Szobor az igazak harcáról

/ 2018.05.23., szerda 16:49 /

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mai közéleti konfliktusainkhoz hasonlók nem léteztek a boldog békeidőkben.

Pedig például szoborviták már a dualizmus idején is dúltak, néha még a mainál hevesebben is. A budai vár a magyar történelemben betöltött kiemelkedő szerepe miatt különösen fontos terepe volt a múltról szóló csatáknak. A nemzeti önérzetet joggal sérthette, hogy a Szent György téren szobra volt a magyar fővárost visszafoglaló honvédcsapatok ellen elesett császári parancsnoknak, Heinrich Hentzinek. Nem véletlen tehát, hogy – a Hentzi-szobor ellenpontozásaként is – már igen korán felmerült a budai várat 1849-ben elfoglaló honvédekről való hivatalos megemlékezés. Alig néhány évvel az 1867-es kiegyezést követően a budai és óbudai honvédegyesület határozott egy emlékmű elkészítéséről. Zala György végül 1889-ben kapta meg a felkérést a szobor elkészítésére. Az avatásra 125 évvel ezelőtt, a budai vár elfoglalásának évfordulóján: 1893. május 21-én került sor a Dísz téren. A jobbjában kardot, bal kezében magasan felemelt nemzeti lobogót tartó honvédtisztet ábrázoló szobor hangsúlyos bronzkoszorújának szalagjára az alábbiakat vésték: „Harcunk az igazak harca volt, Győzelmünk a Nemzet diadala.” Igazán figyelemre méltó, hogy a XX. századi történelmi viharok ellenére az emlékművet soha nem mozdították el.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.