valasz.hu/pest_budai_latkep/pesten-szulettem-61949

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/pesten-szulettem-61949

Találkozási pont

/ 2018.03.28., szerda 17:28 /

A III. kerületben élők régi vágya válik valóra azzal, hogy megújul az 1970-es évek végén épült, bádogvárosra emlékeztető Békásmegyeri Piac. A 4,8 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló új csarnoképületet a tervek szerint még idén átadják.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának vezetése a Békásmegyeri Piac és a Heltai Jenő tér teljes megújítását tűzte ki célul, hogy élhető lakókörnyezet alakuljon ki ebben az aktív és fejlődő városrészben is.

A középpontban a közösségi terek fejlesztése áll. A rekonstrukció tavaly nyáron kezdődött, jelenleg az új csarnoképület alapozási munkálatainál, valamint a mélygarázs kialakításánál tart a kivitelezés. Az építkezés idejére a csarnokon kívül árusítókat ideiglenes helyre költöztették, a Hatvany Lajos utca–Pünkösdfürdő utca sarkán található területre. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, Bús Balázs polgármester és Menczer Erzsébet, az Óbudai Cívis Klub Egyesület elnöke, fideszes képviselőjelölt sajtótájékoztatón számolt be a kivitelezés állapotáról március 12-én.

„A békásmegyeri piac korszerűsítésének gondolata 12 évvel ezelőtt merült fel, amikor először polgármesterré választottak. Akkor döntöttünk arról, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata megvalósítja az itt élőknek ezt az évtizedes kívánságát” – mondta Bús Balázs. Hozzátette: négy évvel ezelőtt Menczer Erzsébet képviselőjelöltként tárgyalt a kormány tagjaival, és ígéretet kapott arra, hogy ebben a ciklusban megújulhat a piac. Többek közt az ő közbenjárásának köszönhető az, hogy ez a fejlesztés elkészülhet.

Az elmúlt évek során Varga Mihály kerületi országgyűlési képviselőként is látta, mekkora szükség van Békásmegyeren a piac korszerűsítésére, így nemzetgazdasági miniszterként, a kormány tagjaként hatékonyan támogatta az ígéret megvalósulását.

Menczer Erzsébet elmondta: egy fejlődő városrészben fontos, hogy ne csak a lakóházak újuljanak meg, hanem azok a közösségi terek is, amelyek kiszolgálják az itt élő 50 ezer embert. A piac környezete így nemcsak a bevásárlás helye lesz majd, hanem kapcsolódási, találkozási pont, kulturális rendezvények, közösségi programok színtere.

Varga Mihály az elmúlt időszakban elindított és kormánytámogatással megvalósuló beruházásokról ejtett szót, melyek érintik az oktatás- és egészségügyet, a sport-és szabadidős intézményeket, a közlekedést, illetve a városkép, ezen belül a közterek és közparkok megújulását is. Mint fogalmazott: mindez megmutatja, milyen jó eredményeket lehet elérni, ha a kerületi önkormányzat, a főváros és a tenni akaró polgárok közösségei együttműködnek, közösen dolgoznak.

Az építkezés a volt vállalkozói piac helyén, egy 190 férőhelyes mélygarázs kialakításával kezdődött, és az új csarnoképület létrehozásával folytatódik. Amint a bérlők elfoglalják végleges helyüket az új épületben, a régit lebontják, és a helyén alakítják ki az árkádos árusítórészt, valamint a közösségi teret.

Az Óbuda Építész Stúdió terveinek köszönhetően világos látszóbeton, üvegezett felületek, esztétikai minőség várja majd a vásárlókat. Az új létesítmény 11 ezer négyzetmétert foglal majd el, ebből a kereskedelmi terület körülbelül 3700 négyzetméter. A tervek szerint az új csarnoképületen kívül helyet kap egy fedett-nyitott őstermelői piac, valamint több, pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó funkciójú épületrész is. Mindehhez 2500 négyzetméteres nyitott, árkádos terekkel lehatárolt, többfunkciós burkolt tér kapcsolódik. Itt változatos utcabútorok, szökőkút és növénykazetták teszik komfortosabbá a vásárlást.

A piac és közösségi tér az önkormányzat Hadrianus Fejlesztési Programjának részeként valósul meg. A program 2020-ig tartalmazza az önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit. Ennek kiemelt része a közterületek felújítása, melyet az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan, közösségi tervezés segítségével kívánnak megvalósítani.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.