valasz.hu/pest_budai_latkep/az-elet-felen-102391

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/az-elet-felen-102391

Társas életünk

/ 2018.04.25., szerda 15:20 /

„Az egyesületi élet a polgári szabadság, a polgári jogok biztosítására és a nemzeti szellem tetterős működésére fölötte szükséges; minél szabadabb valamely nép, annál kifejlettebbnek találjuk azt nagyban és kicsinyben” – így vélekedett Franz Lieber, a XIX. század második felének befolyásos német-amerikai jogásza, politikai filozófusa.

Nem véletlen, hogy magyarul két évvel a kiegyezés után, 1869-ben jelent meg az e sorokat is tartalmazó, Polgári szabadság és önkormányzat című mű. A dualizmus ugyanis a legkülönfélébb társadalmi helyzetű, vallású, nyelvű polgárok önszerveződésének máig példát mutató időszaka volt. Az egyesületekről törvény ugyan soha nem született, ám belügyminiszteri rendelet igen. Éppen 145 évvel ezelőtt, 1873. április 29-én szabályozta a kérdést Szapáry Gyula belügyminiszter, a későbbi miniszterelnök. Az egyleti nyilvántartást és ellenőrzést szabályozó rendelet leszögezte, hogy az „egyesülés” alkotmányos államban a legalkalmasabb eszköz „a közélet ébresztésére és fejlesztésére”. A századfordulón közel négyezer egyesület működött nagyjából 1100 településen. A legelterjedtebb egyesülettípus az olvasó- és a társaskör volt, utóbbihoz tartoztak a kaszinók, polgári körök, de létrejöttek ipartársulatok, tanítóegyesületek, gazdakörök is. Van mit eltanulni eleink öntudatából.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Magyarország kétharmada alkalmas lakóhely lehet a medvéknek

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló medvék, a Bükkben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha hiúzokról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének, vagy inkább féljünk tőlük?