Publi

Dévényi István

Nem tudok bojkottot hirdetni a Heineken ellen

/ 2017.12.29., péntek 18:00 /
Nem tudok bojkottot hirdetni a Heineken ellen

Visszatekintő: 2017 legnépszerűbb publicisztikái a Válasz.hu-n!

Bedurvult a Heineken kontra Igazi Csíki Sör jogi-, nemzeti-, identitás- és bojkott-történet: a holland cég a román táblabíróság hatékony közreműködésével odacsapott a székelyföldi sörgyártónak, amire Lázár János hódmezővásárhelyiként odacsapott a Heinekennek.

A Heineken beszántaná az Igazi Csíki Sör gyárát, amíg ezt a nevet használják, Lázár meg totális bojkottot hirdetett városában a Heineken és összes terméke ellen. Miszerint a hódmezővásárhelyi helyhatóság felhívja a hódmezővásárhelyieket, hogy ne vásároljanak Heineken-termékeket. A városban szeszesital-kereskedelemmel, árusítással foglalkozókat, vendéglátóipari tevékenységet folytatókat pedig arra kéri, hogy ne árusítsák a Heineken cégcsoport termékeit.

A vasarhely24.com tudósítása szerint mindezt a közgyűlésen megjelent Lázár János javasolta. Úgyhogy ennél magasabb hőfokon már nem nagyon tud lángolni a söralapú nemzettudat.

Azt most nem írnám le sokadszorra, hogy az Igazi Csíki Sör egy félig holland tulajdonú, eddig igencsak sikeres vállalkozás, amely ügyesen lovagolta meg egyrészt a székelységtudatot és a székelység iránti érzelmeket, másrészt meg az épp csúcsra járó kézműves sörforradalmat, sokakban egyébként épp ez utóbbival visszatetszést keltve. Írtunk erről tegnap is részletesen itt.

A lényeg, hogy az ilyen-olyan fórumok virtuális ígéretei szerint éppen tömegek fogadják meg, hogy soha többé nem isznak se Heinekent, se Sopronit.

Na, de kérem tisztelettel! Sopronit nem azért nem iszik az ember, mert ettől lesz igazi magyar, hanem, mert nem egy túl jó sör. Jómagam például, ha akarnék, se tudnék bojkottot hirdetni a Heineken-család ellen, mivel eszembe nem jutna bármelyiket levenni a polcról, főleg most, amikor már a közepesnél nagyobb élelmiszerüzletekben is kiválóbbnál-kiválóbb, valóban kézműves sörök között válogathatunk.

Amúgy pedig sörissza szempontból nézve már ez az Igazi Csíki Sör se az az Igazi Csíki Sör, aminek indult. Megváltozott az íz, és nem előnyére. Ahogy felfutott a termelés, úgy simult bele a mainstreambe, míg végül már egyáltalán nem érte meg az árat, amit kértek érte.  A reményt az Igazi Csíki Barna sör hozta vissza, mert az viszont igazán jóféle, műfajában kiemelkedő. Ám a karácsonyi, mézes, erős szerintem abszolút tévedés, még a édes, téli sörök kedvelőinek se ajánlom.

Vagy ajánlanám, ha folytatódna a gyártás és a forgalmazás.

De arra azért kíváncsi vagyok, mit lép minderre a Heineken. A bugyuta sztereotípiákra épülő Soproni reklámok ugyanis mérsékelten működnek bojkott idején. 

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.