Publi

Sztankóczy András

Orbán Viktornak megint igaza van - félig

/ 2017.10.14., szombat 08:26 /

Vajon mennyire hiteles, ha a magyar kormány vezetője a keresztény világ fő védelmezőjeként lép fel mindössze két héttel azután, hogy agyondicsért és különleges kapcsolatokkal kínált meg egy olyan országot, amely saját térségében a legfőbb keresztényüldözőnek számít?

Orbán Viktornak megint igaza van. És megint csak félig. A keresztényüldözés tényleg fontos téma, bizony megér egy külön konferenciát is, szóval nagyon is rendben van, hogy a magyar kormány rendezett neki egyet. Bár valószínűleg eredménye nem lesz, de minden kísérlet üdvözlendő, amely véget akar vetni annak az időszaknak, amikor a keresztények voltak az egyetlen vallási csoport, amelyért senki sem emelte fel a szavát. Akkor is igaza van a konferencián felszólaló miniszterelnöknek, amikor elítéli azt a kultúrharcot, amely Nyugaton folyt-folyik a vallásos keresztények ellen.

Csak éppen az egész mögött minden dicséretes iraki iskolaépítés ellenére nagyon nehéz a jószándékot, és nem pedig a választási kampányt látni.

Van egy kifejezetten a keresztényüldözésekkel foglalkozó nemzetközi szervezet, az Open Doors; a kommunista Lengyelországba csempészett Bibliákkal indult, és minden évben elkészíti azon országok listáját, ahol bántják a keresztényeket. Nos, Európában egyetlen ország van, ahol tényleges fizikai veszély is fenyegeti vallásuk miatt a keresztényeket, márpedig azt a kormányfő is elismerte, hogy azért ez a fajta veszély egy fokkal rosszabb, mint a nyugat-európai „rafinált” keresztényellenes módszerek.

Ez pedig Törökország. Amelynek keresztényeket cseppet sem szívlelő kormányzatáról Orbán mindig is, kizárólag a legnagyobb elismerés hangján beszélt. Nem emlékszem arra, hogy Orbán valaha bármely török vezetőnek, netán magának Erdogan elnöknek felvetette volna a törökországi keresztények rossz helyzetét.

De menjünk egy felszólalóval (és egy országgal) arrébb. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nagyon helyesen elmondta, hogy a világon öt vallási okokból üldözöttből négy keresztény, és hogy a jelenség száz országban figyelhető meg. Nos, ezek egyike történetesen Irán, amely mindig ott van azon országok legszűkebb élmezőnyében, ahol a legrosszabb kereszténynek lenni. Jelenleg az Open Doors listájának nyolcadik helyezettje, vagyis csak hét szörnyűbb ország van nála ebből a szempontból a világon!

Ezt Semjén is tudja, hiszen nem volt még olyan rég, hogy felajánlotta egy Svédországba menekült keresztény iráni lánynak, hogy Magyarország befogadja őt, ha a svédek kiutasítják. Ami persze arra nagyon jó volt, hogy lehetett egyet rúgni a svéd kormányba, hogy bezzeg miközben százezerszámra fogadják be a muszlim migránsokat és folyamatosan kioktatják Magyarországot, aközben milyen csúnyán bánnak egy kerersztény menekülttel! De olyan hír megint csak nem érkezett Semjén számos iráni tárgyalásáról, hogy legalább megkérte volna partnereit, bánjanak kicsit emberiebben a keresztényekkel.

Vagy menjünk még egy kicsit keletebbre – és vissza Orbánhoz, aki, ugye, elmondta, hogy a magyar keresztények is tudják, milyen volt üldözöttnek lenni a kommunizmus alatt. Ehhez képest Délkelet-Ázsiában például Vietnám a legvacakabb hely a keresztényeknek; a kommunista állampárt által irányított ország a világranglista 17. helyéig jutott, és a jellemzés szerint ez még nem a lejtő alja, mert a helyzet folymaatosan romlik. Orbán a mostani konferencia előtt bő két héttel járt Vietnámban, ahol agyondicsérte az országot. Szokás szerint elmondta, hogy ők a jövő, Európa a múlt, és elmondta, milyen különleges kapcsolatot szeretne az országaink között. A vietnámi keresztények sorsáról nem esett egy árva szó sem.

Mert hiszen mit is hozott volna ez a kampányban?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.