán mindig is, kizárólag a legnagyobb elismerés hangján beszélt. Nem emlékszem arra, hogy Orbán valaha bármely török vezetőnek, netán magának Erdogan elnöknek felvetette volna a törökországi keresztények rossz helyzetét.

De menjünk egy felszólalóval (és egy országgal) arrébb. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nagyon helyesen elmondta, hogy a világon öt vallási okokból üldözöttből négy keresztény, és hogy a jelenség száz országban figyelhető meg. Nos, ezek egyike történetesen Irán, amely mindig ott van azon országok legszűkebb élmezőnyében, ahol a legrosszabb kereszténynek lenni. Jelenleg az Open Doors listájának nyolcadik helyezettje, vagyis csak hét szörnyűbb ország van nála ebből a szempontból a világon!

Ezt Semjén is tudja, hiszen nem volt még olyan rég, hogy felajánlotta egy Svédországba menekült keresztény iráni lánynak, hogy Magyarország befogadja őt, ha a svédek kiutasítják. Ami persze arra nagyon jó volt, hogy lehetett egyet rúgni a svéd kormányba, hogy bezzeg miközben százezerszámra fogadják be a muszlim migránsokat és folyamatosan kioktatják Magyarországot, aközben milyen csúnyán bánnak egy kerersztény menekülttel! De olyan hír megint csak nem érkezett Semjén számos iráni tárgyalásáról, hogy legalább megkérte volna partnereit, bánjanak kicsit emberiebben a keresztényekkel.

Vagy menjünk még egy kicsit keletebbre – és vissza Orbánhoz, aki, ugye, elmondta, hogy a magyar keresztények is tudják, milyen volt üldözöttnek lenni a kommunizmus alatt. Ehhez képest Délkelet-Ázsiában például Vietnám a legvacakabb hely a keresztényeknek; a kommunista állampárt által irányított ország a világranglista 17. helyéig jutott, és a jellemzés szerint ez még nem a lejtő alja, mert a helyzet folymaatosan romlik. Orbán a mostani konferencia előtt bő két héttel járt Vietnámban, ahol agyondicsérte az országot. Szokás szerint elmondta, hogy ők a jövő, Európa a múlt, és elmondta, milyen különleges kapcsolatot szeretne az országaink között. A vietnámi keresztények sorsáról nem esett egy árva szó sem.

Mert hiszen mit is hozott volna ez a kampányban?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.