valasz.hu/publi/jozsi-elvtars-gyula-elvtars-16388

http://valasz.hu/publi/jozsi-elvtars-gyula-elvtars-16388

Publi

Sztankóczy András

Mi a közös Lázár bécsi filmjében és a Kósa-féle örökségmilliárdokban?

/ 2018.03.14., szerda 14:10 /

Az ember csak kapkodja a fejét a Kósa Lajosra bízott álszázmilliárdok láttán, nem is beszélve az olyan remek miniszteri nyilatkozatokról, mint hogy a papírok „valósnak tűntek, de németül voltak”.

Nem is a Magyar Nemzet, hanem maga Kósa Lajos mondja, hogy 2012 őszén egy csengeri háztartásbeli nő komolyan elhitette vele, hogy akkora öröklött vagyonhoz jutott, mint az amerikai elnök vagyona másfélszer. Már ez is számtalan kérdést vetett fel, aztán ma reggelre megjelent az újabb cikk, ami szerint a Kósával furcsa ügyletbe keveredett nő nem másnak, mint Kósa Lajosnénak, a miniszter édesanyjának kívánt több száz millió forintos ajándékot utalni saját bankszámlájáról. Aztán kiderült, hogy egy debreceni közintézményben működik a Kósát átverő nő és a Kósa-bizalmasok közös cége.

Várhatóan az lesz az egész vége, hogy Kósa nem lett beljebb egy forinttal sem, mégis árad ebből a bizarr ügyből, hogy szemmel láthatóan az ország vezetői semmi különbséget nem éreznek magánemberi érdekeik és közfunkciójuk között.

Különben hogyan írhatna valaki magánemberként alá szerződést egy ekkora vagyon kezeléséről, miközben éppen azért esett rá a választás, mert nem magánember, hanem a második legnagyobb magyar város vezetője, az országot irányító párt fontos embere? És itt nem is csak a politikát átszövő korrupcióról van szó, bár persze elsősorban arról.

A magánember és közember közötti különbségtétel elmaradása ugyanis olyan mélyen a rendszer része lett, hogy nemcsak szarvasvadászatokban érhető tetten, hanem akkor is, ha egyáltalán nincs pénz a dologban.

Amire Lázár János múlt heti bécsi videója is tökéletes példa. Nem a tartalmával van igazán baj, hiszen Lázár kritikusai ugyan gúnyolódhatnak azon, hogy egy budapesti külvárosból nézve a bécsi külváros még mindig mennyivel gazdagabb és jómódúbb, vagy hogy ott bizony mi magyarok is bevándorlók vagyunk, nem csak a fejkendős nők, de ettől függetlenül azt azért jól érzi Lázár, hogy valami nagyon nincs rendben a nyugat-európai külvárosok utcaképével. Vagy azzal, hogy a jelek szerint sokan Bécsben is csak annyira beszélnek németül, mint a debreceni városházán.

Egy gazdag és európai városban még a külvárosnak sem így kellene kinéznie, amiről nyilván lehet kiváló dokumentumfilmecskét készíteni, vagy éppen riportot írni. Ám nem Lázárnak, ő ugyanis nem újságíró, és hiába védekezik azzal, bizony nem is magánember, hanem Magyarország egyik legfontosabb vezetője.

Hogy mekkora a különbség? Képzeljük el egy pillanatra, hogy egy osztrák újságíró elmegy egy borsodi zsákfaluba és a látottak alapján leírja, hogy Magyarország micsoda nyomorult hely. Amin persze lehet, hogy fölháborodunk, és elmondjuk vérmérséklet szerint, hogy mekkora beképzelt tahó az illető, vagy éppen, hogy mennyire igaza van. Ez után pedig képzeljük el ugyanezt egy nyugati vezetővel, aki elmegy ugyanebbe a faluba és arról beszél, hogy Magyarország maga a harmadik világ. Óriási botrány lenne belőle. De persze egy osztrák kormánytag soha nem tenne ilyet.

Ausztriában a polgárok még migránsostul is elvárják a politikusoktól, hogy tisztában legyenek vele: vezetők, nem pedig magánemberek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.