Találkozási pont

/ 2018.03.28., szerda 17:28 /

A III. kerületben élők régi vágya válik valóra azzal, hogy megújul az 1970-es évek végén épült, bádogvárosra emlékeztető Békásmegyeri Piac. A 4,8 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló új csarnoképületet a tervek szerint még idén átadják.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának vezetése a Békásmegyeri Piac és a Heltai Jenő tér teljes megújítását tűzte ki célul, hogy élhető lakókörnyezet alakuljon ki ebben az aktív és fejlődő városrészben is.

A középpontban a közösségi terek fejlesztése áll. A rekonstrukció tavaly nyáron kezdődött, jelenleg az új csarnoképület alapozási munkálatainál, valamint a mélygarázs kialakításánál tart a kivitelezés. Az építkezés idejére a csarnokon kívül árusítókat ideiglenes helyre költöztették, a Hatvany Lajos utca–Pünkösdfürdő utca sarkán található területre. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, Bús Balázs polgármester és Menczer Erzsébet, az Óbudai Cívis Klub Egyesület elnöke, fideszes képviselőjelölt sajtótájékoztatón számolt be a kivitelezés állapotáról március 12-én.

„A békásmegyeri piac korszerűsítésének gondolata 12 évvel ezelőtt merült fel, amikor először polgármesterré választottak. Akkor döntöttünk arról, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata megvalósítja az itt élőknek ezt az évtizedes kívánságát” – mondta Bús Balázs. Hozzátette: négy évvel ezelőtt Menczer Erzsébet képviselőjelöltként tárgyalt a kormány tagjaival, és ígéretet kapott arra, hogy ebben a ciklusban megújulhat a piac. Többek közt az ő közbenjárásának köszönhető az, hogy ez a fejlesztés elkészülhet.

Az elmúlt évek során Varga Mihály kerületi országgyűlési képviselőként is látta, mekkora szükség van Békásmegyeren a piac korszerűsítésére, így nemzetgazdasági miniszterként, a kormány tagjaként hatékonyan támogatta az ígéret megvalósulását.

Menczer Erzsébet elmondta: egy fejlődő városrészben fontos, hogy ne csak a lakóházak újuljanak meg, hanem azok a közösségi terek is, amelyek kiszolgálják az itt élő 50 ezer embert. A piac környezete így nemcsak a bevásárlás helye lesz majd, hanem kapcsolódási, találkozási pont, kulturális rendezvények, közösségi programok színtere.

Varga Mihály az elmúlt időszakban elindított és kormánytámogatással megvalósuló beruházásokról ejtett szót, melyek érintik az oktatás- és egészségügyet, a sport-és szabadidős intézményeket, a közlekedést, illetve a városkép, ezen belül a közterek és közparkok megújulását is. Mint fogalmazott: mindez megmutatja, milyen jó eredményeket lehet elérni, ha a kerületi önkormányzat, a főváros és a tenni akaró polgárok közösségei együttműködnek, közösen dolgoznak.

Az építkezés a volt vállalkozói piac helyén, egy 190 férőhelyes mélygarázs kialakításával kezdődött, és az új csarnoképület létrehozásával folytatódik. Amint a bérlők elfoglalják végleges helyüket az új épületben, a régit lebontják, és a helyén alakítják ki az árkádos árusítórészt, valamint a közösségi teret.

Az Óbuda Építész Stúdió terveinek köszönhetően világos látszóbeton, üvegezett felületek, esztétikai minőség várja majd a vásárlókat. Az új létesítmény 11 ezer négyzetmétert foglal majd el, ebből a kereskedelmi terület körülbelül 3700 négyzetméter. A tervek szerint az új csarnoképületen kívül helyet kap egy fedett-nyitott őstermelői piac, valamint több, pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó funkciójú épületrész is. Mindehhez 2500 négyzetméteres nyitott, árkádos terekkel lehatárolt, többfunkciós burkolt tér kapcsolódik. Itt változatos utcabútorok, szökőkút és növénykazetták teszik komfortosabbá a vásárlást.

A piac és közösségi tér az önkormányzat Hadrianus Fejlesztési Programjának részeként valósul meg. A program 2020-ig tartalmazza az önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit. Ennek kiemelt része a közterületek felújítása, melyet az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan, közösségi tervezés segítségével kívánnak megvalósítani.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.