Publi

Stumpf András

Ezért nem írom alá a Pócs János elleni petíciót

/ 2018.01.01., hétfő 08:00 /
Ezért nem írom alá a Pócs János elleni petíciót

Visszatekintő: 2017 legnépszerűbb publicisztikái a Válasz.hu-n!

Egy általam igen tisztelt aláírótól még megjelenése előtt megkaptam a petíció szövegét, amelyben Pócs János fideszes képviselő lemondatását követeli mások mellett Enyedi Ildikó, Kukorelly Endre, Konrád György, Parti Nagy Lajos, Tamás Gáspár Miklós és Závada Pál. Azért ugyanis, amit megosztott a Facebookon múlt pénteken. 

Az Ő VOLT A SOROS!!! feliratú leölt disznóról és a Pócs által hozzáfűzött szövegről („Ott már egy disznóval kevesebb. Jó étvágyat!”) azonnal beszámoltunk mi is. El is ment az étvágyunk rögvest.

Mégsem írom alá a Pócs elleni petíciót. Pócs posztja ugyanis félelmetes prosztóság, elképesztő barbárság, embertelen és minden szint alatti, de: pont nem antiszemita. 

Ezt közöltem az általam igen tisztelt petíciómegküldővel is, amire így reagált:

„Na, most megleptél. Tudat alatt vagy felett a zsidó származású kezdeményezőkben az a családi emlék jelent meg a náci korból, hogy »egy zsidóval kevesebb«, amit akkoriban gyakran hallhattak a szülők-nagyszülők. De ugyanezek a reminiszcenciák működnek, sajnos, a derék erdélyi disznógyilkosok és a pesti Pócsok fejében is. Mindez azért részletkérdés szerintem, mert az egész, tökéletesen légbőlkapott Soros-ellenes gyűlöletkampány precízen másolja a klasszikus judeobolsiplutokrata világösszeesküvés mintáit. Nehezen tudom elképzelni, hogy ezt te ne vetted volna észre – ekkorák nem lehetnek a nemzedéki különbségek.”

Nos, de. Lehetnek. Mármint a nemzedéki különbségek. A világösszeesküvéses mintát persze látom, tényleg Göbbelsre emlékeztető technikával játszik a kormány a Soros-kampányban, ami az ellenségképzést illeti. Viszont a tartalom nem antiszemita. Egy disznóra írni, hogy SOROS... Tudtommal a disznó nem kóser, a zsidók távol tartják tőle magukat. Sehogy nem ugrik be nekem az antiszemitizmus erről. Persze elfogadom, hogy beugrik annak, aki zsidó, de szerintem félreértik, félremagyarázzák a helyzetet. 

Tisztázzunk hát néhány dolgot!

1. Az antiszemitizmus embertelenség. Ebből aznban nem következik, hogy minden embertelenség antiszemitizmus.

2. Soros György zsidó származású. Ebből azonban nem következik, hogy Soros György bírálata, akár ellenséggé tétele antiszemitizmus.

3. Attól, hogy a nácik csúcsra járatták az agypusztító, hazug propagandát, még nem minden agypusztító, hazug propaganda náci.

Ha a logika nem elég és tekintély is kell érveim alátámasztásához: van-e nagyobb tekintély antiszemitizmus-ügyben a zsidó államnál? Nos, nem is olyan rég példátlan dolgot tett az izraeli külügyminisztérium: saját nagykövetétől határolódott el, amikor Joszi Amrani a Soros-plakátok antiszemitizmust kiváltó mellékhatásainak veszélyeire hívta fel a figyelmet. Izrael szerint nincs ilyen veszély, ráadásul ők maguk is támadják Sorost ezerrel.

Foglaljuk tehát össze, mi az, amit Pócsnál láttunk: az agypusztító, hazug, ellenséggyártó propaganda embertelen következménye. Éppen elég ez önmagában. Teljesen felesleges belekeverni az antiszemitizmust. 

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.