Publi

Borbás Barna

Háborút a Halloween-giccs ellen, MOST!

Mottó: Engem nem zavar, ha valaki Halloween, csak otthon, a négy fal között legyen Halloween

/ 2017.10.31., kedd 19:30 /
Háborút a Halloween-giccs ellen, MOST!

A Halloween-giccs ellen viszont többfrontos háborút kell vívni. Mérlegeltem mindent, nincs más választás.

„A boszorkányokról pedig,mivelhogy nincsenek, semmi emlékezet ne legyen.
Könyves Kálmán törvénykönyve, 1100-as évek eleje

„Unom az elejét, unom a végét”
Tankcsapda


A BKK-nál csak külön megváltott Halloween-jeggyel engedném utazni ezeket! Itt áll mellettem a villamoson egy zöld manó, megőrülsz! – kaptam úgynevezett rövid szöveges üzenetet délelőtt a budahegyvidéki reakció egyik közismert ellenállójától. És tényleg, megint szezon van, a Morikettőben például teljes jelmezben egész este ingyenes a belépés, ráadásul a káfoláshoz „különleges és rémes Szenteltvíz long drinket” kínálnak, ami tényleg visszautasíthatatlanul hangzik. Csak remélni tudom, hogy van mellé „dark Szentostya” névre keresztelt Oreo, esetleg Úrvacsora burger, elvégre most 500 éves a reformáció.

„Ha a legnagyobb parád egy sikoltozóan pucolós-táncolós est, de ezt nem csak 27 évente szeretnéd megélni, akkor EZ életed tánca lesz!” – hirdeti az Ötkert a 22:00-kor induló „démoni” partit, és becsszó, azt hittem, egy tisztességes Mayhem-emlékbulit vagy más blackmetal-szeánszot hirdetnek (sikoltozósan para!), de csalódottan vettem tudomásul, hogy csak Milan DJ és Dj Nara keltegeti majd a parát a paratojásokból. Mekkora átverés! Komoly ember démoni bulikat a Nuclear Blast Youtube-csatornájára iratkozva keres, és Dimmu Borgir-videókat böngész.

Még mielőtt a felvilágosult olvasó morális pánik keltésével hoz hírbe, elmondom: tőlem aztán bárki vehet tököt a piacon, kivésheti otthon a csemetékkel, tök jó buli, tényleg „ártalmatlan”. A kettős tök, éppúgy, mint a homokóra, ősi szimbólum, az alsó és a felső világ megtestesítője. A tökszezon az ősz része, mint a nagy költő szövege, hogy „hallgatom a fák lehulló / levelének lágy neszét”.

A bajom az importált debilizmussal van: a halálkultuszt kommerszbe fordító, „démoni” bulikat szervező, a giccset kötelezővé tevő maszlaggal. A jól marketingelt sikoltozós parával. Ezzel a gyarmati lelkű mímeléssel.

Megfér egymás mellett a tökkultusz talajvízerejű felfele törése és a keresztény(kedő) reakció, nem kell hát tizenkettedjére is kitenni Facebookra az ismert „Magyarországon nincs Halloween. Mindenszentek van” feliratú képet. A Halloween-giccs ellen viszont többfrontos háborút kell vívni. Mérlegeltem mindent, nincs más választás. Legutoljára talán az emo volt ennyire elkeserítő. De azt kinőtte a világ, úgy tűnik. Tehát nincs veszve minden remény.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.