Publi

Borbás Barna

Egy arcot sem felejthetünk

/ 2017.10.23., hétfő 09:03 /

Van előttem egy kép: nők menete Kaposvár egyik utcáján, rendezetlen oszlopban, a tömeg vége a homályba vész. Macskaköves út, a kezekben zászló: trikolór és egyszínű fekete.

A fotó 1956. október 30-án készült. Nemrég találtam ezen az oldalon. Ahogy írják, a vakszerencse vezette őket a képanyaghoz; régi tejesüveget fordított ki a földből egy munkagép a kaposvári Együd művelődési központ építkezésén, az összetört üvegből pedig fotók és negatívok szóródtak szét. A helyi történelem felbecsülhetetlen értékű leletei.

Köztük ez a kép. Csak arcok, nevek nélkül, a fotó készítője is ismeretlen.

1956. október 30., Kaposvár

1956. október 30., Kaposvár (forrás: Kapospont)

Emlékeztet arra, hogy a forradalom nem Budapesté. Tavaly beszélgettünk erről két történésszel, Rainer M. Jánossal és Ötvös Istvánnal: a hatvanegy évvel ezelőtt történtek az ország egyik szegletét sem hagyták érintetlenül. Rainer könyvében van fotó a forradalom tarcali (távolság Budapesttől: 220 km) ünneplőiről is. A passzív odaállás is heroikus volt. Valószínűleg még mindig tele vagyunk el nem mesélt esetekkel, sehol sem közölt fotókkal, elásott tejesüvegekkel.

Hihetetlen erő rejlik abban, ahogy a szabadság rítusa, a Pesten látott forradalmi menet megismétlődött városban és faluban. Egybe fogva egyetemistákat, melósokat vagy akár bátor fiatal nőket. 1956-ban már másfél évtizede a mindennapok részét képezte a társadalom vagyoni és presztízsviszonyainak gyors, agresszív, bizonytalanságba taszító átalakítása. A fullasztó diktatúra.

Ahogy Ötvös az előbb idézett interjúban mondta, az '56-os forradalom kitörése egyedülálló; nem arról volt szó ugyanis, hogy a régi rendszer valamelyik szerve kijelentette, hogy nem hajlandó tovább együttműködni a többivel – 1848-ban ez történt: a forradalom a rendi gyűlésből indult – hanem valóban spontán, alulról mozdult meg a társadalom egésze. Tarcaltól Kaposvárig.

Az ő arcuk, bátorságuk sem merülhet feledésbe.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.