Publi

Borbás Barna

A gerincesség új szobra: a Brüsszelbe menekült katalán elnök

/ 2017.10.30., hétfő 16:01 /
A gerincesség új szobra: a Brüsszelbe menekült katalán elnök

Puigdemont nem háborús hős, aki Dávid és Góliát küzdelmében utóbbi pallosa elől, a vérpad rémétől, netán a Tribunal del Santo Oficio de la Inquisició katonáitól menekül.

Carles Puigdemont exújságíró lelépett. Nyilván semmi dolga sincs már az övéi között, mióta megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását, a spanyol kormány feloszlatta a katalán kormányt, lefejezték a rendőrséget, tömeges tiltakozások vannak az utcákon.

A spanyol sajtó egész nap azt találgatta, hogy hol lehet Carles Puigdemont az első munkanapon azóta, hogy péntek este Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök felmentette a katalán kormányt. A politikus nem jelent meg pártja vezető testületének rendkívüli ülésén sem, ahol arról döntöttek, hogy indulnak a december 21-i előrehozott parlamenti választásokon Katalóniában.

Puigdemont szombaton még – nem sokkal menesztésének bejelentése után – „demokratikus ellenállásra” szólította fel népét. A politikus akkor is csak előre rögzített felvételről volt látható. Először Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár beszélt arról, hogy országa valószínűleg politikai menedékjogot adna a leváltott katalán elnöknek, ha kérelmezné.

Ott van ebben a történetben az egész katalán függetlenségi cirkusz nyomora. Puigdemont nem háborús hős, aki Dávid és Góliát küzdelmében utóbbi pallosa elől, a vérpad rémétől, netán a Tribunal del Santo Oficio de la Inquisició katonáitól menekül. Nyilván az lesz a magyarázat, hogy majd a brüsszeli (ismétlen, brüsszeli!) emigrációból építi tovább a katalán függetlenségnek nevezett káoszt. Nem, elvtársak, nincs is mit építeni, az a szomorú igazság.

Így fest ma a nemzetépítő, az új államalapító. A várható felelősségrevonás (olvasd: börtön) elől menekülni persze mélyen emberi dolog. Csak akkor talán nem kellett volna elhinni, hogy a független katalán állam annyiból áll, hogy elég hangosan énekeljük, hogy „Talán az ellenség reszket / Amint meglátják jelünket!”


Székelyügyi záradék: még mindig elő-előbukkan az érv, hogy a katalán függetlenség magyar szempontból igenis jó, üdvözlendő történet, merthogy a székely függetlenség mintaképe, előfutára, mindene. Ez, ugye, méretes tévedés. Csupán egyetlen idézet Korodi Attilától, az RMDSZ parlamenti képviselőjétől: „A katalóniai válság árt az erdélyi magyarságnak. Ezt ki kell mondani, mert a román politika és a nacionalista sajtó régóta arra törekszik, hogy az autonómiát összekeverje az elszakadási törekvésekkel […] Az önálló Székelyföld öngyilkosság lenne Románia kellős közepén.”

Frissítés: Szakadjon Spanyolország, éljen Katalónia? Három újabb figyelmeztetés

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.