valasz.hu/publi/a-fekete-fosztogatoknal-senki-nem-taplalja-jobban-a-rasszizmust-127012?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201801

http://valasz.hu/publi/a-fekete-fosztogatoknal-senki-nem-taplalja-jobban-a-rasszizmust-127012?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201801

Publi

Vörös Szabolcs

Mostantól bárki bárkinek hazudhat. Bármit

/ 2017.12.28., csütörtök 19:00 /
Mostantól bárki bárkinek hazudhat. Bármit

Visszatekintő: 2017 legnépszerűbb publicisztikái a Válasz.hu-n!

Aki azt hitte, most már megnyugodhat, mert az új amerikai elnök beiktatásával, ha a hisztéria nem is, de legalább a konkrét hazugságok alábbhagynak, annak rosszul telt a hétvégéje. Nagyon úgy tűnik, hogy a java csak most jön. Az újságírók pedig felköthetik, amit kell.

Már azt is kínos volt nézni – mert a legalpáribb kelet-európai virtust idézte –, amikor megválasztott elnökként az első sajtótájékoztatóján Trump összeveszett a CNN riporterével, aki végül nem is kapott szót, mert a munkaadója úgymond „álhírgyár”, a liberális média pedig amúgy is őszintétlen. Zseniális jelző. Aki nincs velünk, az ellenünk alapon bárkire rásüthető, jelentéstartománya a végtelenségig tágítható.

És beiktatott elnökként sem képes leállni. Az őszintétlenek legújabb cselszövése az a kombókép volt, amin világosan látszott: nagyjából harmadannyian voltak a pénteki beiktatáson, mint Obama négy és nyolc évvel ezelőtti ceremóniáin. Hivatalos számok még nincsenek, de a légi felvételeken jól látszik, hogy bár a Kapitólium nyugati lépcsője előtti teret megtöltötték az emberek, a Lincoln-emlékműig húzódó National Mall hátsó fertályain már alig lézengtek. A különbséget jól jelezte a washingtoni metró gyorsjelentése, amely szerint a hálózatot január 20-án délelőtt 11 óráig – vagyis a beiktatás előtt egy órával zárult időszakban – 193 ezren használták, aminél még George W. Bush is képes volt többet hozni a 2005-ös, második beiktatásakor.

Trump erre válaszul harcba küldte a Fehér Ház sajtófőnökét, aki első hivatalos fellépésén elkezdte azokat ostorozni, akik előtt a következő években naponta kell majd megjelennie. Sean Spicer azonban igyekezetében olyat alakított, hogy az Havasi Bertalan legszebb momentumait idézte. „Ez volt a legnagyobb tömeg, amely valaha is tanúja volt egy beiktatásnak. Pont” – mondja (illetve olvassa), háta mögött a már említett kapitóliumi lépcsővel, a tömeget demonstrálandó. 

Tegyük fel, hogy Spicernek igaza van, és az amerikai liberális média tényleg semmi mással nincs elfoglalva, csak a Trumpról szóló hazugságok terjesztésével, amelyek kivétel nélkül alaptalanok. Még ha így is lenne, akkor sem szerencsés az első fellépéskor lealázni a komplett fehér házi tudósítói közösséget.

De nem ez a helyzet. Hanem az, hogy az amerikai kormányzatnak az Egyesült Államok és a világ számára kiállított legfőbb kommunikátora az első munkanapját egy ordas hazugsággal kezdi, majd azzal fenyeget, hogy „eddig a sajtó ellenőrizte a hatalmat, most majd a hatalom is ellenőrzi a sajtót”.

Az első kérdés, hogy ezek után hogy higgyünk el neki bármit. Nem a beiktatáson részt vevők számával, hanem mondjuk egy háborúval kapcsolatban. Főleg, hogy ő maga mondta nemrég: elfogadhatatlan a médiának hazudni, ő maga nem is tudna így dolgozni.

A második ezen jóval túlmutat, de Trump legalább nem titkolja. A hétvégén a CIA központjában, háta mögött az ügynökség elesett munkatársainak emléket állító „csillagos fallal” közölte, hogy „háborúban áll a médiával”, tanácsadója pedig el is mondta, mi a legfőbb fegyvere: az alternatív tények. Fordítunk: olyan hazugságok, amiket nyugodtan ismételhetnek, mert a már démonizált mainstream média úgyis hiába állítja az ellenkezőjét.

Vegyük észre, itt az újságírás egésze – de legalábbis a károkozásra képes része – ellen folyik totális letámadás. Nem, ez nem a jogos kritika, amit egy-egy manipulatív újságcikkért kaphatna a New York Times. Az nem így nézne ki. Itt erőből próbálják a média értésére adni, hogy új szelek fújnak, megnézheti magát, aki tényekkel zavarja a hatalom köreit.

„Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni” – mondta ma Orbán Viktor, Trump beiktatási beszédére reagálva.

Magunkat az elsőre, a kritikus médiát az utolsóra. Szép új világ jön.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.