heti-valasz.hu/publi/fogd-be-a-lepcses-pofad-nehany-szo-a-meghurcolt-etikatanar-vedelmeben-128764

http://heti-valasz.hu/publi/fogd-be-a-lepcses-pofad-nehany-szo-a-meghurcolt-etikatanar-vedelmeben-128764

Publi

Borbás Barna

Egy arcot sem felejthetünk

/ 2017.10.23., hétfő 09:03 /

Van előttem egy kép: nők menete Kaposvár egyik utcáján, rendezetlen oszlopban, a tömeg vége a homályba vész. Macskaköves út, a kezekben zászló: trikolór és egyszínű fekete.

A fotó 1956. október 30-án készült. Nemrég találtam ezen az oldalon. Ahogy írják, a vakszerencse vezette őket a képanyaghoz; régi tejesüveget fordított ki a földből egy munkagép a kaposvári Együd művelődési központ építkezésén, az összetört üvegből pedig fotók és negatívok szóródtak szét. A helyi történelem felbecsülhetetlen értékű leletei.

Köztük ez a kép. Csak arcok, nevek nélkül, a fotó készítője is ismeretlen.

1956. október 30., Kaposvár

1956. október 30., Kaposvár (forrás: Kapospont)

Emlékeztet arra, hogy a forradalom nem Budapesté. Tavaly beszélgettünk erről két történésszel, Rainer M. Jánossal és Ötvös Istvánnal: a hatvanegy évvel ezelőtt történtek az ország egyik szegletét sem hagyták érintetlenül. Rainer könyvében van fotó a forradalom tarcali (távolság Budapesttől: 220 km) ünneplőiről is. A passzív odaállás is heroikus volt. Valószínűleg még mindig tele vagyunk el nem mesélt esetekkel, sehol sem közölt fotókkal, elásott tejesüvegekkel.

Hihetetlen erő rejlik abban, ahogy a szabadság rítusa, a Pesten látott forradalmi menet megismétlődött városban és faluban. Egybe fogva egyetemistákat, melósokat vagy akár bátor fiatal nőket. 1956-ban már másfél évtizede a mindennapok részét képezte a társadalom vagyoni és presztízsviszonyainak gyors, agresszív, bizonytalanságba taszító átalakítása. A fullasztó diktatúra.

Ahogy Ötvös az előbb idézett interjúban mondta, az '56-os forradalom kitörése egyedülálló; nem arról volt szó ugyanis, hogy a régi rendszer valamelyik szerve kijelentette, hogy nem hajlandó tovább együttműködni a többivel – 1848-ban ez történt: a forradalom a rendi gyűlésből indult – hanem valóban spontán, alulról mozdult meg a társadalom egésze. Tarcaltól Kaposvárig.

Az ő arcuk, bátorságuk sem merülhet feledésbe.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.