Publi

Sztankóczy András

A fekete fosztogatóknál senki sem táplálja jobban a rasszizmust

/ 2018.01.17., szerda 12:55 /

Pedig úgy tűnt, hogy a svéd H&M behozhatatlan előnnyel indul az ostoba sztereotípiák versenyében, amikor sikerült egy fekete kisfiúval reklámoznia a „leglazább majom a dzsungelben” (coolest monkey in the jungle) feliratú kapucnis felsőjét. A cég gyorsan elnézést kért a tényleg elképesztő bakiért, de a történet természetesen itt nem ért véget.

Jöttek ugyanis a dél-afrikai tüntetők, akik mélyen felháborodtak azon, hogy a náluk is boltokat üzemeltető svéd multi mintegy leállatozta a feketéket. Majd e jogos felháborodásukban teljesen úgy viselkedtek, mintha állatok lennének: törni-zúzni kezdtek a boltokban, és végül természetesen ki is fosztották őket. (Szinte félek feltenni a kérdést: miért van az, hogy a Szaharától délre a tüntetések jelentős része valahogy mindig fosztogatásban ér véget?)

De ezen az elképesztő önellentmondáson alig volt idő elálmélkodni, mert máris itt az újabb hír. A hirdetésben szereplő fiúnak és családjának el kellett menekülnie svédországi otthonából az őket ért erőszakos antirasszista fenyegetések miatt. Az anya elmesélte, hogy a fekete közösségből sok támadást kapott, amiért „eladta a fiát a rasszista cégnek”.

Szétvert és kifosztott H&M Afrikában

Szétvert és kifosztott H&M Afrikában

Külön súlyosbító körülmény, hogy az anya máig nem tartja rasszistának a reklámot. Amiben amúgy vélhetően igaza is van, legalábbis a szándék aligha volt rasszista, sőt éppen ellenkezőleg. A H&M egy fekete fiú szerepeltetésével a sokszínű, befogadó társadalom mellett akart hitet tenni.

Csak éppen sikerült összehozni a fiút a lehető legszerencsétlenebb szavakkal: a majommal és az őserdővel. Utóbbi ugye az a sötét, erőszakos és veszélyes hely, ahol a dzsungel törvényei uralkodnak, és hát van abban némi irónia, hogy most éppen a sötét erőszak elől kell menekülnie egy ötéves gyereknek és családjának.

Az biztos, hogy könnyebb törni-zúzni, fenyegetőzni, meg szavak és kifejezések ellen harcolni, mint azért tenni, hogy Afrika ne ilyen hely legyen. Pont ugyanerről szól az elmúlt hét másik nagy rasszizmussal kapcsolatos botránya is, amikor az amerikai elnök egy megbeszélésen állítólag megkérdezte, hogy miért mindig a pöcegödör államokból érkeznek hozzájuk a bevándorlók, és miért nem mondjuk Norvégiából. Természetesen mindenki felháborodott, az afrikai vezetők külön közleményben tiltakoztak.

Ugyanezek a vezetők amikor éppen nem tiltakozásokat fogalmaznak, teljes mértékben tesznek arra, hogy az országuk népessége – leszámítva saját családjukat –, hogyan boldogul. Közleményt írni kevésbé fájdalmas, mint abbahagyni a lopást.

A világ országainak az emberi fejlettségi index alapján elkészített rangsorában az utolsó 19 helyen kizárólag afrikai országok állnak. Történetesen a 19-ből 9-ben jártam és nyugodtan állíthatom, hogy ezek tényleg szar helyek. Miért is ne lehetne őket annak is nevezni? Főleg egy zártkörű beszélgetésen?

Merthogy Trump nem egy sajtótájékoztatón állt ki leszarozni az afrikai országokat, plusz Haitit és Salvadort, hanem egy olyan megbeszélésen, amelyen az amerikai bevándorlási politikai esetleges átalakításáról volt szó. Egy demokratikus országnak alapvető érdeke, hogy a döntéseket minél szabadabb vita és gondolkodás előzhesse meg, hogy lehetőleg minden érv és ellenérv elhangozhasson. Hogy aztán a lehető legjobb döntés szülessen meg.

Az persze természetes, hogy még a vezetők közötti vitákról is kiszivárognak az álláspontok, vagy a főbb ütközési területek. Az viszont magát a vita létét veszélyezteti, hogy ha bizalmas körben elhangzott szavakba köthetnek bele. Ez a jegyzőkönyveket évtizedekkel később átfésülő történészek dolga volna. A demokrata ellenzék – amely állandóan Trumpot nevezi a demokráciára és a szabadságjogokra leselkedő legnagyobb veszélyének – ezzel éppen a demokráciát ássa alá, s nyílt helyett éppenhogy zártabb társadalmat épít.

Azt a célját persze kétségkívül elérte ezzel a rombolással, hogy senki nem arról beszél most, hogy ezek az országok tényleg vacak helyek-e, vagy hogy tényleg jó-e, ha onnan sok bevándorló érkezik. Hanem Trumpról. Az első vitát ugyanis nehéz megnyerni, a másodikat meg könnyű. Mint kifosztani egy dél-afrikai boltot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.