heti-valasz.hu/publi/fogd-be-a-lepcses-pofad-nehany-szo-a-meghurcolt-etikatanar-vedelmeben-128764

http://heti-valasz.hu/publi/fogd-be-a-lepcses-pofad-nehany-szo-a-meghurcolt-etikatanar-vedelmeben-128764

Publi

Borbás Barna

A gerincesség új szobra: a Brüsszelbe menekült katalán elnök

/ 2017.10.30., hétfő 16:01 /
A gerincesség új szobra: a Brüsszelbe menekült katalán elnök

Puigdemont nem háborús hős, aki Dávid és Góliát küzdelmében utóbbi pallosa elől, a vérpad rémétől, netán a Tribunal del Santo Oficio de la Inquisició katonáitól menekül.

Carles Puigdemont exújságíró lelépett. Nyilván semmi dolga sincs már az övéi között, mióta megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását, a spanyol kormány feloszlatta a katalán kormányt, lefejezték a rendőrséget, tömeges tiltakozások vannak az utcákon.

A spanyol sajtó egész nap azt találgatta, hogy hol lehet Carles Puigdemont az első munkanapon azóta, hogy péntek este Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök felmentette a katalán kormányt. A politikus nem jelent meg pártja vezető testületének rendkívüli ülésén sem, ahol arról döntöttek, hogy indulnak a december 21-i előrehozott parlamenti választásokon Katalóniában.

Puigdemont szombaton még – nem sokkal menesztésének bejelentése után – „demokratikus ellenállásra” szólította fel népét. A politikus akkor is csak előre rögzített felvételről volt látható. Először Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár beszélt arról, hogy országa valószínűleg politikai menedékjogot adna a leváltott katalán elnöknek, ha kérelmezné.

Ott van ebben a történetben az egész katalán függetlenségi cirkusz nyomora. Puigdemont nem háborús hős, aki Dávid és Góliát küzdelmében utóbbi pallosa elől, a vérpad rémétől, netán a Tribunal del Santo Oficio de la Inquisició katonáitól menekül. Nyilván az lesz a magyarázat, hogy majd a brüsszeli (ismétlen, brüsszeli!) emigrációból építi tovább a katalán függetlenségnek nevezett káoszt. Nem, elvtársak, nincs is mit építeni, az a szomorú igazság.

Így fest ma a nemzetépítő, az új államalapító. A várható felelősségrevonás (olvasd: börtön) elől menekülni persze mélyen emberi dolog. Csak akkor talán nem kellett volna elhinni, hogy a független katalán állam annyiból áll, hogy elég hangosan énekeljük, hogy „Talán az ellenség reszket / Amint meglátják jelünket!”


Székelyügyi záradék: még mindig elő-előbukkan az érv, hogy a katalán függetlenség magyar szempontból igenis jó, üdvözlendő történet, merthogy a székely függetlenség mintaképe, előfutára, mindene. Ez, ugye, méretes tévedés. Csupán egyetlen idézet Korodi Attilától, az RMDSZ parlamenti képviselőjétől: „A katalóniai válság árt az erdélyi magyarságnak. Ezt ki kell mondani, mert a román politika és a nacionalista sajtó régóta arra törekszik, hogy az autonómiát összekeverje az elszakadási törekvésekkel […] Az önálló Székelyföld öngyilkosság lenne Románia kellős közepén.”

Frissítés: Szakadjon Spanyolország, éljen Katalónia? Három újabb figyelmeztetés

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.