valasz.hu/publi/mese-a-terrorizmusrol-27651?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201701

http://valasz.hu/publi/mese-a-terrorizmusrol-27651?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201701

Publi

Borbás Barna

Háborút a Halloween-giccs ellen, MOST!

Mottó: Engem nem zavar, ha valaki Halloween, csak otthon, a négy fal között legyen Halloween

/ 2017.10.31., kedd 19:30 /
Háborút a Halloween-giccs ellen, MOST!

A Halloween-giccs ellen viszont többfrontos háborút kell vívni. Mérlegeltem mindent, nincs más választás.

„A boszorkányokról pedig,mivelhogy nincsenek, semmi emlékezet ne legyen.
Könyves Kálmán törvénykönyve, 1100-as évek eleje

„Unom az elejét, unom a végét”
Tankcsapda


A BKK-nál csak külön megváltott Halloween-jeggyel engedném utazni ezeket! Itt áll mellettem a villamoson egy zöld manó, megőrülsz! – kaptam úgynevezett rövid szöveges üzenetet délelőtt a budahegyvidéki reakció egyik közismert ellenállójától. És tényleg, megint szezon van, a Morikettőben például teljes jelmezben egész este ingyenes a belépés, ráadásul a káfoláshoz „különleges és rémes Szenteltvíz long drinket” kínálnak, ami tényleg visszautasíthatatlanul hangzik. Csak remélni tudom, hogy van mellé „dark Szentostya” névre keresztelt Oreo, esetleg Úrvacsora burger, elvégre most 500 éves a reformáció.

„Ha a legnagyobb parád egy sikoltozóan pucolós-táncolós est, de ezt nem csak 27 évente szeretnéd megélni, akkor EZ életed tánca lesz!” – hirdeti az Ötkert a 22:00-kor induló „démoni” partit, és becsszó, azt hittem, egy tisztességes Mayhem-emlékbulit vagy más blackmetal-szeánszot hirdetnek (sikoltozósan para!), de csalódottan vettem tudomásul, hogy csak Milan DJ és Dj Nara keltegeti majd a parát a paratojásokból. Mekkora átverés! Komoly ember démoni bulikat a Nuclear Blast Youtube-csatornájára iratkozva keres, és Dimmu Borgir-videókat böngész.

Még mielőtt a felvilágosult olvasó morális pánik keltésével hoz hírbe, elmondom: tőlem aztán bárki vehet tököt a piacon, kivésheti otthon a csemetékkel, tök jó buli, tényleg „ártalmatlan”. A kettős tök, éppúgy, mint a homokóra, ősi szimbólum, az alsó és a felső világ megtestesítője. A tökszezon az ősz része, mint a nagy költő szövege, hogy „hallgatom a fák lehulló / levelének lágy neszét”.

A bajom az importált debilizmussal van: a halálkultuszt kommerszbe fordító, „démoni” bulikat szervező, a giccset kötelezővé tevő maszlaggal. A jól marketingelt sikoltozós parával. Ezzel a gyarmati lelkű mímeléssel.

Megfér egymás mellett a tökkultusz talajvízerejű felfele törése és a keresztény(kedő) reakció, nem kell hát tizenkettedjére is kitenni Facebookra az ismert „Magyarországon nincs Halloween. Mindenszentek van” feliratú képet. A Halloween-giccs ellen viszont többfrontos háborút kell vívni. Mérlegeltem mindent, nincs más választás. Legutoljára talán az emo volt ennyire elkeserítő. De azt kinőtte a világ, úgy tűnik. Tehát nincs veszve minden remény.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.