valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Borbás Barna

A gerincesség új szobra: a Brüsszelbe menekült katalán elnök

/ 2017.10.30., hétfő 16:01 /
A gerincesség új szobra: a Brüsszelbe menekült katalán elnök

Puigdemont nem háborús hős, aki Dávid és Góliát küzdelmében utóbbi pallosa elől, a vérpad rémétől, netán a Tribunal del Santo Oficio de la Inquisició katonáitól menekül.

Carles Puigdemont exújságíró lelépett. Nyilván semmi dolga sincs már az övéi között, mióta megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását, a spanyol kormány feloszlatta a katalán kormányt, lefejezték a rendőrséget, tömeges tiltakozások vannak az utcákon.

A spanyol sajtó egész nap azt találgatta, hogy hol lehet Carles Puigdemont az első munkanapon azóta, hogy péntek este Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök felmentette a katalán kormányt. A politikus nem jelent meg pártja vezető testületének rendkívüli ülésén sem, ahol arról döntöttek, hogy indulnak a december 21-i előrehozott parlamenti választásokon Katalóniában.

Puigdemont szombaton még – nem sokkal menesztésének bejelentése után – „demokratikus ellenállásra” szólította fel népét. A politikus akkor is csak előre rögzített felvételről volt látható. Először Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár beszélt arról, hogy országa valószínűleg politikai menedékjogot adna a leváltott katalán elnöknek, ha kérelmezné.

Ott van ebben a történetben az egész katalán függetlenségi cirkusz nyomora. Puigdemont nem háborús hős, aki Dávid és Góliát küzdelmében utóbbi pallosa elől, a vérpad rémétől, netán a Tribunal del Santo Oficio de la Inquisició katonáitól menekül. Nyilván az lesz a magyarázat, hogy majd a brüsszeli (ismétlen, brüsszeli!) emigrációból építi tovább a katalán függetlenségnek nevezett káoszt. Nem, elvtársak, nincs is mit építeni, az a szomorú igazság.

Így fest ma a nemzetépítő, az új államalapító. A várható felelősségrevonás (olvasd: börtön) elől menekülni persze mélyen emberi dolog. Csak akkor talán nem kellett volna elhinni, hogy a független katalán állam annyiból áll, hogy elég hangosan énekeljük, hogy „Talán az ellenség reszket / Amint meglátják jelünket!”


Székelyügyi záradék: még mindig elő-előbukkan az érv, hogy a katalán függetlenség magyar szempontból igenis jó, üdvözlendő történet, merthogy a székely függetlenség mintaképe, előfutára, mindene. Ez, ugye, méretes tévedés. Csupán egyetlen idézet Korodi Attilától, az RMDSZ parlamenti képviselőjétől: „A katalóniai válság árt az erdélyi magyarságnak. Ezt ki kell mondani, mert a román politika és a nacionalista sajtó régóta arra törekszik, hogy az autonómiát összekeverje az elszakadási törekvésekkel […] Az önálló Székelyföld öngyilkosság lenne Románia kellős közepén.”

Frissítés: Szakadjon Spanyolország, éljen Katalónia? Három újabb figyelmeztetés

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.