valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Borbás Barna

Egy arcot sem felejthetünk

/ 2017.10.23., hétfő 09:03 /

Van előttem egy kép: nők menete Kaposvár egyik utcáján, rendezetlen oszlopban, a tömeg vége a homályba vész. Macskaköves út, a kezekben zászló: trikolór és egyszínű fekete.

A fotó 1956. október 30-án készült. Nemrég találtam ezen az oldalon. Ahogy írják, a vakszerencse vezette őket a képanyaghoz; régi tejesüveget fordított ki a földből egy munkagép a kaposvári Együd művelődési központ építkezésén, az összetört üvegből pedig fotók és negatívok szóródtak szét. A helyi történelem felbecsülhetetlen értékű leletei.

Köztük ez a kép. Csak arcok, nevek nélkül, a fotó készítője is ismeretlen.

1956. október 30., Kaposvár

1956. október 30., Kaposvár (forrás: Kapospont)

Emlékeztet arra, hogy a forradalom nem Budapesté. Tavaly beszélgettünk erről két történésszel, Rainer M. Jánossal és Ötvös Istvánnal: a hatvanegy évvel ezelőtt történtek az ország egyik szegletét sem hagyták érintetlenül. Rainer könyvében van fotó a forradalom tarcali (távolság Budapesttől: 220 km) ünneplőiről is. A passzív odaállás is heroikus volt. Valószínűleg még mindig tele vagyunk el nem mesélt esetekkel, sehol sem közölt fotókkal, elásott tejesüvegekkel.

Hihetetlen erő rejlik abban, ahogy a szabadság rítusa, a Pesten látott forradalmi menet megismétlődött városban és faluban. Egybe fogva egyetemistákat, melósokat vagy akár bátor fiatal nőket. 1956-ban már másfél évtizede a mindennapok részét képezte a társadalom vagyoni és presztízsviszonyainak gyors, agresszív, bizonytalanságba taszító átalakítása. A fullasztó diktatúra.

Ahogy Ötvös az előbb idézett interjúban mondta, az '56-os forradalom kitörése egyedülálló; nem arról volt szó ugyanis, hogy a régi rendszer valamelyik szerve kijelentette, hogy nem hajlandó tovább együttműködni a többivel – 1848-ban ez történt: a forradalom a rendi gyűlésből indult – hanem valóban spontán, alulról mozdult meg a társadalom egésze. Tarcaltól Kaposvárig.

Az ő arcuk, bátorságuk sem merülhet feledésbe.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.