felsooktatasirangsor.hu/pest_budai_latkep/kaszas-attila-dijat-alapitottak-18060

http://felsooktatasirangsor.hu/pest_budai_latkep/kaszas-attila-dijat-alapitottak-18060

Társas életünk

/ 2018.04.25., szerda 15:20 /

„Az egyesületi élet a polgári szabadság, a polgári jogok biztosítására és a nemzeti szellem tetterős működésére fölötte szükséges; minél szabadabb valamely nép, annál kifejlettebbnek találjuk azt nagyban és kicsinyben” – így vélekedett Franz Lieber, a XIX. század második felének befolyásos német-amerikai jogásza, politikai filozófusa.

Nem véletlen, hogy magyarul két évvel a kiegyezés után, 1869-ben jelent meg az e sorokat is tartalmazó, Polgári szabadság és önkormányzat című mű. A dualizmus ugyanis a legkülönfélébb társadalmi helyzetű, vallású, nyelvű polgárok önszerveződésének máig példát mutató időszaka volt. Az egyesületekről törvény ugyan soha nem született, ám belügyminiszteri rendelet igen. Éppen 145 évvel ezelőtt, 1873. április 29-én szabályozta a kérdést Szapáry Gyula belügyminiszter, a későbbi miniszterelnök. Az egyleti nyilvántartást és ellenőrzést szabályozó rendelet leszögezte, hogy az „egyesülés” alkotmányos államban a legalkalmasabb eszköz „a közélet ébresztésére és fejlesztésére”. A századfordulón közel négyezer egyesület működött nagyjából 1100 településen. A legelterjedtebb egyesülettípus az olvasó- és a társaskör volt, utóbbihoz tartoztak a kaszinók, polgári körök, de létrejöttek ipartársulatok, tanítóegyesületek, gazdakörök is. Van mit eltanulni eleink öntudatából.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.