Publi

Stumpf András

Az újfeudalizmus erkölcse rágja a jobboldal lelkét

/ 2017.11.17., péntek 11:00 /

Lázár Jánostól a mindenszo.hu turbóportálig ugyanaz a jobbágyi mentalitás határozza meg a létező jobboldalt. Kár.

Észre sem vettem volna, hogy újabb kőkormánypárti, turbójobber portál indult, ha Apáti Bencének címezve nem írnak nyílt levelet múlt héten, nevezett balettművész-publicista pedig el nem követi azt a hibát, hogy válaszol nekik. S hogy miért volt hiba? Nos, mert ha egy nyílt levél alján nincs név, csak annyi, hogy „a mindenszo.hu szerkesztő Csapata” (sic!), arra alapból nem kell válaszolni.

Nem is érdemelne szót ez a minden szó, egyetlenegyet sem, ha nem mutatná esszenciálisan a magyar jobboldalt sújtó betegségeknek tünetegyüttesét. Jó lenne legyinteni, hogy hát ez csak egy fideszes rajongói portál, ne vonjunk le belőle messzemenő következtetéseket, régen is mindig megvolt ez a marginális hang a jobboldalon – csakhogy ezzel úgy tennénk, mint a békés muszlimok, akik három éve azt bizonygatták, hogy „az Iszlám Államnak nincs köze az iszlámhoz”. Dehogynem volt köze. Az is az iszlám volt, egy másik válfaja, akkor éppen durva felszálló ágban. Az a fajta, amely tagadja, hogy a békések is muszlimok, ki is nyírná őket mind. Nos, ha szellemileg is csupán, de mára ez lett a fősodor a magyar jobboldalon. Nem, nem a radikális iszlám – hanem amit Lázár Jánostól a mindenszo.hu-ig tartó hosszú íven mindenki képvisel. Röviden: az újfeudalizmus erkölcse. Az egykor polgárinak, majd plebejusnak mondott táborban ez nyert majdnem kizárólagos polgárjogot.

S hogy miben is ragadható meg ez az újfeudális erkölcs? A lényege: van a hűbérúr, a „kenyéradó gazda”, a jobbágy dolga meg annyi, hogy hűséges legyen hozzá. Nem az, hogy végezze el a munkáját jól – hanem hogy szolgáljon. Teljes lelkével és szívével. Ez a legfőbb jó. Hogy néz ki ez a mindenszo.hu esetében?

Így.

Sebestyén Balázs műsorvezetőnek mennek neki azért, mert kukába hajította a kormányzati konzultációs propagandaanyagot. Pedig Balázs Andy Vajna rádiójában dolgozik! Hát akkor ne legyen a kormányéval ellentétes véleménye! Ha van is, tartsa magában! Félreértés ne essék: Sebestyén Balázs is nyilván tisztában van azzal, hogy a kormányhirdetéseknek csinál hatalmas hallgatottságot. No de ha ő egyébként azok tartalmával nem ért egyet, már miért ne mondja el? Miért kussoljon? A lesajnált polgári világban nem a hűségedet veszik meg, hanem a munkaidődet. Az újfeudalista etikában viszont téged, a teljes lényedet vásárolja meg a kenyéradó gazda – hogy a szerződésedben nem ez van, mit sem számít.

Ugyanez a logika a hatalom csúcsain is, lásd Lázár János tegnapi kirohanását Baka András bíró ellen, aki tao-ügyekben nem átallott helyt adni a másodfokú bírósági döntésnek, amely nem tett mást, mint kimondta a nyilvánvalót, amit egyébként évekkel ezelőtt már olyan fideszes is kimondott, mint Lázár akkor még beosztottja, L. Simon László. Hogy ugyanis a költségvetésbe be nem fizetett, helyette Orbán fociakadémiájának utalt társasági adó bizony közpénz. Lázári értelmezésben viszont a döntés azért született, mert Baka „haragszik Magyarországra”.

Ízlelgessük!

Azt mondja a Kúria és Baka András bíró, hogy Mészáros Lőrincnek meg kell mutatnia, mire költötte el a tízmilliárdos nagyságrendű közpénzt, amelyet fociakadémiája kapott. Uhh. Nagyon durva. Ilyen brutálisan tényleg csak a bosszú édes ízével eltelt féregrágta lélek támadhat önnön nemzetére! Viccesen hangzik? Pedig ebben a régi-új erkölcsben tényleg így áll a dolog! A fő hűbérúr, az uralkodó ugyanis megmondta, hogy a tao nem közpénz. Márpedig a törvény nem az a sok buta betű, amelyet összevissza irkáltak papírosokra. A törvény: az uralkodó szava. Amit mond, az úgy van. Aki nem ért vele egyet, az nem egyszerűen téved. Egyenesen rosszat cselekszik, hiszen a legfőbb jót, a totális hűség elvárását nem teljesíti. Főleg, ha a köztől kapja a fizetését az illető, attól a köztől, amelyet a fő hűbérúr képvisel. Hát az lenne a dolga, hogy érvényt szerezzen a köz (azaz a hűbérúr) akaratának, véleményének, nem?! Teljesen logikus.

Mielőtt azonban jóízűt diktatúráznánk, álljunk meg egy kicsit. Mindez egyelőre csupán az erkölcsi alapvetéseket érinti, a jogot reményeink szerint nem. Azaz: Lázár nekimehet Baka Andrásnak, de a Mészáros-féle szerződéseket a legfőbb jogi fórum döntése után ettől még nyilvánosságra kell hozni. Ha ez megtörténik, márpedig meg kell neki történnie, a jogállam temetése továbbra is indokolatlan sirám marad. A történet ettől még fontos. A magyar jobboldal lelkéről szól ugyanis.

Amelynek betegsége nem csak az újjobbágyi mentalitás elharapózásában érhető tetten, hanem másik kedvencemben is, a „minket elnyomnak!”-attitűdben. Ez is végighúzódik a Washington Post-ot cenzúrával vádló Kovács Zoltán kormányszóvivőtől a mindenszo.hu-ig. A nemzetközi liberális összeesküvés, élén Sorossal, az nyomja el őket! 2017-ben, Magyarországon, hét év Fidesz-kormányzás után. Nyilván ezért nem vállalhatják a nevüket a hős nemzetmentő, minden szószos szerzők. Megenné őket a Soros az ő csattogó műfogsorával. Miközben ők maguk nem vállalják névvel kilétüket, ez persze nem gátolta meg őket abban, hogy Apátit felszólítsák: ugyan, outoljon már jobber művészeket, indítson kihívást a művészvilágban, mondassa ki másokkal is, hogy támogatják a nemzeti konzultációt, a kormányt, stb.

Apáti ebben az agyrémben szerencsére nem volt partner, abban viszont sajnos igen, hogy elősegítse az újjobbágyi mentalitás terjedését. A balettművésznek őszinte jobbosként bizonyára voltak tapasztalatai az elmúlt évtizedekben a kisebbségi létről, a liberális túlsúlyról, szerződések elvesztéséről a vélemény vállalásának okán, de éppen ezért nem kellene a dzsungelben a hetvenes években, egymagában is második világháborúzó japán katona egyenruhájába bújnia. Nem kellene álnoksággal vádolni olyanokat, akikkel csupán nem ért egyet. Mint amilyen például Lovasi András. Aki elmondta, hogy utálja a Fideszt. De miért ne mondta volna el? Nem épp az a normális, ha közös ügyeinkről mindenki elmondja, mit gondol? Apáti Bence is, anélkül, hogy mások megkérdőjeleznék véleménye őszinteségét, s Lovasi András is, anélkül, hogy Apáti Bence haszonleséssel vádolná ezért?

Nos, nem. Az újfeudális erlkölcs szerint nem normális, hiszen ha sikeres tudsz lenni Magyarországon, mondjuk megtöltöd az Arénát, mint Lovasi múlt szombaton, akkor neked jó dolgod van, jó dolgodat pedig köszönd annak, akitől minden jó nyilvánvalóan származik. Tehát ne mondd, hogy rühelled, hiszen mit rühellsz, jó dolgod van, liberális szemforgató! 

Hogy esetleg azért van jó dolgod, mert sok ember a saját pénzéből jegyet vett a produkciódra? Mert érdekesnek talál, fontos neki a zenéd? 

Ez a kép sajnos nem fér bele az újjobbágyi keretbe. Ami azért baj, mert visszafele is baj lesz. Amikor, mondjuk 2047-ben nem fideszes kormánya lesz az országnak, és az akkori újgyurcsány szolgahada elvárja majd, hogy aki nem balos vagy libi, az legalábbis maradjon csöndben, de leginkább legyen hűséges a fő kenyéradó gazdához. Hogy volt ilyen tizenöt éve a művészeti elitben? Volt. Épp azokat a falakat szerettük volna lebontani.

De nem azért, hogy utána építsünk egy még nagyobbat narancsszínben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.